Acasă Fără categorie Eroi ai războiului de independenţă, din satele Oltului, prezentaţi de către prozatori...

Eroi ai războiului de independenţă, din satele Oltului, prezentaţi de către prozatori olteni

79

„Dragoste pe Vit”
Cartea de istorie romanţată „Dragoste pe Vit” apare sub semnătura prozatorului Valerian Iliescu şi prezintă pe eroul Ion Ionete, din comuna Oporelu, sergent în cadrul trupelor de elită ale colonelului Cerchez. Acesta şi-a pierdut viaţa în ultima zi a războiului din 1877, fiind îngropat chiar în Plevna.
Că a trezit interes, atât pentru cititorul român, dar şi pentru cel bulgar, se poate dovedi şi prin faptul că „Dragoste pe Vit”, a fost tradusă şi în limba bulgară, o mie de exemplare fiind cumpărate de vecinii de la sud de Dunăre.
De altfel, la invitaţia oficialităţilor bulgare, o delegaţie din judeţul Olt, la care a participat şi regretatul director al Bibliotecii Judeţene Olt – dl. Florin Cîrstea, precum şi prof. Cecilia Romaniuc, critic literar şi romancier, au fost întâmpinaţi de ministrul culturii, directorul muzeelor militare din ţara vecină şi de prefectul judeţului Pleven.
Cu această ocazie, s-a discutat mult depre vestita spadă a lui Osman Paşa, care a fost oferită colonelului Cerchez, spunând: „Această sabie revine bravei armate române”. Ulterior, ea a redevenit armatei ruse…
La noua prezentare a romanului de istorie romanţată „Dragoste pe Vit”, care va avea loc sub egida Bibliotecii Judeţene Olt, în data de 20.11.2019, orele 15.30, în sala bibliotecii, alături de marele public sunt invitaţi a lua parte: prof. univ. dr. Laurenţiu Gerard Guţică-Florescu – directorul Muzeului Judeţean Olt, cercetător principal doctor Aurelia Grosu – Muzeul Judeţean Olt; reprezentanţi ai presei – citite şi auzite – din judeţul Olt.
Este bine să ne mai amintim de eroii noştri, care şi-au dat viaţa pentru ţară, iar cărţile de istorie romanţată au învăţat pe cititori mai multă istorie decât neatractivele manuale şcolare…

Victor Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.