Judecători care își merită statutul de magistrați sunt și la Tribunalul Olt. Așa se face că instanța de la Olt a admis socilicitarea Forumului Judecătorilor din România și sesizează, în consecință, Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aici trebuie să se spună dacă România are obligația să respecte recomandările cuprinse în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene. Cele de mai sus se regăsesc în încheierea de ședință de la Tribunalul Olt. Solicitarea inițială, făcută de Forumul Judecătorilor din România viza adresarea unor întrebări către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
În esență, cele patru întrebări admise de instanța de la Olt cuprind următoarele formulări: „Prima întrebare: Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o instituție a Uniunii Europene, în sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretării Curții de Justiție a Uniunii Europene? (…) A doua întrebare: Conținutul, caracterul și întinderea temporală a Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerințele formulate în rapoartele întocmite în cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul român? (…) A treia și a patra întrebare: Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană trebuie interpretat în sensul obligației statelor membre de a stabili măsurile necesare pentru o protecție juridică efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garanții ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecătorii din România, înlăturând orice risc legat de influența politică asupra desfășurării procedurilor disciplinare, cum ar fi desemnarea directă de către Guvern a conducerii Inspecției Judiciare, chiar și cu titlu provizoriu? Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană trebuie interpretat în sensul obligației statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate și în rapoartele din cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, în cazul unor proceduri de desemnare directă de către Guvern a conducerii Inspecției Judiciare, chiar și cu titlu provizoriu?”
În cazul în care Forumul Judecătorilor din România va obține un răspuns pozitiv în fondul cauzei solicitate la Olt de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, o mare parte din reformele în materie, propuse de ministrul Tudorel Toader, intră într-un proces de anulare. Atât în esența actelor admise, cât și în consecința efectelor produse până acum.
Până atunci, iată că judecători de la Olt, magistrați în cadrul Tribunalului Olt, aplică legea dincolo de presiuni și interferențe…