Acasă Interviu «Impozitele și taxele locale nu au fost și nu vor fi mărite...

«Impozitele și taxele locale nu au fost și nu vor fi mărite în comuna Grădinari, pentru că oamenii sunt supărați și au, oricum, destule griji pe cap!»

1147

Interviu cu MIHAI IOANA, primarul comunei GRĂDINARI, județul OLT

       La granița de nord a județului Olt, în vârful de lance care demarchează Oltul de Vâlcea, se află comuna Grădinari. O așezare aparte, iar pentru a defini ocupația oamenilor locului, nu e nevoie decât de un singur cuvânt: a ști numele comunei, pentru a înțelege că aici cultura mare a pierdut, cu mulți ani în urmă, teren, în fața plantațiilor legumicole. Cândva, zone de subzistență, astăzi, definite extensiv, dacă vorbim că acestea asigură mai mult decât necesarul pentru coșul zilnic.
Condusă de Mihai Ioana, un primar care a înțeles că administrația înseamnă și altceva decât a urmări modul de încasare al taxelor și impozitelor locale, această comună are un plan de dezvoltare văzut în integralitatea sa, cuprinzând elemente de ordin social, pe lângă cele consacrate, de tip edilitar.
Grădinariul vrea să se dezvolte pe cont propriu, să învingă mentalitatea fatalistă, prin care, la sat, nu mai este nimic de făcut. Proiectul respectiv este susținut de primarul localității. Mihai Ioana vine cu un nou concept, de a realiza, pe plan local, oportunități ca soluții care până acum erau căutate fie în centrele urbane învecinate, Drăgășani sau Slatina, fie chiar în străinătate.
Proiectele edilului sunt ca o poveste, dar odată prezentate de cel în cauză, devin interesante.

– Ce ne puteți spune despre anul 2017? A fost unul bun sau rău pentru comuna dumneavoastră? Ce proiecte au fost implementate pentru creșterea calității vieții oamenilor din Grădinari?
– Anul 2017 a fost un an bun, un an în care am început implementarea unui proiect foarte drag mie, pe POCU, prin Măsura 4.1, un proiect integrat, cu cinci componente, și care, cu siguranță, va avea un impact pozitiv pentru comunitatea locală, în sensul că va interveni în foarte multe domenii: sănătate, locuire, educație, antreprenoriat… Se vor schimba, cu siguranță, foarte multe lucruri, dacă ținem seama de faptul că pe componenta ce ține de sănătate se va face un cabinet medical nou, cu aparatură de ultimă generație, inclusiv ecograf. Mai departe, pe componenta educație, copiii vor primi îmbrăcăminte, o masă caldă și rechizite pe o perioadă de trei ani…

«Avem un proiect amplu la Grădinari, în valoare de 3,8 milioane de euro, atât de necesar localității noastre»

– Vă întrerup și vă întreb mai departe: care este valoarea acestui proiect?
– Avem un proiect amplu la Grădinari, în valoare de 3,8 milioane de euro, atât de necesar localității noastre. Avem 2% – cotă-parte, pentru care, din păcate, trebuie să recunoaștem că avem nevoie de bani pe care încă nu i-am primit, dar pe care sper să-i primim de la Consiliul Județean.
– Mai departe, domnule primar?
– Vom reabilita 24 de case, dorind să creăm condiții decente de locuire, vom achiziționa și 15 containere pentru persoanele cu risc ridicat de locuire și vom face 18 afaceri pentru cetățenii cu abilități ai comunei Grădinari. Pentru asta se fac cursuri de antreprenoriat și sunt convins că ele vor da și rezultatele dorite…
– Ce vreți să faceți prin PNDL 2?
– Prin PNDL 2 avem semnate contracte pentru reabilitarea școlii gimnaziale cu clasele I-VIII, plus apă și canalizare într-un sat – Satul Nou.

«Centrul de Incluziune Socială este funcțional, se face treabă foarte bună acolo, iar cei care intră în locația respectivă observă foarte multă animație»

– Vă satisface modul în care se lucrează în Centrul de Incluziune Socială, situat vizavi de primăria Grădinari. Își atinge scopul pentru care a fost creat?
– Cu siguranță, da! Centrul de Incluziune Socială este funcțional, se face treabă foarte bună acolo, iar cei care intră în locația respectivă observă foarte multă animație. Prin asta se deduce faptul că este activ, este viu și satisface cerințele pentru care a fost ridicat.
– Sunteți membrii în Grupul de Acțiune Locală – „Oltul Puternic”. Ce ați reușit să accesați până în clipa de față și ce vă doriți să realizați în perioada următoare?
– GAL-ul despre care tocmai ați amintit își are sediul chiar aici, la Grădinari, fapt pentru care am accesat deja pe Măsura 5 – pe publici, urmând să lansăm în cel mai scurt timp și măsura pe social. Mai mult, vom depune un proiect constând într-un Centrul Social, care va avea ca dotări principale mașini de spălat și se va face un Centru de Asistență Medicală Permanent în care vor activa doi asistenți medicali. De asemenea, va fi și o baie comunală pentru persoanele care au nevoie…

– Revenind la spălătorie: ce se dorește prin asta?
– În primul rând, vom acorda asistență persoanelor cu dizabilități, celor asistanți social, celor care chiar au nevoie de sprijinul nostru. Mai exact, fie un membru al familiei se va deplasa la Centrul Social, fie cei doi asistenți medicali comunitari se vor deplasa la domicilul celor în cauză, le vor lua hainele, le vor spăla – gratuit, și le vor da înapoi acelor persoane.

«În toamna lui 2017 am strâns zeci de tone de produse – ardei și gogoșar, pe care le-am transformat în conserve și le-am vândut ulterior»

– În urmă cu doi ani, vedeam o imagine tragică în comuna dumneavoastră: grămezi imense de ardei și gogoșar, pe marginea drumului.. Ce se poate face pentru ca astfel de peisaje dureroase să nu se mai repete, iar munca cetățenilor să aibă prețul potrivit?
– Aveți mare dreptate, domnule Dorobanțu. După cum știți, anul trecut s-a deschis o fabrică de conservare și procesare a legumelor, numai că, din păcate, am început ceva mai târziu, pe la sfărșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, perioadă în care cantitățile respective se cam terminaseră. Chiar și așa, în toamna lui 2017 am strâns zeci de tone de produse – ardei și gogoșar, pe care le-am transformat în conserve și le-am vândut ulterior. Așadar, foarte mulți oameni și-au adus o parte din produse la fabrica respectivă, nemaifiind nevoiți să le abandoneze pe marginea drumului, așa cum aminteați. Toată lumea a fost mulțumită, iar noi sperăm ca anul acesta să începem mai devreme, mai în forță, fapt pentru care am și avut câteva întâlniri la București și Craiova, contactând potențiali cumpărători. Sunt convins că lucrul acesta va avea un impact pozitiv, iar fabrica de procesară va fi funcțională 100%, astfel încât acele grămezi văzute pe stradă să nu mai fie.
– Se poate spune că această fabrică înființată anul trecut poate fi și o sursă motivațională pentru cetățenii care se pot apuca să cultive, știind că lucrul muncii lor poate fi procesat aici, la Grădinari?
– Mai mult ca sigur că se va întâmpla și lucrul acesta! Vă spun, fără nicio reținere, că anul acesta mă voi implica și mai mult, stabilind întâlniri cu agriculori din comuna Grădinari, cu scopul de a încerca să dirijăm producția pe care aceștia o vor realiza, în sensul că nu ar trebui să cultive toți același produs. Se cere și cultivarea acelor produse care lipsesc din piață, acoperindu-se astfel un segmen mai mare care va duce la un câștig mai consistent. Până la urmă, interesul principal este acela de a-și atinge scopul…

«Avem un indicator de a crea 50 de locuri de muncă în comuna Grădinari și sunt convins că-l vom atinge în perioada următoare!»

– Ținând cont și de cele prezentate mai sus: câte locuri de muncă s-au putut și se mai pot crea la Grădinari?
– Una peste alta, acesta a fost și scopul principal al celor realizate mai sus. Printre altele, vă aminteam de cele 18 afaceri locale prin care, automat, se vor crea cel puțin 18 locuri de muncă. Mai mult, avem un indicator de a crea 50 de locuri de muncă în comuna Grădinari și sunt convins că-l vom atinge în perioada următoare! De asemenea, ne-am propus să acordăm asistență pentru ucenici, prin formarea profesională și calificarea la locul de muncă pentru 50 de ucenici. La toate acestea se mai adaugă și o subvenție pentru angajatorii care vor angaja o persoană și vor primi un cuantum de 900 de lei lunar. Ei, bine, toate astea înseamnă ceva, iar eu consider că este un sprijin destul de bun pe care noi ne-am propus să-l acordăm.
– Domnule primar, pentru anul acesta intenționați să creșteți impozitele și taxele locale?
– Cu siguranță, nu! Impozitele și taxele locale nu au fost și nu vor fi mărite în comuna Grădinari, pentru că oamenii sunt supărați și au, oricum, destule griji pe cap! Vremurile sunt așa cum sunt, iar peste toate astea mai trebuie să ținem cont că anul 2017 a fost unul destul de greu pentru ei, în care producțiile și culturile au fost periclitate de diferite și nedorite fenomene naturale. Sper și îmi doresc din tot sufletul ca anul acesta să fie un an mai bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.