Acasă Actualitate Slatina sărbătoreşte Ziua Naţională a României cu mii de steguleţe, cocarde şi...

Slatina sărbătoreşte Ziua Naţională a României cu mii de steguleţe, cocarde şi fulare tricolore

429
1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2017.
Sunt, iată, 99 de ani de Românie unită, indiferent de vremuri, indiferent de locuri, cu numeroase greutăţi şi, din păcate, mult mai puţine bucurii, aproape o sută de ani, în care generaţii şi generaţii de români au încercat să schimbe, în bine, destinul acestei ţări…
Cu această ocazie, la Slatina, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită cu mare fast, oficialităţile anunţând că, pe lângă obişnuita ceremonie religioasă, depunerea coroanelor şi parada militară, din faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza, slătinenii prezenţi vor primi câte o porţie tradiţională de fasole cu cârnăciori… Aşadar, Primăria municipiului Slatina îi invită pe locuitorii urbei să petreacă împreună, cu mic, cu mare, de Ziua Naţională a României, vineri – 1 decembrie 2017, ocazie cu care sunt anunţate mai multe surprize care se vor întinde pe durata întregii zile. Aşa cum era de aşteptat, evenimentul va sta sub semnul celor trei culori ale drapelului naţional, fapt pentru care locuitorii Slatinei vor primi din partea municipalităţii sute şi mii de steguleţe, cocarde şi fulare tricolore.

 

Un calendar bogat, într-o frumoasă zi de sărbătoare naţională
La Slatina, programul manifestărilor de Ziua Naţională a României va începe la ora 9:00, prin oferirea, gratuită, tuturor celor prezenţi, de steguleţe, cocarde şi fulare tricolore. Ulterior, între orele 9.40-11.00, va avea loc intonarea Imnului de Stat al României, derularea ceremonialelor militar şi religios şi, în cele din urmă, depunerea de coroane şi jerbe de flori la soclul statuii ridicate în cinstea domnitorului A.I.Cuza.
Desigur, nu va lipsi nici parada militară de pe bulevardul cu acelaşi nume, aceasta fiind asigurată de efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt şi cel al Poliţiei Locale Slatina.
Fasole şi cârnăciori, pe gustul tuturor!
După derularea evenimentelor enumerate mai sus, începând cu ora 11:00, slătinenii prezenţi pe esplanadă vor putea gusta câte o porţie de fasole cu cârnaţi, în acest sens urmând a fi pregătite nu mai puţin de două mii de porţii, totul într-un decor de sărbătoare, cu un spectacol deosebit, de muzică şi dansuri populare, oferit de membrii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”.
Spre seară, între orele 17:30-19:00, va avea loc un alt eveniment la fel de aşteptat, îndeosebi de micii slătineni, şi anume inaugurarea Târgului de Crăciun din Slatina, prin punerea în funcţiune a iluminatului festiv de sărbători, alături de primarul Emil Moţ, fiind prezenţi şi viceprimarii muncipiului reşedinţă de judeţ: Ernes Gigi Vâlceleanu şi Claudiu Stăncioiu.
Tot în acelaşi interval de timp, între orele 18:00-20:00, va avea loc şi un spectacol de muzică în aer liber, pe scenă urmând să fie prezenţi atât interpreţi locali de muzică uşoară şi populară, cât şi îndrăgitul artist naţional – Ducu Bertzi.
În premieră, Târg de Crăciun, la Slatina!
Dacă în anii trecuţi administraţia slătineană a căutat să respecte obiceiurile şi tradiţiile de iarnă prin împodobirea oraşului şi organizarea unor evenimente înscrise în limita normală a sezonului, anul acesta Primăria şi Consiliul Local Slatina şi-au dorit să vină cu noutăţi, fapt pentru care s-au alocat şi fondurile necesare pentru achiziţionarea de instalaţii noi şi punerea în funcţiune a unui iluminat festiv, cu totul şi cu totul deosebit.
În acest fel, conform organizatorilor, s-a urmărit ca Esplanada din Slatina, locul principal de întâlnire al cetăţenilor, să arate ca un superb orăşel al sărbătorilor de iarnă, iar Târgul de Crăciun să reprezinte marea surpriză oferită de primăria locală tuturor celor ce locuiesc în acest frumos oraş.
Istoria nu trebuie uitată!
Ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă, de aproape o sută de ani, evenimentul major din istoria României, fiind data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat UNIREA Transilvaniei cu România, cerându-se, totodată şi un singur stat naţional. Totuşi, primul pas a fost făcut între 21 noiembrie-4 decembrie 1918, perioadă în care Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească, iar mai apoi, la 24 ianuarie, a fost adoptă Declaraţia de Independenţă.
Ulterior, Adunarea Naţională de la Alba-Iulia a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre.”

Prin urmare, Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la data de 11 decembrie 1918, de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.