Acasă Actualitate ISU Olt are însemn heraldic

ISU Olt are însemn heraldic

774

Recent, a fost aprobat însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt. Însemnul heraldic păstrează în compoziţie elemente din sigle Ministerului Afacerilor Interne.

„Pe fond purpuriu, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Pe pieptul acvilei, un scut despicat şi semităiat la dextra: 1. pe purpuriu, două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint; 2. pe argint, o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat; 3. pe albastru, un turn de argint, donjonat de un turnuleţ crenelat de acelaşi metal. În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT). În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT).

Semnificaţiile elementelor însumate:

a) casca şi topoarele – sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea;

b) grenada explodând – aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiul pentru Cucerirea Independenţei de Stat a României;

c) ramurile de stejar – forţa, puterea; autoritate veche;

d) turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat – protecţia civilă;

e) turnul donjonat – element preluat de la stema judeţului Olt pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea. Însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în M.A.I. constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând, prin simbolistica lor, tradiţiile de armă cu reprezentări actuale.

Până la întocmirea și aprobarea însemnului heraldic propriu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt, conform legislației în vigoare, folosea însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a însemnului heraldic, toate documentele emise de ISU Olt vor avea noul element grafic”, conform comunicatului de presă emis de ISU Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.