Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Leneşul mai mult aleargă, scumpul mai mult păgubeşte

Proverbul lui Profeanu: Leneşul mai mult aleargă, scumpul mai mult păgubeşte

20402

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:

Leneşul mai mult aleargă, scumpul mai mult păgubeşte.

Transpunere în management – Alege întotdeauna responsabilitatea şi calitatea.

Sens: În cazul proverbului de sus, nu ştim exact dacă proverbul s-a născut din poveste sau povestea s-a născut din proverb, cert este că el există în limba română şi în înţelepciunea populară, iar sensurile acestuia sunt multe, se deduc uşor şi se pot aplica în viaţa de zi cu zi, atât în relaţiile interumane, cât şi în cele de business. Avem astfel două elemente aparent antitetice: leneşul şi scumpul care, în contextul de faţă, vom vedea că subliniază de fapt aceeaşi idee: lucrul bun se poate obţine numai prin efort susţinut, orice modalitate de evitare a acestuia nu va duce decât la depunerea unui efort suplimentar şi mai mare pentru îndreptarea răului făcut.

Concluzii: Evită materia primă de slabă calitate, alege oameni competenţi şi asigură-le condiţii bune de lucru, mediu motivant şi echipamente performante.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul alege cu atenţie oamenii din firmă, discută cu ei înainte de angajare despre realizările lor de până în acel moment şi cere recomandări de la foştii angajatori; el observă astfel stilul lor de lucru şi timpul pe care îl dedică activităţilor profesionale.

– Încearcă să eviţi în cadrul companiei pauzele prea dese şi prea lungi, deoarece acestea vor duce la apariția stării de „lene“, de delăsare, între angajaţii din cadrul ei. Fii mai degrabă darnic în ceea ce priveşte crearea unui mediu plăcut desfăşurării activităţii fiecărui angajat.

Omisiuni: Un leneş care a început să alerge este deja pe drumul cel bun. Scumpul care a păgubit are deja o experienţă în urma căreia poate să înveţe. Mai importantă decât câştigul şi non-alergatul este acţiunea însăşi, atitudinea pozitivă şi proactivă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.