Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Maimuţa în aur şi purpură, tot maimuţă rămâne

Proverbul lui Profeanu: Maimuţa în aur şi purpură, tot maimuţă rămâne

1325

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:

Maimuţa în aur şi purpură, tot maimuţă rămâne.

Transpunere în management – Nu te lăsa înşelat de aparenţe!

Sens: În regnul animal, maimuţa face parte din categoria celor mai bine adaptate mamifere de pe pământ. Are un văz extrem de dezvoltat şi este foarte bună căţărătoare datorită faptului că are degete în loc de gheare, ceea ce o ajută foarte mult la prins şi la sărit din copac în copac.

Concluzii: Un alt proverb spune că „aparenţele înşeală“. Indiferent de cum ne îmbrăcăm sau cât de „fastuos“ ne prezentăm, singurele lucruri care ne vor oferi o sustenabilitate reală vor fi cunoştinţele şi abilităţile noastre.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul este atent la ce persoane angajează în cadrul societăţii; el încearcă să le dea la o parte „aurul şi purpura“ în momentul interviului.

– Încearcă, pentru fiecare persoană angajată în cadrul societăţii, să-i găseşti punctele forte şi să o implici în proiecte unde poate să şi le valorifice. De exemplu capacitatea acesteia de a se adapta cu uşurinţă la situaţii noi o va ajuta să se integreze foarte bine în multe echipe, indiferent de personalitatea sa.

Omisiuni: Chiar dacă, în esenţă, maimuţa tot maimuţă rămâne, poate, în anumite situaţii, ai nevoie de aceasta îmbrăcată în „aur şi purpură“ (de exemplu ca să atragi clienţi), de aceea nu fi categoric în a-i refuza serviciile, ci vezi cu atenţie la ce le poţi folosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.