Acasă Interviu Interviu cu Eduard Claudiu CIOCĂZANU, primarul municipiului Caracal

Interviu cu Eduard Claudiu CIOCĂZANU, primarul municipiului Caracal

316

«În doi ani, 2013 şi 2014, s-au realizat peste 13 kilometri de drum asfaltat în municipiul Caracal şi asta în condiţiile în care, în perioada 2004-2008-2012, s-au asfaltat vreo 8 kilometri»

În 2012, caracalenii şi-au luat inima în dinţi şi au decis prima schimbare adevărată la nivelul administraţiei locale. Asta, după 22 de ani, timp în care oraşul a fost condus de două figuri marcante şi-n epoca de până în 1989.

Adoptat de către comunitate, datorită modului serios, ingineresc, în care se exprimă în spaţiul public, Eduard Ciocăzanu, primarul actual al municipiului s-a acomodat repede cu ceea ce înseamnă spaţiul public. La doi ani şi jumătate de la începutul mandatului său, edilul vorbeşte despre prezent, despre viitor, măsurându-şi cu atenţie vorbele, atunci când îşi asumă proiectele de azi, cele care vor deveni investiţiile de mâine… 

– Ce a însemnat anul 2014 pentru administraţia municipiului Caracal?

– Anul 2014 a fost un an puţin mai greu decât anul 2013 şi asta datorită faptului că am fost prevalaţi de o sumă importantă de bani, 21 miliarde euro, fonduri care ne-au fost luate prin executare silită. Vorbim aici de datorii ale vechii administraţii, dar chiar şi aşa am reuşit să promovăm nişte proiecte pe fonduri guvernamentale şi fonduri europene, unele finanţate, altele declarate eligibile. Aşadar, lucrăm la proiecte, continuăm acţiunea de modernizare a muncipiului Caracal şi asta se va vedea în cea mai scurtă perioadă.

– Care sunt principalele proiecte ale anului care stă să se termine?

– Un proiect de suflet la care ţin, care va fi implementat destul de repede, este cel care ţine de dotarea şi modernizarea Centrului de Asistenţă Socială din Caracal. Un proiect necesar de care comunitatea avea nevoie.

– Este o anexă a spitalului?

– Nu, nici vorbă! Este, aşa cum spunem noi, căminul de bătrâni din curtea spitalului, o entitate separată, cu finanţare separată, fără să aibă treabă cu Spitalul Municipal Caracal.

– Câte locuri vor fi în acest centru  pentru persoanele vârstnice?

– Vor fi între 50 şi 60 de vârstnici, care vor fi cazaţi în Centrul medico-social ce aparţine Consiliului Local Caracal.

– Încă aveţi o reţea de drumuri deficitară. Ce le spuneţi celor care aşteaptă grabnic o infrastructură reabilitată integral în municipiul Caracal?

– Am făcut, din păcate, atât cât ne permite bugetul. Nu putem aloca bani din buget după bunul plac, nu putem acţiona ca în bugetul familiei. În bugetul de stat, în bugetul local, aşa cum se ştie, sunt procente foarte bine stabilite, conform legii, şi în funcţie de banii respectivi se pot sau nu face lucrări. Cu toate astea, vă pot spune un lucru: în doi ani, 2013 şi 2014 s-au realizat peste 13 kilometri de drum asfaltat, în municipiul Caracal, şi asta în condiţiile în care în perioada 2004-2008-2012 s-au asfaltat vreo 8 kilometri. Vorbim de acelaşi buget, dar perioda în care noi am făcut aceste lucrări e mult mai mică. Concluziile sunt ale cititorilor, ale caracalenilor în mare parte. Dacă însă ar fi şi bani mai mulţi, aş face, cu siguranţă, lucrări mult mai complexe, de anvergură.

– Mai sunt proiecte?

– Avem în continuare proiecte ce ţin de infrastructura stradală din municipiul Caracal, dar toate se fac în timp şi nu se pot realiza de pe o zi pe alta.

– Caracalul este membru CAO. Ce presupune lucrul acesta, domnule primar? Care sunt avantajele pe care le obţine comunitatea, din punctul apei şi a canalizării, ca partener al Companiei de Apă Olt?

– Este singura posibilitate pe care o are municipiul Caracal pentru ca până la finalul anului financiar european să aibă toate străzile cu apă şi canal, în conformitate cu normativele europene. Să nu uităm că pe exerciţiul bugetar 2014-2020, municipiul Caracal va primi, prin lucrări, cea mai mare sumă alocată de Compania de Apă Olt. Mai exact, în comparaţie cu Slatina, avem aproape dublu.

– Poate la Slatina lucrurile sunt gata şi nu mai sunt prea multe de făcut…

– Se poate şi asta, dar un sistem de apă şi canal nu înseamnă numai reţele. Înseamnă şi staţie de epurare, înseamnă şi staţie de repompări etc. Iar Slatina pe perioada sus amintită va primi 19 milioane de euro, iar Caracalul va primi 32 de milioane de euro. Cu banii aceştia, în primă fază, se fac reţelele de apă şi canal. În următoarea fază 2021-2027 mai avem alocate încă 21 de milioane de euro. Aşadar, în perioada 2014-2027 sunt 53 de milioane de euro pe care primarul Eduard Ciocăzanu îi aduce, prin lucrări, în municipiul Caracal.

– Iar dacă după 2016 vine altcineva în locul dumneavoastră, când taie panglica, poate alege dacă mai spune sau nu şi numele celui care a pus piatra de temelie a acestui proiect…

– Asta nu mai contează. Eu ştiu că mi-am făcut treaba aşa cum trebuie pentru comunitatea pe care azi o conduc şi indiferent de numele celui ce va conduce Caracalul din 2016, 2020, 2024, reţineţi că Eduard Ciocăzanu a atras în municipiul acesta suma de 53 de milioane de euro!

– Alegerile prezidenţiale au fost pierdute de către candidatul Partidului Social Democrat, premierul Victor Ponta. E posibil ca şi o structură guvernamentală nouă să apară în cel mai scurt timp. Vă sperie gândul acesta, din perspectiva atragerii fondurilor guvernamentale, domnule primar?

– Dacă îţi faci treaba cu onestitate şi ai proiecte bine făcute, nu prea contează cine se află la guvernare. Mai ales că pentru orice municipiu, orice localitate din România, fondurile guvernamentale şi fondurile locale nu sunt suficiente pentru modernizarea unei localităţi. Problema majoră ar fi să nu politizăm structurile unde sunt fondurile europene! Aşadar, dacă acolo sunt oameni profesionişti şi ei analizează în mod corect şi imparţial toate proiectele, cu siguranţă că nu vor fi probleme.

– Care sunt avantajele învecinării Caracalului cu baza NATO de la Deveselu? Puteţi scoate ceva plus-valoare pentru această localitate?

– Pentru moment, nici un avantaj. Noi n-am primit de la Guvernul României fonduri pentru modernizarea Caracalului ca zonă adiacentă bazei NATO de la Deveselu. Eu promovez proiectele pe parte guvernamentală, aştept ghidul pentru fondurile europene, astfel încât, oriunde ne aflăm ca localitate, să putem să ne dezvoltăm şi să facem din municipiul nostru o aşezare la standarde europene.

– Totuşi, 2014 a fost un an fast pentru dumneavoastră, din perspectiva fondurilor guvernamentale atrase în municipiu. Spre ce au mers banii?

– Repet: în anul 2014 eu n-am primit bani guvernamentali. Pe şedinţa de săptămâna trecută, de guvern, ne-au fost şterse nişte datorii, o parte din împrumutul făcut către Ministerul Finanţelor de vechea administraţie, o valoare de 11 miliarde, am primit banii pe inundaţii pentru infrastuctură şi doar atât, aşa cum a fost în toată ţara, şi mai am proiectele despre care am vorbit ceva mai sus. Vor mai fi şi alte proiecte ce sunt declarate eligibile pe la Ministerul Dezvoltării, pentru care nu am primit încă finanţarea, dar vreau să reţineţi că eu nu am primit la Caracal bani pentru cheltuielile curente şi de capital, iar singura relaţie pe care am avut-o cu guvernul şi cu Consiliul Judeţean Olt a fost strict pe proiecte declarate eligibile.

– Un primar promite de fiecare dată, nu mai reţin dacă şi dumneavoastră aţi făcut-o, locuri de muncă… Ce ne puteţi spune de asta? Câte locuri de muncă aţi creat până în clipa de faţă, domnule Ciocăzanu?

– Înainte de toate, primarul nu crează locuri de muncă. E un slogan de campanie pe care mulţi îl folosesc, dar puţini înţeleg să-l respecte prin legislaţia pe care o pot face. Mai exact, primarul trebuie să acorde acele facilităţi fiscale potenţialilor investitori, cu ceea ce are la îndemână.

– Adică mint cei care spun asta?

– Vă repet: ei trebuie să creeze pârghiile favorabile. Noi suntem însă în faza în care la începutul anului 2015 vom vorbi despre Parcul Industrial din municipiul Caracal, acolo unde poţi să asiguri facilităţile fiscale, legale, pentru atragerea investitorilor.

– Şi sunt oameni de afaceri interesaţi, care vor să vină spre acest parc?

– Vom vedea ce va fi în momentul respectiv, dar sunt destui interesaţi şi-n clipa de faţă. Atenţie însă, sunt doar la nivel de intenţie. În ceea ce mă priveşte eu nu pot să divulg toate discuţiile pe care le am, inclusiv la nivel de secretariat general al guvernului, pentru un mare investitor care ar avea posibilitatea, în caz că se alege ca locaţie zona Caracal, să creeze locuri de muncă. În altă ordine de idei, legat de acest subiect, să nu uităm că în momentul în care am avut posibilitatea să deblocăm posturile blocate de vechiul guvern, în spitale, în învăţământ, în administraţia publică locală, s-au deblocat peste 150 de locuri de muncă ce s-au ocupat. Mai departe, dacă nu ne interesa soarta oamenilor cu loc de muncă din Caracal, probabil că lăsam IGO în faliment, scoteam la licitaţie lucrările de curăţenie, de ridicare a gunoiului cu firme terţe şi ar fi fost destul de rău. Am ştiut însă cum să ne facem temele şi, chiar dacă mai devreme sau mai târziu IGO tot va intra în faliment, pentru că mortul de la groapă nu îl mai poţi întoarce, noi am creat posibilităţile ca salariaţii fostei societăţi să fie preluaţi şi distribuiţi, în proporţie de 80 la sută, 300 din 400 de oameni către CAO, către ADPP. Sunt, iată, încă trei sute de locuri de muncă salvate şi redate comunităţii. Continuând mai pot spune că avem o strânsă legătură şi cu firmele ce lucrează în baza NATO cărora le-am pus la dispoziţie toată baza de date şi cererile de angajare, chiar dacă ulterior nu mai putem să spunem pe cine aleg aceste firme private. Sunt însă peste o sută de caracaleni care lucrează. De asemenea, să nu uităm că am ajutat ca fosta societate ROMVAG, care era în faliment, să fie preluată de societatea de la Arad, ASTRA RAIL, astfel încât deja sunt angajaţi 150 de oameni acolo, cu promisiunea că se vor duce spre 250. Altă sută de persoane de muncitori calificaţi din municipiul Caracal lucrează şi la Arad şi la Severin, în cadrul aceluiaşi grup.. Aşadar, dacă facem un calcul vom observa că într-un fel sau altul am ajutat, legal, prin posibilităţile noastre, salvarea a sute şi sute de locuri de muncă. Reţineţi însă că nu primarul crează locurile de muncă, ci mediul de afaceri din România.

– Revin la alegerile din toamna acestui an: de ce a pierdut Victor Ponta, domnule primar?

– Nu este problema mea. Asta este o problemă de strategie, de partid, o problemă la nivel înalt, iar eu pot să vă spun că Organizaţia municipală PSD Caracal şi-a făcut cu brio treaba în această campanie, rezultatele, din punctul meu de vedere, sunt foarte bune peste multe altele localităţi şi municipii, inclusiv peste Slatina. S-a demonstrat, iată, că de când sunt preşedinte la PSD Caracal se obţin cele mai bune rezultate din 2012 încoace.

– Liviu Dragnea trebuie să facă un pas în spate?

– Din punctul meu nu trebuie să facă nimeni nici un pas, nici în spate, nici în faţă. Se impune o analiză la rece, să se vadă unde am stat prost şi unde am stat bine pentru că altfel, ştiţi cum se spune: schimbarea şefilor, bucuria nebunilor. Cred însă că partidul trebuie să fie unit, să se ştie mult mai bine ce candidat trebuie ales, cine conduce acel partid. Nu e normal să pierzi alegeri după alegeri, iar în timpul acesta tu să ai în fruntea partidului oameni care au şase, şapte sau douăzeci la sută. Avem nevoie de mult mai mult…

– Ce şanse îi daţi deputatului Sebastian Ghiţă în a-şi face un partid nou ca soarele de pe cer?

– Nu vreau să comentez nici acest aspect. E dreptul fiecăruia să facă ce vrea. Dacă un om, un lider de opinie, aşa consideră, e treaba lui ce face. Cred că va trebui să ajungem şi noi odată şi-o dată ca-n ţările din afară, cu două, maxim trei partide care să tragă în interesul naţional.

– Nu e frustrant că organizaţia dumneavoastră câştigă mereu alegerile, dar când se trage linie şi se impune şi o răsplată, câştigaţi doar… experienţă?

– Aşa se întâmplă pe la noi: tu ştii că ţi-ai făcut treaba, eşti mulţumit, dar atunci când tragi linie vezi că de fapt echipa ta a pierdut la nivel naţional şi totul a fost în zadar…

– Ce mesaj le transmiteţi caracalenilor, acum, la mijloc de lună decembrie a anului 2014?

– Le doresc sărbători fericite şi liniştite, un an 2015 mult mai bun decât 2014, să fie sănătoşi şi nu în ultimul rând încrezători că atâta timp cât eu voi fi primarul acestei localităţi voi face tot ceea ce este posibil ca să modernizez municipiul Caracal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.