Acasă Politic Cronică parlamentară despre ai noştri!

Cronică parlamentară despre ai noştri!

170

Într-o ţară unde bărbatul câştigă într-un an cu 9% mai mult decât femeia,
Luminiţa Adam şi Dumitru Niculescu susţin înfiinţarea Zilei Naţionale pentru Egalitatea Salrială

Îniţiativa legislativă, propusă de celebra doamnă Loto, Liliana Mincă, este susţinută şi semnată şi de deputaţii Luminiţa Adam şi Dumitru Niculescu, care se află printre co-semnatari.
Desemnarea unei Zile Naţionale pentru Egalitatea Salarială are drept obiectiv creşterea gradului de conştientizare asupra discriminărilor existente pe piaţa muncii de la noi, prin diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi.
„Iniţiativa vine în concordanţă cu politica Uniunii Europene privind eliminărea diferenţelor salariale discriminatorii dintre femei şi bărbaţi, în conformitate cu unul din principiile fondatoare ale Uniunii Europene «remunerarea egală pentru muncă», fiind inclus în Tratatul de la Roma din 1957. (…) Comisia a inaugurat primul eveniment de acest tip la 5 martie 2011, cea de-a doua ediţie fiind sărbătorită la 2 martie 2012, iar în anul 2013 a avut loc la 28 februarie. (…) Conformă datelor oficiale, în România diferenţa de salarizare între femei şi bărbaţi este de 9%”, se arată în expunerea de motive.

Prin declararea zilei de 15 februarie ca Zi Naţională pentru Egalitate Salarială, parlamentarii iniţiatori speră să descopere cauzele care au condus la această stare de fapt, precum şi măsurile care trebuie luate în vederea reducerii diferenţelor de plată între femei şi bărbaţi.

Raportul „Marinescu” a fost votat în Comisie: un pas mai aproape de Cerul Unic European
 
Comisia de Transport şi Turism (TRAN) a Parlamentului European a aprobat joi, 30 ianuarie a.c. (cu 26 voturi în favoare, 1 împotrivă, 4 abţineri) raportul privind „Implementarea Cerului Unic European (reformare)” al deputatului european Marian-Jean Raportul vizează măsuri de reorganizare și gestionare a spaţiului aerian european. Această organizare a spaţiului aerian nu a cunoscut îmbunătăţiri majore în ultima perioadă şi, ca urmare, traficul aerian actual este foarte congestionat. Regulamentul, cunoscut ca Cerul Unic European 2+ (SES 2+) ar urma să accelereze implementarea reformelor necesare şi, astfel, eliminarea graniţelor de pe cerul european.

Eurodeputatul susţine un proiect în domeniul programelor spaţiale

Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, a fost prezent la a şasea Conferinţă despre Politica Spaţială a UE (28-29 ianuarie 2014, Bruxelles), unde a participat la sesiuniea dedicată Programelor Spaţiale Europene în calitate de raportor pentru Galileo și EGNOS, cele două sisteme europene de radionavigaţie prin satelit.

„Una dintre priorităţile activităţii spaţiale a UE trebuie să fie extinderea acoperirii sistemului de navigaţie prin satelit EGNOS. Din 2011, EGNOS furnizează un serviciu vital, în special în aviaţie, denumit siguranţa vieţii. Acest serviciu nu acoperă însă integral teritoriul UE şi astfel încă mai asistăm, din păcate, la tragedii aviatice care ar putea fi prevenite datorită EGNOS”, a spus eurodeputatul.

Despre cât de dificile au fost negocierile privind bugetul pentru Galileo, Marian Jean Marinescu a declarat: „Au existat, într-adevăr, voci care întrebau de ce trebuie să cheltuim aceşti bani dacă există alte sisteme pe care le putem folosi. Însă nimeni nu a contestat valoarea adăugată adusă de Galileo: pentru revigorarea economiei, pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru independenţa şi competitivitatea UE în acest domeniu şi, în final, pentru îmbunătăţirea vieţii noastre de zi cu zi.”

Ce este EGNOS
EGNOS sau serviciul european geostaţionar mixt de navigare – îmbunătăţeşte precizia actualelor echipamente GPS de la câţiva metri la un metru. În domeniul aerian, serviciul permite decolarea şi aterizarea în condiţii meteorologice nefavorabile şi reduce întârzierile. Creşterea gradului de precizie vine, de asemenea, în sprijinul serviciilor de intervenţie şi de poliţie.

Deputatul Florin Iordache, ales vicepreşedinte al Grupului Socialist al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

De departe, deputatul cu cea mai bogată activitate parlamentară: 43 de  luări de cuvânt, 15 declaraţii politice şi 53 de propuneri legislative iniţiate, Florin Iordache, pesedistul cu origini caracalene, a ajuns departe. A fost ales vicepreşedinte al Grupului Socialist al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

„Domnul deputat Florin Iordache a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Grupului Socialist al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), începând cu prima parte a Sesiunii ordinare 2014 a APCE.
Domnul Florin Iordache face parte din Delegaţia Parlamentului României la APCE din anul 2010 şi este membru al comisiilor pentru afaceri juridice şi drepturile omului şi pentru afaceri politice şi democraţie ale Adunării”, se arată în scurtul comunicat de presă emis de Camera Deputaţilor pe 30 ianuarie a.c.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a fost înfiinţată în 5 mai 1949, iar România a aderat în 7 octombrie 1993, fiind membru cu drepturi depline.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.