Acasă Economic Compania de Apă Olt îşi extinde serviciile în întreg judeţul până în...

Compania de Apă Olt îşi extinde serviciile în întreg judeţul până în 2016

76

Compania de Apă Olt, care mereu a avut grijă ca clienţii săi să fie mulţumiţi, şi s-a adaptat continuu cerinţelor şi nevoilor tot mai mari ale acestora, vine cu veşti bune pentru toţi locuitorii judeţului Olt, compania vrea ca toate locuinţele din municipiul reşedinţă de judeţ să fie racordate la reţeaua de apă şi canalizare, dar şi ca alte oraşe şi comune din judeţ. Lucrările care se vor efectua, vor avea finanţare din bugetul propriu, dar şi din fonduri europene.

Planuri mari până în 2016
CAO are planuri mari cu judeţul Olt până în anul 2016, când va finaliza proiectul privind introducerea reţelelor de alimentare cu apă în Slatina, dar şi în mai multe localităţi din judeţ. Aceste lucrări vor fi finanţate nu numai din bani europeni, ci şi din fondurile proprii ale companiei. Slătinenii au fost primii care au beneficiat de programul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, plus oraşele Scorniceşti, Drăgăneşti-Olt, Piatra-Olt şi Potcoava, urmând ca alte localităţi să beneficieze de acest proiect. Dar nu atât de multe câte ar vrea Compania de Apă Olt.
Compania de Apă Olt a finlizat cu brio proiectul din Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), care a contribuit la implementarea celei de a treia Priorităţi de Dezvoltare Naţională a Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013 – „Protecţia şi Îmbunătăţirea Calităţii Mediului”, ce s-a bazat pe strategia Uniunii Europene pentru dezvoltare durabilă şi pe cel de-al şaselea Program de Acţiune pentru Mediu al Uniunii Europene. Instituţia a beneficiat de asistenţă financiară, acordată prin POS Mediu pentru perioada 2007-2013. Finanţarea nerambursabilă a fost oferită pentru implementarea Proiectului “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, în baza unui contract de finanţare, încheiat în primăvara anului 2009, între Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Direţia Generală a Autorităţii de Management POS Mediu şi Compania de Apă Olt S.A.
Proiectul presupunea investiţii pentru îmbunătăţirea proceselor de captare, tratare şi distribuţie a apei potabile şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în zonele acoperite de operatorul regional SC Compania de Apă Olt SA, în conformitate cu Directivele Uniunii Europene în sectorul de apă şi apă uzată. Acesta a avut ca obiectiv general Obiectivul îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă ale locuitorilor din zona de dezvoltare a Proiectului, care include oraşele Slatina, Scorniceşti, Drăgăneşti-Olt, Piatra-Olt şi Potcoava.

Noul proiect al companiei prevede ca municipiul Slatina să beneficieze în totalitate de apă şi canalizare, apoi alţi beneficiari vor fi cetăţenii din Caracal, Balş, Corabia, Drăgăneşti-Olt, Piatra Olt, Scorniceşti şi Potcoava, dar şi cei din mediul rural al judeţului.
Actulmente, Compania de Apă Olt, conform cifrelor deţinute de CAO, Slatina are o reţea de apă de 126,085 km şi 103,725 km canal. Următorul oraş în care compania îşi oferă serviciile este Scorniceşti, cu 12.679 locuitori şi o reţea de apă şi canal de 10 km. Drăgăneşti-Olt este un oraş cu 12.195 locuitori şi o reţea de apã şi canal de 12,5 km. Oraşul cu nodul de cale ferată, Piatra-Olt, are 6.347 locuitori şi o reţea de apã şi canal de 4 km, iar Potcoava are 6.111 locuitori şi o reţea de apă şi canal de 5 km. Pe lângă proiecte de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, Compania de Apă Olt a realizat şi staţie de epurare în zona fostei staţii de pe DC 90A, care nu mai are nevoie de multe prezentări. Staţia are o capacitate maximă de preluare a apei uzate de la 322,2 litri pe secundă până la 644,4 litri pe secundă, ce poate să deservească peste 71.700.

Locuri de muncă noi pe timpul lucrărilor
Într-o vreme atât de întunecată pe piaţa muncii, cu un şomaj care creşte în mod necontrolat în judeţul nostru, Compania de Apă Olt oferă o veste bună, aceea că lucrările la reţeaua de apă şi canalizare vor genera şi locuri de muncă pentru locuitorii acelor zone, şi nu numai.

Servicii cu acoperire generală în Slatina
Instituţia care deserveşte cetăţenii cu apă şi canalizare a ştiut, în timp ce făcea economii, să facă şi investiţii de durată şi de o calitate ireproşabilă. Proiectul are ca scop deservirea la nivel european a cetăţenilor cu servicii de calitate şi creşterea confortului beneficiarilor acestor servicii.
Ca şi acţionar majoritat al Companiei de Apă Olt, Consiliul Local Slatina doreşte ca ţoţi slătienii să fie racordaţi la alimentarea cu apă şi peste 97% dintre aceştia să beneficieze de canalizare. Şi asta până la sfârşitul anului 2016.

Preţul, criteriu important pentru accesarea fondurilor europene
Cei care oferă bani pun şi condiţii, iar una dintre aceste condiţii este legată de preţul apei.
Localităţile care vor fi deservite de Compania de apă vor trebui să aibă în vedere că, după terminarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a reţelelor, acest lucru atrage după sine şi un preţ, un preţ al apei şi al canalizării impus de către Comunitatea Europeană, dar municipalitatea doreşte ca preţul să nu fie neapărat unul ca cel al comunităţii, ci unul care să fie accesibil, aşa cum a fost şi până acum.
Preţurile actuale ale serviciilor oferite de Compania de Apă Olt sunt accesibile pentru beneficiari: Apă (pentru populaţie) – 3,04 lei/mc, (pentru restul utilizatorilor) 2,45 lei/mc; Canalizare (pentru populaţie) – 1,23 lei/mc, (pentru restul utilizatorilor) 0,99 lei/mc; Epurare (pentru populaţie) – 1,95 lei/mc, (pentru restul utilizatorilor) 1,57 lei/mc; Preţurile pentru populaţie conţin TVA, iar cele pentru restul utilizatorilor nu conţin TVA.

CAO a atras fonduri de peste 70.000.000 euro
În perioada 2014-2020, Primăria Slatinei a accesat, prin Compania de Apă Olt, peste 70 de milioane de euro, bani din fondurile europene, şi speră ca va mai putea face acest lucru şi cu alte proiecte. Din aceşti bani vor putea beneficia şi locuitorii de la sate, care au mari probleme cu alimentarea cu apă de o calitate sigură, dar şi cu canalizarea. După implementarea proiectului, oltenii din mediu rural se pot mândri că sunt în rând cu locuitorii din mediul rural european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.