Acasă Cultură Eveniment cultural la Caracal. Conferinţă inedită despre haiducul Iancu Jianu

Eveniment cultural la Caracal. Conferinţă inedită despre haiducul Iancu Jianu

124

Miercuri, 1 septembrie a.c., de la ora 18.00, Dumitru Constantin-Dulcan va susține conferința „Iancu Jianu, figură legendară în literatura cultă și în cea populară” la Teatrul Național din Caracal.

Cu acest prilej se va lansa volumul „Haiducul Iancu Jianu. Adevăr și legendă” de Paul-Emanoil Barbu. Cartea se află la ediția a III-a, revăzută și adăugită are o prefață de Dumitru Constantin-Dulcan și conține un CD cu cântece din vremea lui Iancu Jianu (care se distribuie gratuit). Amfitrion va fi primarul capitalei Romanaţiului, Ion Marian Doldurea. Iar Zorina Bălan va susţine un recital. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Ne întrebăm ce l‑a determinat pe Iancu Jianu, boier de categorie medie, cu o existență materială sigură, să se răzvrătească. Indiscutabil, simțul dreptății a fost un motiv, care era înscris în genele sale. Crescând lângă copiii celor sărmani, a asistat la «spectacole» care pe un om al echității de talia sa nu îl puteau lăsa indiferent. Atitudinea haiducului a fost o formă de protest social și național, dictat nu de instincte de ucigaș sau de îmbogățire, ci de spiritul justițiar cu care se născuse. Iancu Jianu avea stofă de erou antic, chemat de dreptate, și nu de orgoliu sau de interese meschine. Viața sa tumultoasă este plină de aventuri demne de eroii din basmele citite seara, pe vremuri, la lumina lămpii. Faima construită în doar șapte ani de haiducie s‑a datorat neîndoielnic și inteligenței sale, care a reliefat, pe măsura vremii în care a trăit, un geniu ridicat din popor, manifestat nu numai la dimensiuni populare, ci și istorice. Pentru acest motiv am dorit să fie evocat, luând inițiativa reeditării acestei cărți, a unui eminent cercetător în domeniul istoric, Paul‑Emanoil Barbu.”, spune Dumitru Constantin-Dulcan.

Articolul precedentCovid-19 la Olt. Creştere uşoară
Articolul următorSorin Rotaru, Bobiță de la Călui…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here