Acasă Politic Senatorul Siminica Mirea întreabă, ministrul de Finanţe trebuie să răspundă

Senatorul Siminica Mirea întreabă, ministrul de Finanţe trebuie să răspundă

146

Senatorul Siminica Mirea s-a adresat, recent, ministrului de Finanţe, Orlando Teodorovici, adresându-i o întrebare referitoare la modul cum poate fi recuperată taxa de mediu de către acei plătitori care și-au înstrăinat autovehiculul. În cadrul aceleiaşi întrebari, ministrul trebuie să mai răspndă şi când va corecta anomaliile din normele metodologice după care lucrează instituțiile județene ale ANAF şi unde se primesc cereri în acest sens.

„Mă adresez cu încredere dumneavoastră, cu mult mai mare încredere decât predecesorului Ionuț MIȘA, cel care nu a dovedit, în exercițiul demnității funcției publice, înțelegere și respect pentru cetățeanul român, instituția predictibilă care asigură funcționarea României prin plata de impozite și taxe, fel de fel.
Pornesc de la o certitudine: statul, prin Ministerul Finanțelor, returnează sumele încasate de la deținătorii de autovehicule, drept taxa de mediu, sau taxa de primă înmatriculare, plătită până în urmă cu câteva luni, atunci când a fost abrogată de Parlamentul României, în urma directivelor Comisiei Europene, dar și a numeroaselor procese câștigate de petenți, împotriva statului român, față de respectiva impunere.
În piață, domnule ministru, sunt numeroase anomalii, în normele metodologice, prin care, persoanele îndreptățite pot face solicitări pentru returnarea sumelor cuvenite din taxa dovedită ilegal.
Spre exemplu: dacă un deținător, persoană fizică, achita în 2008 o taxă de mediu de 630 de euro, pentru înmatricularea unui vehicul cu normă de poluare Euro 4 și înstrăinează mașina în cauză, în prezent ne confruntăm cu ceea ce numesc un stopaj abuziv la sursă. Solicitantului i se cer copii după certificatul de înmatriculare, acte de identitate și cartea de identitate a autovehiculului pentru care dorește returnarea taxei respective.
Ori, dacă mașina respectivă a fost înstrăinată sau scoasă din circulație, din diverse motive, solicitantul îndreptățit al taxei nu-și poate recupera banii plătiți, cuveniți legal!
Din datele culese personal, fără a le considera îmbrăcate de latura statistică, se pare că la nivelul țării sunt câteva mii de situații care confruntă, în soluționare, problema dată de anomalia din normele metodologice, privind restituirea sumelor încasate ilegal de stat.
În aceste condiții, raportat la situația prezentată mai sus, vă adresez următoarea întrebare: – Cum poate fi recuperată taxa de mediu de către acei plătitori care și-au înstrăinat autovehiculul? Când veți corecta anomaliile din normele metodologice după care lucrează instituțiile județene ale ANAF, unde se primesc cereri în acest sens?”, se arată în textul formulat în cadrul întrebării adresate ministrului de resort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.