Acasă Editorial În cazul lui Costel Moisescu…

În cazul lui Costel Moisescu…

1072

…se poate aplica ad-literam vechiul proverb românesc, ce spune: „Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!” Iar această constatare are și o argumentație pe măsură…
Vinerea trecută, la Scornicești, sub ospitalitatea sinceră a primarului liberal Ion Prioteasa (de atât de puțin timp membru în partid, dar mai liberal decât jumătate din Biroul Permanent al PNL Olt), a avut loc, înainte de sărbătoarea Pâinii, în sediul organizației orășenești a PNL (în pofida asediului unei muște care l-a vizat direct) conferința de presă a bravului Ludovic Orban, președinte ales al Partidului Național Liberal.
Imediat după ce Ludovic (întâiul) a admirat tablourile predecesorilor săi din conducerea PNL, după grimasa făcută în dreptul lui Călin Popescu Tăriceanu, în timpul căruia a fost ministru la Transporturi (când Nelu Iordache câștiga Transalpina), a început conferința de presă. Cu Moisescu avându-i, de-a stânga și de-a dreapta, pe Ludovic Orban, Siminica Mirea și Gigel Știrbu. O conferință de presă încărcată de reminiscențele tensiunilor interne din PNL Olt, rămase de acum un an, când se făceau listele pentru parlamentare.
Dacă Orban a abordat teme centrale, legate de justiție și raporturile ei cu Dragnea, din plan local, pe tema sensibilă a referendumului ce va avea loc pe 15 octombrie, privind schimbarea numelui județului Olt în Olt-Romanați, au vorbit senatorul Siminica Mirea și deputatul Gigel Știrbu.
Prudentă, atentă la detalii, Siminica Mirea a invitat la rațiune, la discuții, la consultări și iar la consultări! Îndeosebi cu oamenii din zona romanațeană. Cu liberalii de acolo. Pentru a ști, exact de la sursă, care este esența problemei, sau dacă, într-adevăr, există o problemă pe tema asta.
În schimb, deputatul Știrbu, adaptându-se greu la ideea că astăzi președintele PNL Olt este altul, a vorbit mult pe această temă. Cu argumente de natură… „ba pe-a mătii”. Adică, dacă ajungem să avem referendum, de ce nu se reface și Teleorman-Vlașca, de ce oamenii vor fi nevoiți să-și schimbe documentele personale, de ce va ajunge sediul județean al APIA (Agenția de Plăți pentru Agricultură) la Caracal, iar sediul Poliției Olt va fi transferat la Vișina(?)
Altfel, tot deputatul Știrbu a invocat, în retorica contraargumentelor la referendum, numărul crescut de wc-uri din fundul curții pe care-l au oltenii. Aparent, argumentele sale prind. Sunt tipice unei contracampanii. Merg și au țintă la un segment de electorat radicalizat, care e gata în orice clipă să se ridice din fundul grădinii și să pună mâna pe furci și pe topoare.
Respectând libertatea de opinie a alesului deputat de Olt (căruia dușmanii de clasă i-au fost prieteni în anumite momente și proiecte), mergând mai departe pe firul ideii, ajungem într-un punct unde lucrurile trebuie judecate altfel: din punct de vedere politic, al coagulării unui număr cât mai mare de oameni în zona liberală, poziția radicală a lui Știrbu lovește tocmai în ideea de reconstrucție liberală pe care și-a asumat-o Moisescu în ziua în care a fost ales președinte al Filialei Olt PNL. Un simplu exercițiu de imaginație: indiferent de rezultatul referendumului, romanațenii nu vor uita poziția lui Gigel Știrbu, atunci când vor fi invitați să adere la liberalism. Căci, și la Caracal, și la Vișina, și lista e mult mai lungă, sunt potențiale vetre de liberalism. Dar când îi tratezi într-o zeflemea generalizată și te opui unui proiect la care ei chiar țin, indiferent de culoarea politică, acolo, șansele sunt minime pentru dreapta liberală.
Și, iată, cred că totuși involuntar, doar sub efectul psihotrop al retoricii, prin poziția radicală, Știrbu lovește chiar în proiectul pe care îl are Costel Moisescu din postura de președinte al PNL Olt. Dacă e cu intenție, asta se va vedea la un moment dat. Dacă e fără, e timp de o îndreptare și de o adaptare a mesajului, chiar păstrat în zonă radicală. Până la urmă, haideți să terminăm tot cum am început: pentru Costel Moisescu, astăzi, e mult mai greu să se ferească de prieteni, decât de dușmani.
N.A. Sunt curios dacă la această conferință de presă ar fi răspuns invitației și primarii liberali din Sud. Ar fi ieșit, cu siguranță, o dispută internă, la care Ludovic Orban n-ar fi participat. Ar fi ieșit în piața centrală din Scornicești și ar fi cântat la chitară, ceva de dor, de ducă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.