Acasă Interviu Interviu cu Florin Gheorghe TIUTIU, primarul comunei NICOLAE TITULESCU

Interviu cu Florin Gheorghe TIUTIU, primarul comunei NICOLAE TITULESCU

1851

„Mi-aș dori ca cetățenii acestei țări, oameni simpli, politicieni sau oameni de afaceri, să înțeleagă că cel mai bine ar fi să facă negocierile la masă, și nu pe stradă!”

În echipa selectă a primarilor olteni care știu să facă administrație locală, exact așa cum vor oamenii, în interesul comunității, se află și Florin Gheorghe Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu – județul Olt.

Astăzi, această așezare poate fi considerată o structură rurală cu puternice valențe urbane. La Titulescu, în pofida unui buget local destul de mic, prin fonduri atrase de la structurile guvernamentale, dar și cu bani rezultați din proiecte europene, s-au făcut exact acei pași de care este nevoie, pentru ca oamenii locului să simtă că modernizarea României este o agendă completă în care se regăsește și așezarea natală care-i poartă numele diplomatului născut pe aceste meleaguri, fondator al proiectului inițial al Organizației Națiunilor Unite – ONU.
În paralel cu activitatea administrativă, Florin Gheorghe Tiutiu este și președintele ACoR, o structură care militează pentru apărarea drepturilor comunităților locale, a primarilor.. nu în ultimul rând.
Despre proiecte și planuri de viitor, primarul de la Titulescu, președintele ACoR Olt a avut amabilitatea să vorbească în cele ce urmează…

– Ce a însemnat anul 2016 pentru dezvoltarea comunei Nicolae Titulescu?
– Anul 2016 a fost un an bun, de continuitate a unor proiecte începute, și mă refer aici la sistemul de canalizare și stația de ape uzate în comuna Nicolae Titulescu, proiect în derulare pe Ordonanța 28. În clipa de fața suntem la 85% cu nivelul lucrărilor, iar anul acesta, cu siguranță, vom efectua și recepția lucrării.

– Câți oameni vor beneficia de această rețea de canalizare din comuna dumneavoastră?
– Fiind o rețea întinsă pe întreaga suprafață a localității, în proporție de 100% ea va deservi toți locuitorii comunei Nicolae Titulescu. Desigur, vorbim aici de cei ce vor să se racordeze la această rețea.

– Alimentarea cu apă. Un proiect funcțional?
– Alimentarea cu apă este gata, funcționează la capacitate maximă încă din anul 2012 și avem, în clipa de față, în jur de cinci sute de familii legate la rețeaua de apă. Suntem convinși că într-o primă fază, aceleași gospodării se vor lega și la rețeaua de canalizare, iar lucrul acesta ne dă speranțe că și restul locuitorilor din comuna noastră vor proceda în același mod.

– Ce proiecte ați demarat în anul 2016 și sunt în lucru pentru anul 2017?
– Tot în 2016 mai putem să amintim de alte proiecte realizate pentru demararea unor lucrări care, cel mai probabil, vor avea loc anul acesta. Pentru început, vom avea un centru cultural nou în comuna Nicolae Titulescu, prin Compania Națională de Investiții. Suntem la faza de avize – Mediu, Cultură, CEZ, ISU.. Mai mult, așteptăm să înceapă și lucrările prin ANL pentru un bloc cu doisprezece apartamenate, oferite familiilor tinere din localitate, cu vârste de până în 35 de ani. Proiectul a trecut de comisia tehnică, este prins în bugetul alocat pentru Agenția Națională de Locuințe și se așteaptă demararea lucrărilor. Un bloc necesar, dacă tot vrem cu toții reîntinerirea satului românesc!

– Despre modernizarea rețelei de drumuri din comuna Nicolae Titulescu ce ne puteți spune?
– Vă pot spune că și în acest sens am inițiat mai multe proiecte axate, în special, pe modernizarea drumurilor din localitatea noastră, artere pentru care ni s-a comunicat că suntem prinși în lista de finanțare, prin PNDL.  De aceea, am convingerea că anul acesta vom demara lucrările pe 7,5 kilometri de drumuri sătești. De asemenea, tot pe Ordonanța 28 mai avem în lucru un proiect pentru dotarea școlii cu clasele I-VIII din comună, plus un proiect de modernizare a iluminatului public. Sigur, avem lumină pe leduri, pe tot ce ține de drumul județean, dar ulițele continuă să fie luminate prin acele lămpi cu becuri normale care consumă mult și nu au o luminozitatea atât de bună ca cele pe leduri.

– În anii trecuți insistați pe reamenajarea drumurilor de exploatație. În ce fază sunteți în clipa de față?
– În anul 2016 am finalizat un segment de drum agricol, un proiect depus de două ori pe Măsura 1.2.5, prin PNDL, pe fonduri structurale. L-am repetat pentru că, așa cum ni s-a mai întâmplat și în anii anteriori, proiectele noastre au fost eligibile, dar nefinanțabile. De ce? Pentru că se acordau șase puncte pentru legătura cu un drum european, patru puncte pentru un drum național și două puncte pentru un drum județean. Cum noi aveam legătură doar cu un drum județean, din start am pierdut această ocazie, tot așa cum, în prima sesiune când am avut maximum de puncte, regulile s-au schimbat în timpul jocului. Mai exact, valoarea era până la un milion de euro, noi am hotărât să mergem pe 985 de mii, dar ei au luat-o de sus în jos, și nu de jos în sus cum ar fi fost normal s-o facă! Astfel, din 2015 am fost obligați să demarăm lucrările din fonduri proprii reușind să facem un sector pietruit de drum, cu șanțuri și podețe, lucru ce a făcut ca astăzi să putem intra în câmp în condiții bune, indiferent de vreme. Pentru acest segment, dar și pentru altele prinse în proiect, intenționăm să redepunem pe Măsura 4.3.3, cu speranța de a prinde fondurile necesare.

– Sunteți membru în Grupul de Acțiune Locală (GAL) Vedea-Găvanu-Burdea. Care sunt inițiativele dumneavoastră și ce ați reușit să faceți cu fondurile primite de la GAL?
– Într-adevăr, GAL-ul a ajutat foarte mult la dezvoltarea comunelor din zona noastră, iar noi, în anul 2012, am reușit să amenajăm un parc amplasat în centrul comunei Nicolae Titulescu, lângă școală, într-o zonă abandonată pe care am readus-o la viață. Mai mult, anul acesta se discută și se lucrează la studiul de fezabilitate pentru proiectul de modernizare și construcție a terenului de fotbal din comuna noastră. Avem terenul împrejmuit, dar este nevoie de drenaj, de tribune, de vestiare, iluminat public și sistem de udare pe timp de vară, atunci când iarba dispare și există pericolul să apară accidente la fotbaliști.

– Domnule primar, ce se poate face pe plan local în privința locurilor de muncă, astfel încât tinerii să nu mai plece din comuna dumneavoastră?
– Așa cum se știe, marea problemă a mediului rural a fost axată, în principal, pe lipsa locurilor de muncă. În ceea ce ne privește, la Nicolae Titulescu avem în jur de 60 de locuri de muncă în domeniul agricol: în exploatație, la moară, la brutărie, mai avem și mecanici, mecanizatori, inginer, strungar și așa mai departe… Mai mult, avem în plan o lucrare pentru ridicarea unei fabricuțe de confecții prin sistem LOHN, numai că din cauza unor inadvertențe, proiectul e, deocamdată, în așteptare..

– Cum comentați dumneavoastră toate mișcările care s-au derulat în ultimele săptămâni, atunci când țara părea că este împărțită și stă pe un butoi de dinamită?
– Aveți dreptate! Au fost zile grele, zile tensionate, zile care n-au ajutat pe nimeni, dar eu n-aș vrea să mă împlic și nici nu pot să spun cine se face vinovat. Poate că oamenii publici, cei care astăzi se află la guvernare, au făcut mici greșeli de comunicare. Poate că s-au grăbit cu anumite lucruri, dar fără a deranja pe cineva eu cred că sunt și foarte multe interese la mijloc, interese care vin de undeva din afară, și care, cu ajutorul tuturor, sunt puse în practică. Spre exemplu, s-a vorbit foarte mult pe seama multinaționalelor, de faptul că oamenii au fost încurajați să iasă la proteste, mulți dintre ei neștiind despre ce este vorba, alții crezând că prin măsurile luate de guvern se vor diminua profiturile și avantajele pe care le au firmele respective. Pe de altă parte, subiectivismul politic, înfrângerea suferită de cei care astăzi se află în opoziție, au contribuit și ele la starea de tensiune din primele două luni ale anului în curs.

„Noi am trecut de niște alegeri corecte, democrate și, totuși, sunt unii care nu se împacă cu gândul că trebuie să stea în opoziție!”

– Ce sfat le dați celor de care amintiți? Care credeți dumneavoasatră că ar fi soluția repunerii pe linia de plutire?
– Așa cum v-am mai spus, nu pot fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat și mi-aș dori ca cetățenii acestei țări, oameni simpli, politicieni sau oameni de afaceri, să înțeleagă că cel mai bine ar fi să facă negocierile la masă, și nu pe stradă! După cum se știe, în decursul timpului s-au dus războaie grele și sângeroase, dar multe din ele s-au terminat când oamenii s-au pus la masă. Revenind în zilele noastre, noi am trecut de niște alegeri corecte, democrate și, totuși, sunt unii care nu se împacă cu gândul că trebuie să stea în opoziție!

– Domnule Tiutiu, ca președinte al ACoR Olt, ce vă propuneți în cadrul acestei structuri, pentru anul 2017?
– Eu mi-am propus ca ACoR-ul să aibă continuitate în proiecte, iar localitățile din mediul rural să adere în număr cât mai mare la această Asociație care promovează proiecte în interesul localităților și chiar al primarilor, al aleșilor locali și al funcționarilor din primărie. Altfel, aș putea să vă spun că zilele acestea am primit o hotărâre judecătorească pentru filiala județeană Olt a ACoR, având în vedere că noi aveam o altă hotărâre care era paralelă cu ACoR-ul la nivel național. Așadar, pe 4 mai vom avea o adunare generală în Slatina și vom pune la punct mai multe obiective. Ne dorim să atragem și fonduri pentru un nou sediu, având în vedere că vechiul sediu a fost la Brâncoveni, iar acum funcționează la Nicolae Titulescu. Personal, consider că această asociație va fi, cumva, viitorul structurii organizatorice al comunităților rurale, indiferent de schimbările ce vor avea loc în decursul anilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.