Acasă Interviu Interviu cu CONSTANTIN DINUȚ, primarul comunei CORBU

Interviu cu CONSTANTIN DINUȚ, primarul comunei CORBU

312
„Singurul partid din România care a venit cu un program de guvernare foarte ambițios și bine pus la punct, este Partidul Social Democrat”
Constantin Dinuț, primarul de la Corbu, e unul din ultimii mohicani ai administrației locale din Olt. Face parte din acel grup restrâns, din ce în ce mai mic, de edili care muncesc neîntrerupt de peste decenii, pentru ca localitățile lor să fie scoase din fatalitatea satului românesc pentru a deveni așezări moderne, în care să fie prezentă infrastructura de nivel  urban.
Constantin Dinuț e un om modest. În convingi cu greu să vorbească despre ceea ce face. Știe că oamenii l-au învestit cu încredere, iar asta înseamnă responsabilitate. O povară care onorează și obligă în același timp.
Gândește cu adevărat românește și e un bun patriot. Un om de stânga declarat și atunci când opțiunea doctrinară, la alții, e păstrată în tăcere. La Corbu, astăzi, lucrurile merg bine. Pe drumuri asfaltate, într-un peisaj în general modernizat. Responsabil de toate cele: omul Constantin Dinuț. Cel pentru care administrația locală nu mai are, astăzi, niciun secret…

 

– Ce ne puteți spune despre anul 2016, domnule primar Dinuț? Ați reușit să duceți la bun sfârșit tot ceea ce v-ați propus?
– Cu toate că anul 2016 a fost ceva mai greu ca anii anteriori, cu multe restricții economice și piedici puse de unii sau de alții, printr-o bună gospodărire și organizare, noi nu am stat în loc…

– În acest sens, care a fost cea mai mare realizare pentru comuna Corbu?
– Cea mai mare realizare pentru mine și locuitorii acestei frumoase localități este continuarea proiectului de modernizare prin asfaltare a Drumului Comunal 73 – satele Burdulești, Buzești, Milcoveni și strada Burleștilor, fiind făcute lucrări de aproximativ 16 miliarde, cu plata la zi și fără alte datorii către constructor.

– Câte gospodării ar fi pe stânga și pe dreapta acestei mari lungimi de drum despre care ne vorbiți?
– Vorbim aici despre un drum principal care are o lungime de 6,1 kilometri, gata în cel mai scurt timp, un drum intens circulat, la care au acces aproape șase sute de gospodării. Mai avem contractat prin PNDL șase miliarde, firma lucrează și în prezent, se pun tuburi la întâlnirea drumurilor secundare cu drumul principal, se execută șanțurile, iar dacă timpul ne va permite vom pune și stratul doi pe cei 1,4 kilometri, plus stratul unu și doi pe alți 315 metri. A fost o investiție necesară, o investiție pe care ne-am dorit-o foarte mult, singurul program pe care l-am realizat cu tehnocrații și pe această cale aș vrea să-i mulțumesc celui care a fost la vremea respectivă, acolo, la Ministerul Dezvoltării. Pentru mine a fost un program bun și asta mă bucură cel mai mult. Restul… nu mai contează!

– Ce alte proiecte aveți în atenția dumneavoastră?
– Tot în 2016 am depus un proiect, pe sub-Măsura 4.3, având șansa ca din 21 de proiecte pe țară, al nostru să fie al 6-lea trecut la finanțare, cu un milion de euro. Este vorba de modernizarea drumurilor agricole, o investiție care, în momentul realizării sale, va fi ca o centură ocolitoare a localității pe o lungime de aproximativ 8,5 kilometri. Se vor ocoli porțiuni însemnate din drumul principal și județean, iar utilajele grele nu vor mai circula pe acolo, putând astfel să protejăm mai bine aceste artere. Suntem la faza organizării licitației, iar noi sperăm ca în maxim 24 de luni să finalizăm această lucrare, cu toate că mai avem câte un „Gigă contra” care nu înțelege că asfaltând un astfel de drum ar însemna să le păstrăm mai mult pe celelalte. E simplu: punând indicatoare și interdicții, mașinile de mare tonaj nu vor mai avea acces pe acolo. Așadar, lucrarea e bună, se face pe fonduri europene, există mai multă disciplină, mai mult respect din partea investitorului, iar noi ar trebui să facem mai des lucrări de genul ăsta! Până la urmă, de ce să dăm numai noi bani europenilor, fără să ni se întoarcă și nouă? A, că nu ni se-ntorc mulți, poate că suntem de vină și noi. Asta, însă, este o altă discuție…

– Există proiecte pe Măsura 7.2, la Corbu?
– Am avut depus un proiect pentru modernizarea drumurilor locale, pe 5,1 kilometri, cu aceeași valoare de un milion de euro. Am obținut 45 de puncte, a fost declarat eligibil, dar fără finanțare. Înainte când cineva nu lua la facultate spunea lumea că „a luat, dar fără loc”. Păi nu, nu a mai fost loc pentru că nu ai fost suficient de bun să treci. La noi nu a fost așa, dar tot nu am trecut. În fine, ce a fost a fost, mergem înainte cu încredere și sperăm ca aceste punctaje să se facă mult mai atent, astfel încât și noi să avem șanse egale cu alții care din punctul meu de vedere, beneficiază de anumite avantaje. Nu vreau să intru prea mult în amănunte, dar nu mi se pare normal ca pentru un drum care se întâlnește cu un drum național să-i dai șase puncte celui care are șanse, iar mie pentru un drum care se întâlnește cu calea ferată să-mi dai numai trei puncte.. Dar, poate că, în viitor, calea ferată va reveni la importanța ei, iar punctajele vor fi și ele regândite.. Oricum, noi refacem proiectul, îl ajustăm și în momentul în care se redeschide sesiunea îl depunem pe aceeași Măsură – 7.2. Vom vedea ce mai urmează, dar avem încredere că în cele din urmă totul va fi bine!

– Ce așteptări aveți de la actuala putere?
– Guvernul care este în clipa de față la conducere este un guvern investit prin vot de încredere acordat de cetățenii acestei țări. Mulți sau puțini, românii au ales, și nu este vina noastră că lenea sau nepăsarea i-a ținut pe cetățeni în case. Eu le spun, însă, că singurul partid din România care a venit cu un program de guvernare foarte ambițios și bine pus la punct, este Partidul Social Democrat. Mai mult, rețineți ce vă spun: Majoritar, cetățenii au votat partidul și proiectele sale, nu oamenii care au anumite probleme cu DNA-ul care le face dosare peste doasare, mai mult sau mai puțin reale! Cu toate astea, Curtea Constituțională a zis că e legală și Ordonanța 13, că e legal și neamestecul DNA-ului în guvernare și așa mai departe… Dar a ieșit ce a ieșit pentru că altele sunt interesele, iar oamenii nu sunt prea bine informați. Spre exemplu, Ponta a pierdut pentru că a căutat sprijin pentru investiții de la chinezi, de Dragnea și de Grindeanu se pare că nu le place altora, inclusiv președintelui Ioahnnis. De ce? Că au fost alături de Trump? Păi aveți cuvântul meu de onoare că eu n-am fost cu Hillary și am ținut cu Donald Trump! Dar, lumea se schimbă și veți vedea că mulți vor înțelege intențiile bune ale Guvernului Grindeanu și ale miniștrilor care îi sunt aproape.

– Cum ați făcut față acestei ierni ce tocmai a trecut?
– Iarna e grea, o știm cu toții, dar cine se gospodărește din timp face față mult mai ușor. Am avut combustibil, am avut materiale antiderapante, drumuri deszăpezite și vă pot spune că pe la noi n-au fost probleme. Între timp am mai făcut și alte achiziții, avem un tractor pe care l-am pus la punct, am luat și o remorcă, astfel încât să ne putem mișca pe plan local.

– Într-un interviu acordat anul trecut spuneați că la Corbu e nevoie de un cămin cultural adevărat…
– Sunt bucuros că prin CNI finalizăm și Căminul Cultural din Corbu, cu o valoare de șase miliarde, chiar dacă am mai avut întârzieri cauzate de relațiile contractuale, cu privire la nerespectarea anumitor cerințe. Până la urmă s-au rezolvat și aceste probleme, s-au montat ușile, geamurile, avem și centrală termică, iar ouăle de Paște le vom ciocni în noul cămin din Corbu ce provine dintr-o clădire în care a fost un magazin al Coperației de consum. Între timp fusese vândută la privat, primăria era proprietară pe teren, iar eu i-am spus celui în cauză că nu îi dau decât drum de acces și o să fac acest cămin în fața lui. Am convenit, l-am cumpărat în 2008, cu mari dificultăți, și în cele din urmă am reușit să obținem finanțarea pentru finalizarea acestui proiect.

– Ce proiecte aveți în perioada următoare?
– Pentru viitor avem depuse la PNDL 5 proiecte cum ar fi: modernizare prin asfaltare drumuri locale în comuna Corbu – 5 kilometri, însemnând aproape un milion de euro, modernizare și dotare Școală Gimnazială Corbu, cu o valoare de aproape cinci sute mii euro, modernizare iluminat public – patru sute mii lei noi, plus alte două proiecte mai vechi: un pod în valoare de 2,2 milioane lei și un teren de fotbal în valoare de 500 mii lei. Desigur, prioritare sunt primele două, dar pe toate le vrem finalizate în perioada următoare. De asemenea, pentru școala de la Corbu care nu are încă autorizație sanitară avem toată documentația făcută, mai e puțin și se încheie luna de depunere a proiectelor, se analizează, iar marea bucurie o voi avea doar atunci când voi vedea ordin de ministru în care să mi se aducă la cunoștință că investiția mea a fost acceptată în urma verificărilor la minister. Ar mai urma contractul de finanțare și demararea lucrărilor…

– Constantin Dinuț – un primar de șapte stele.. Câți sunteți din județul Olt?
– Sunt patru: subsemnatul – Constantin Dinuț de la Corbu, Tudor Udrea de la Obârșia, Mirel Pascu de la Ianca și Titi Peligrad din Șerbănești. Oameni care și-au închinat întreaga viață comunităților pe care le-au condus. Nu a fost ușor, vă spun eu asta, privind așa, în urmă, peste timp..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.