Acasă Interviu Interviu cu Florian Teodorescu – managerul Centrului Cultural Municipal Caracal

Interviu cu Florian Teodorescu – managerul Centrului Cultural Municipal Caracal

346

„Activitatea Centrului Cultural Municipal Caracal s-a diversificat și dovadă sunt aceste opt festivaluri plus celelalte manifestări, peste 60 de acțiuni pe an, chiar 70”

– Domnule manager, Florian Teodorescu, iată că cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Comedie a luat sfârșit. Cum caracterizați ediția din acest an?
– Eu zic ca a fost o ediție foarte bună prin participarea teatrelor de amatori din țară, cât și a teatrelor profesioniste invitate la această ediție. Așa cum am mai spus, în obiectivul pe care noi ni l-am propus când am preluat acest festival s-a concretizat și de această dată faptul că au fost cinci spectacole pentru copii și spectacole profesioniste ale teatrelor din Vâlcea, Craiova-Colibri și a Teatrului Național, cat și spectacole realizate profesionist ale trupei din Constanța și Teatrul Municipal din Caracal, trupa de copii. Mai mult spectacole pentru adulți, de data aceasta nu au fost numai ale trupelor de amatori, au fost și spectacole profesioniste cu actori profesioniști. Fundatia culturala Teatrul Principal cu spectacolul „Ma mut la mama” și Florin Piersic jr. cu spectacolul lui, două spectacole foarte bune care au întregit celelalte spectacole prezentate în cadrul Festivalului ale Teatrului din Caracal, Lugoj și colegii de la Compania Victoria Art din București. Una peste alta a fost o ediție foarte bună și reușită din acest punct de vedere.

– Festivalul s-a suprapus cu Zilele Municipiului Caracal. Cum caracterizați acest eveniment din acest an cu o însemnătate aparte pentru caracaleni?
– Asa a fost gândit când am realizat acest eveniment ca tot Festivalul de Comedie sa se desfășoare în cadrul Zilelor orașului venind să întregească seria manifestărilor care s-au desfasurat în tot acest timp. Este o perioada destul de lunga între 17-24 noiembrie, dacă luăm în considerare faptul că se desfășoară Zilele Municipiului Caracal și cred că Festivalul de Comedie vine să completeze foarte bine, având în vedere și faptul că vin perioade mai grele și astfel ca actul de comedie mai destinde publicul caracalean și le mai descrețeste fruntile.

– Zilele acestea vă pregătiți pentru un nou turneu teatral. După cele de la Reghin, Lugoj. Este vorba de Festivalul de Teatru de la Brasov care se desfăşoară în aceste zile. Ce ne puteți spune?
– A fost un an încărcat pentru Teatrul Municipal Caracal și asta dovedește că spectacolele noastre sunt calitative și organizatorii de festivaluri din țară ne invită la manifestările organizate de ei, așa cum și noi la rândul nostru ii invitam pe baza schimburilor culturale realizate de-a lungul timpului. După Mediaș, Mangalia si Mioveni unde a fost prezenta trupa de copii, Reghin, Lugoj, urmează Brașovul, chiar în aceste zile. Teatrul Municipal este invitat la ediția a treia a Festivalului de Teatru Amator de la Brașov, un festival foarte interesant, la fel prin concepția și structura pe care o are. Participă la multe spectacole ale trupelor de amatori, deși impropriu spus de amatori din țară. Este o onoare pentru noi și acest festival vine sa încheie ciclul panticipărilor noastre la festivalurile de gen din țară.

– Cu ce piesă se va prezenta Trupa de Teatru a Teatrului Național pe scena Festivalului de Teatru de la Brașov?
– Se merge cu spectacolul „Cap ai, minte ce-ți mai trebuie” sau „Ce-am avut și ce-am pierdut”după texte de I.L. Caragiale, un spectacol care face parte din stagiunile trecute, dar care este actual prin ceea ce se întâmpla în acest spectacol și prin textele care le aduce în scenă. Din distribuție fac parte: Florin Beciu, regizorul spectacolului, Ligia Pavel și Monica Dumitru precum și echipa tehnica a Centrului Cultural Municipal care asigura sonorizarea, luminile și montarea decorului, un decor foarte complex și destul de greu de pus în scenă.

– Perioada de manageriat a dumneavoastră se apropie de sfârșit. Mai sunt cateva luni și aceasta expira, la începutul anului 2018. Cum caracterizați această perioadă?
– Mai este până atunci, sfârșitul va fi în 2018, acest lucru dacă nu se întâmplă ceva între timp. O perioadă foarte bună. Lucrurile s-au schimbat, eu zic în bine, nu pentru faptul ca înainte nu s-ar fi întâmplat lucruri bune, dar iată ca am reluat aceste trei manifestări: Festivalul de Comedie, Festivalul „Radu Șerban”, Festivalul „Lyceum” sau „Festin” și toate aceste manifestări, avem 8 festivaluri pe an, ceea ce este un lucru impresionant pentru orice instituție de cultură și toate sunt cu caracter național și internațional și cu bugete impresionante. Consiliul Local a înțeles acest lucru și a alocat bugete generoase acestor manifestări, astfel încât să le facem la standarde ridicate, așa cum ne-am propus să realizăm aceste manifestări. Festivalul „De dor, de primăvară”, festival cu caracter județean sau interjudețean, cum a fost, a ajuns la un festival national în ultimii ani. Au mai fost câteva încercări și înainte, dar nu s-au concretizat. Eu zic că activitatea Centrului Cultural Municipal Caracal s-a diversificat și dovadă sunt aceste opt festivaluri plus celelalte manifestări, peste 60 de acțiuni pe an, chiar 70, pe care Centrul Cultural Municipal prin departamentele pe care le are în timpul anului, eu zic că este un lucru de apreciat. Eu zic că cei îndreptățiți critici sunt Administrația Publică și publicul caracalean sa aprecieze acest lucru.

– Cum ați găsit această instituție de cultură la instalare în funcția de manager?
– În aceleași condiții, dar cu un buget mai mic. Nu stiam de la începutul anului, așa cum s-a întâmplat în anii ulteriori care este bugetul instituției. Nu știam ce activități în vremea respectivă să facem pentru ca Administrația de la vremea aceea nu comunica aceste lucruri cu instituția noastră. Acum de câțiva ani, cel puțin știm, avem un calendar aprobat cu sume pe marile manifestări și pe acțiunile principale și la începutul fiecărui an primim un buget al instituției pe tot ceea ce înseamnă activități, salarizare, cheltuieli materiale și vom ști pe ce să ne bazăm și în ce suma sa ne încadrăm, ceea ce pentru noi este un lucru foarte bun.

– După încheierea acestui contract de manageriat veți mai dori să continuați în fruntea Centrului Cultural Municipal Caracal?
– Da, doresc să continui. Nu eu o să hotărăsc acest lucru pentru că la sfârșitul mandatului în 2018, la începutul anului, va fi constituită o comisie care va face evaluarea contractului de manageriat, a celor 5 ani. Dacă comisia respectivă apreciază faptul ca în aceasta perioadă lucrurile s-au întâmplat conform contractului asumat și a proiectului de manager pe care l-am depus la momentul în care am preluat această funcție, lucrurile vor continua. Dacă ei vor considera ca nu merit, cu siguranță, conform legii, se va realiza un nou concurs pentru atribuirea funcției de manager.

– Credeți că în momentul de față mai sunt lucruri care mai trebuiesc puse la punct în ceea ce privește Centrul Cultural Municipal Caracal?
– Absolut. E loc întotdeauna de mai bine. Noi ne dorim să diversificăm și să extindem ceea ce facem la ora aceasta. Ne propunem pentru anul viitor, ne-am propus și anul trecut dar nu am reușit, bugetul nu ne-a permis pentru că au fost alte priorități din partea Administrației Publice Locale și bugetul a fost fluctuant de la un an la altul, dar ne propunem să facem o stagiune de teatru pentru copii, să fie un mini-festival sau teatru pentru copii, nu știu care va fi titulatura, dar sperăm ca anul viitor să facem lucrul acesta. Nu numai în cadrul Festivalului de Comedie, să fie o actiune de sine stătătoare. Ne propunem ca numărul de copii și performanțele lor să crească de la an la an. Au fost și sunt copii foarte talentați care vin către cercurile artistice ale Centrului Cultural și participările naționale și internaționale ale acestora dovedesc că sunt talentați și că profesorii care îi îndrumă sunt competenți pe funcțiile pe care ei le dețin.

– Iată că se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă. Ce surprize pregătește Centrul Cultural Municipal Caracal în această perioadă?
– După 1 Decembrie, de Ziua Națională a României vor fi o serie de manifestări .Pe 5 decembrie va fi primul spectacol al Cercului de Pian și Chitară și grupul Alegrro,dedicat zilei de Sfântul Nicolae. Pe 8 decembrie vom fi gazda unui spectacol pentru copiii cu dezabilități organizat în parteneriat cu Directia Județeană de Protecția Copilului. Pe 9 decembrie vor fi două lansări de carte, carte de comedie, umor scrise de doi foști membri ai grupului „Mesaj” din Craiova, din care făcea parte și dl. Șerban Chiosan și care în perioada respectivă sărbătoresc un număr de ani și s-au gândit să facă acest lucru la Caracal în foaierul Teatrului Național. Pe 20 decembrie grupul Alegrro și copii de la Cercul de Pian și Chitară vor susține un spectacol de colinde, dedicat publicului caracalean. Pe 17 decembrie suntem gazda unui spectacol unui Band din Craiova, parte din ei sunt membrii ai Filarmonicii din Craiova și s-au gândit să vină cu un spectacol în întâmpinarea publicului caracalean. Pe 12-13 decembrie la Cercul Militar în parteneriat cu instituția noastră și cu Primăria Municipiului Caracal se va organiza Festivalul de colinde. Administrația Publică Locală a hotărât ca în perioada de Crăciun și de Revelion, pe platoul din fața Primăriei în jurul bradului care a fost deja instalat zilele acestea sa fie realizate spectacole în aer liber dedicate publicului caracalean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.