Acasă Actualitate 29 august – cum îți pierzi capul spunând un adevăr incomod

29 august – cum îți pierzi capul spunând un adevăr incomod

176

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin
Frați creștini,

Prăznuim astăzi (n.n.29.08.2016)  un eveniment tragic, petrecut cu verișorul Mântuitorul Hristos, cel care a fost numit „înger în trup”, anume Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Este ultima sărbătoare a calendarului bisericesc urmând ca de la 1 septembrie să reintrăm într-un nou an, o nouă repetare a întregului proces al mântuirii omului. Ideea este foarte simplă. În luna septembrie prăznuim Naștere Maicii Domnului, apoi toate sărbătorile au o oarecare cronologie până la data de 31 august. Astfel fiecare generație se împărtășește de marea iubire a lui Dumnezeu.

Am ales un titlu oarecum interesat pentru predica de astăzi, deoarece reprezintă adevărul actualizat astăzi într-o societate care preferă minciuna comodă și nu adevărul incomod. Minciuna comodă pentru Regele iudeilor Irod era problema inexistentă a faptului că el trăia cu soţia fratelui său,  adică cu cumnata sa.
Adevărul incomod, adică marele păcat săvârşit de acesta, îi era amintit cu orice prilej de către Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Acest adevăr a incomodat-o pe Irodiada care căuta cu orice prilej aducerea Sfântului Ioan la tăcere, însă nu putea trece peste Irod, care, deși îl închisese pe Prooroc, știa că acesta are dreptate.
O altă minciună comodă o regăsim în momentul în care Irod este fermecat de dansul tinerei fete a Irodiadei dându-și cuvântul (la beție în mod sigur) că pentru un nou dans aceasta primește orice chiar și jumătate din împărăție. Minciuna comodă este că niciunul din cei apropiați regelui nu i-a spus acestuia adevărul incomod: „Ești beat! Mergi și dormi că vorbești prostii!”.
Este momentul în care Irodiada profită de ocazie și îi spune copilei că nu vrea altceva decât Capul Sfântului Prooroc Ioan pe tipsie. Textul încercă să îi ofere o oarecare nevinovăție lui Irod care „s-a întristat tare”, dar pentru că își „dăduse cuvântul” dă porunca și pe tipsie este adus Capul celui care spunea lumii un adevăr incomod: „Pocăiți-vă că se apropie Împărăția Cerurilor!”

Frați creștini,

Postim astăzi (n.n. 29.08.2016) pentru acest eveniment tragic petrecut cu Sf. Ioan, dar cred eu că, în esență, postul din această zi este să ne facă pe noi conștienți că lumea vrea reduși la tăcere pe cei care spun adevăruri incomode și îi promovează pe cei care spun minciuni comode.
Ca să îmi întăresc ideea, vreau să vă amintiți acel episod în care Mântuitorul Hristos răstoarnă mesele schimbătorilor de bani din incinta templului și spune un adevăr incomod pentru preoții templului: „Casa Tatălui meu, Casă de rugăciune se numește, dar voi ați transformat-o în peșteră de tâlhari!”. Este doar un exemplu din multele adevăruri incomode spuse de Mântuitorul Hristos, adevăruri care veneau în opoziție cu minciunile comode și care Îi aduc răstignirea.

adevaruri_incomodeLumea de astăzi nu este cu nimic mai presus decât cea de atunci. Astăzi oamenii sunt mult mai doritori de minciuni comode ca atunci. Mergeți pe stradă și urmăriți cum ne mințim reciproc cu zâmbetul pe buze: „Ce bine arăți astăzi!” (adevărul incomod: „Iar ai scăpat în trusa de farduri că arăți ca un clovn!”) sau „Ce bine îți vine bluza aceasta” (adevărul incomod: „Arată oribil și este cu 3 numere mai mare”) sau suntem o țară cu peste 89% din populație declarată de confesiune creștin-ortodoxă, dar marele adevăr incomod este că avem bisericile goale, suntem primii la avorturi pe Europa, ne urâm unii pe alții și nici nu vrem să auzim de Dumnezeu!
Adevărul incomod este că pleacă oameni în străinătate să aibă grijă de bătrânii altora și sunt aduși acasă în patru scânduri pentru că la noi nimic nu mai merge bine și fără bani nu te poți descurca, iar statul nu mișcă un deget să îmbunătățească situația. Minciuna comodă este că sunt salarii „decente”  în toate domeniile și pensii prea mici la parlamentari.

Acesta este motivul pentru care mulți blamează Biserica. Ea o să transmită până la sfârșitul veacurilor adevăruri incomode pentru societatea care trăiește în minciuni comode! Adevărul incomod este că trebuie să îți dai haina pentru cerșetorul din colțul străzii pentru că porunca este „să iubești pe Domnul Dumnezeul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți!” iar minciuna comodă este: „la muncă, nu la întins mâna!”
Adevărul incomod este că ducem lipsă de valori în viața noastră deoarece nu vrem să Îl vedem ca model suprem pe Hristos iar minciuna comodă este exemplul pe care îl luăm de la non – valori.
Aș vrea să mă trezesc din minciuna comodă în care trăiesc și eu și să pot accepta adevărul incomod, cum că trăiesc într-o mocirlă de păcate și mă împac cu ideea de a nu face nimic pentru a îmi schimba situația.
Adevărul incomod te lasă fără cap sau te răstignește pe cruce. Dar dacă vreau să trăiesc cu Dumnezeu și să fie El cu mine mereu, prefer să fiu zilnic decapitat sau răstignit! Mai bine decapitat de societate, dar demn de Împărăția lui Dumnezeu, decât înzorzonat cu minciuni comode și lipsit de Hristos!
Amin!

Prof. Teolog
Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.