Acasă Interviu Interviu cu primarul comunei Bobicești, Ilie Chitez

Interviu cu primarul comunei Bobicești, Ilie Chitez

1022
 
 
„Pe 5 iunie 2016 sunt alegeri locale și la Primăria Bobicești, cu siguranță voi candida, iar realizările de până acum îmi dau dreptul să sper la un nou mandat”
Pe o listă scurtă a primarilor olteni despre care se poate spune că omul sfințește locul, numele lui Ilie Chitez de la Bobicești trebuie așezat deîndată!
E omul în care cetățenii din localitate au investit, în urmă cu mai bine de un deceniu încredere, iar astăzi satisfacția le e pe măsură. Bobiceștiul s-a schimbat, iar schimbarea este în bine. O infrastructură rutieră aflată în curs de finalizare, rețea funcțională de apă și canalizare, o administrație locală transparentă, deschisă interesului public, cât și alte investiții despre care, cel mai bine, vorbește edilul localității, primarul Ilie Chitez…
 
 
– Ce a însemnat anul 2015 pentru dumneavoastră și pentru comuna Bobicești, domnule primar?
– Anul 2015 pentru comuna Bobicești, și mai puțin pentru mine, a înseamnat o extindere de canalizare pe două străzi, cu o lungime de peste 1.200 de metri, ceea ce a făcut ca noi să avem canalizare finalizată și funcțională în proporție de 80% până la ora aceasta. Mai mult, tot anul trecut am finalizat o investiție mai mare, pe Mediu, cu o rețea de canalizare ce cuprinde trei sate, plus modernizarea unei baze sportive în satul Leotești, plus multe altele de genul acesta: reparații de străzi, de școli și alte întrețineri…
 
– Cât costă un metru cub de apă la dumneavoastră?
– Prețul pe metrul cub de apă la Bobicești este de 1,86 lei, iar cu tot cu canalizare 2,86 lei.
 
– Un preț bun, în condițiile în care funcționați în regim propriu, cu personal la nivel de comună…
– Într-adevăr, avem un serviciu care gestionează apa și canalul la nivel de comună, avem licență și tot ceea ce trebuie pentru a îndeplini condițiile dorite și pentru a funcționa în cele mai bune condiții.
 
– Apa de la câți metri este extrasă?
– Avem două puțuri la 160 de metri adâncime iar calitatea este foarte bună.
 
– Și ce anume înseamnă asta?
– Până în această iarnă am avut derogare la parametru nitrit și amoniu, din cauza faptului că apa avea o depășire a concentrației de amoniu, dar problema s-a rezolvat la finele anului trecut când am pus în funcțiune o stație de tratare, iar apa și-a reintrat în parametri optimi, astfel încât oamenii o pot folosi fără probleme.
 
– Ce v-ați propus să faceți în anul 2016, domnule primar?
– Pentru anul 2016 ne-am propus să continuăm proiectul de asfaltare străzi în satele Bobicești, Comănești, Leotești și Mirila, proiect ajuns la 50% fază de execuție, mai vreau să asfaltăm și strada Livezilor din Mirila, plus realizarea șanțurilor betonate și a podețelor, acolo unde lucrările de asfaltare au fost finalizate.
 
– V-aș considera o localitate răsfățată de.. razele soarelui. Spun asta pentru că pe raza comunei Bobicești se află un investitor privat care produce electricitate. Care sunt avantajele administrației locale de pe urma unei astfel de investiții?
– Primul avantaj și cel mai mare, este impozitul pe care-l încasăm de la cele două parcuri fotovoltaice, de pe terenuri pe care sunt construite, pentru că dacă înainte luam impozit de pe terenuri arabile, acum obținem de pe terenuri cu construcții, ceea ce aduce un plus față de anii anteriori. În al doilea rând, este și impozitul pe care ei îl plătesc pe profit și pentru salariați, ceea ce aduce un plus localității noastre.
 
– În vară avem alegeri locale, domnule primar. Mai candidați?
– Pe 5 iunie 2016 sunt alegeri locale și la Primăria Bobicești, cu siguranță voi candida, iar realizările de până acum îmi dau dreptul să sper la un nou mandat…
 
– Dacă ar fi să faceți o clasificare a lor, a realizărilor dumneavoastră, care ar fi cele mai semnificative?
– În primul rând, vă pot spune că după cele trei mandate care se vor încheia în vara aceasta, comuna Bobicești arată cu totul și cu totul altfel, în sensul bun, față de cum era în prima mea zi de primar.
 
– Faceți un scurt istoric?
– Vă fac o prezentare pe sectoare și vă spun că în momentul în care am preluat această localitate aveam un dispensar ce funcționa într-o casă naționalizată, o casă care nu mai suferise nici măcar reparații de foarte multă vreme și, mai mult, la un moment dat medicii au refuzat să mai lucreze în acea clădire pentru că nu mai prezenta siguranță. Am cumpărat-o de la fostul proprietar, am modernizat-o și am repus în funcțiune dispensarul care se prezintă în cele mai bune condiții. Mai departe, am preluat o altă clădire aflată în stare foartă proastă, în care a funcționat primăria, în satul Leotești, a mai fost și grădiniță, a mai fost și școală, am modernizat-o și pe aceea și am făcut un al doilea dispensar uman, cu toate cele necesare.
 
– Legat de educație?
– În domeniul învățământului, ca peste tot, am găsit niște școli cărora li se făcuseră doar mici reparații, din când în când, o văruială sau o cârpire de geamuri, cu grupuri sanitare în fundul curții și uși care nu se închideau… Ei, bine, toate școlile au fost modernizate, au toaltele în interior, au apă curentă, geamuri noi, încălzire cu centrale etc.
 
– Iar acestora și se adaugă, așa cum aminteați, apa, canalizarea, drumurile și toate cele…
– În urmă cu 12 ani nimeni nu îndrăznea să se gândească la apă și canal, dar iată că astăzi, așa cum v-am spus mai sus, avem apă de cea mai bună calitate, avem canalizare în proporție de 80% funcțională, avem o rețea de peste 25 de kilometri de stradă în comuna Bobicești, în condițiile în care, în afară de drumul județean, nu aveam alte străzi asfaltate în localitate. Avem 12 kilometri finalizați de asfalt, urmează alți 12 kilometri, dar asta după ce terminăm canalizarea pentru a nu fi nevoiți să spargem rețeaua actuală de drumuri…
 
– Viața culturală la Bobicești?
– În domeniul cultural vă pot spune că am găsit două cămine culturale care erau și ele în paragină, unul a fost dotat și modernizat cu tot ceea ce-i trebuie, iar celălalt este și el întreținut și funcțional în clipa de față. De asemenea, în cadrul căminului funcționează și un ansamblu folcloric – „Oltenașii” care, de 5 ani, dansează și câștigă premii pe scenele locale și naționale.
 
– Din câte știm, la Bobicești se face și sport? Susțineți proiectele sportive?
– Este adevărat! La Bobicești avem și o echipă de fotbal, iar eu am fost dintotdeauna alături de tinerii care doresc să își petreacă timpul liber făcând mișcare. Cu toate astea, și aici, condițiile erau precare, fără o bază sportivă pusă la punct, fără un vestiar care să le ofere condiții decente, fără nimic din ce era nevoie… Astăzi, însă, avem o bază sportivă performantă, cu apă, cu vestiar și tot ce trebuie, echipa de fotbal joacă în Județeană, a terminat pe locul 3 în ultimul campionat, iar înainte au încheiat pe locul 1.
 
– Așteptările oamenilor sunt foarte mari de la administrația locală și în ceea ce privește punerea la punct a legislație fondului funciar, domnule primar. Cum stați în clipa de față?
– Aș vrea să spun că totul este închis și pus la punct, dar în domeniul acesta al legilor fondului funciar nu cred că se va termina foarte curând. De ce? Pentru că terenul s-a împărțit cu capra sau cu ruleta, acum se face cadastrul cu gps-ul și multe alte metode mai performante, dar tot nu cred că se va putea rezolva atât de repede.
 
– În acest moment, în comuna dumneavoastră se lucrează la electricitate. Ce fac acei prestatori întâlniți prin centrul localității?
– Datorită întinderii, jumătate din comună este alimentată de la Iancu Jianu, de linia de medie, iar jumătate din linia de medie ce vine de la Piatra-Olt. Cu toate astea, linia ce vine de la Iancu Jianu este învechită și predispusă destul de mult la defecțiuni. Drept urmare, se face o joncțiune între cele două linii de medie, astfel încât atunci când una cade să fie preluat curent din cealaltă. Desigur, investiția este asumată de cei de la CEZ care vor la rândul lor să-și îmbunătățească rețelele.
 
– Ce puteți face pentru piața forței de muncă, aici, la Bobicești?
– Ca primar de comună, în zilele noastre, este foarte greu să poți crea locuri de muncă. Ca primar de oraș, sunt șanse ceva mai mari, iar legea este ceva mai permisivă. Sunt fabrici, sunt hipermarketuri sau parcuri industriale. Iar asta ajută enorm primarul de la oraș și, bineînțeles, locuitorii acelei așezări. Sigur, asta nu înseamnă că stăm cu mâna întinsă ori așteptăm ca alții să vină și să ne roage. Ajutăm pe cât putem pe cei dornici să acceseze fonduri europene, căutăm să atragem investitori și cât de cât am reușit și noi să ne mișcăm. Sigur, e foarte greu să aducem industrie în zonă, dar încurajăm tinerii să-și facă proiecte pe fonduri europene pentru că este un loc destul de bun să fii propriul șef în satul tău. Rezultatele: avem aproximativ 40 de tineri care au accesat fonduri europene, tineri fermieri pe măsura 1.1.2 sau 1.4.1.
 
– Vă bucură când vine cineva spre dumneavoastră ca să-i eliberați o autorizație de construcție?
– Cu siguranță, da! Ne demonstrează nouă că facem ceea ce trebuie, că atragem, că suntem o comunitate activă. Personal, am simțit-o pe pielea mea, atunci când eram primar, când două sate, Chintești și Govora, pe malul Oltețului, erau foarte îmbătrânite. Acolo nu exista urmă de construire sau de reparare a unei case și nici măcar nu existau astfel de perspective. Mergeam prin sat și rar găseam vreun tânăr care să-și fi terminat studiile și care să fi rămas acasă. Și, totuși, la ora aceasta cele două sate au apă, au canal, au drum asfaltat și lumea a reînceput să construiască: o casă, un gard sau un garaj. Spre exemplu, la 7 sau 8 case, avem cel puțin câte o casă nouă. Iar asta este și datorită utilităților care le-au fost aduse la poartă, căci oamenii asta așteaptă: un semn și o speranță că cineva le este aproape și vrea să îi ajute.
 
– Încheiem într-o notă anticipativă și facem un pas mare peste timp: dacă v-aș lua acum un interviu, în februarie 2020, ce mi-ați putea spune că ați făcut între februarie 2016 și perioada respectivă?
– Politic vorbind aș putea să vă spun acum o mulțime de vise pentru că nu costă și nu mă doare gura. Bazându-mă, însă, pe faptul că în ultimele trei mandate comuna Bobicești a fost un șantier în continuu, cu investiții terminate la 3 sau 4 ani, cu altele începute, pot să vă spun că anul 2020 ne va găsi undeva la 100% cu infrastructura: apă, canal și drum, că școala și cultura va rămâne prioritară și se va menține la nivel ridicat, iar cei despre care spuneam că sunt salariați la firma lor sper să fi atras și alți salariați în fermele lor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.