Acasă Politic Aleşii şi problemele autorităţilor locale, pe agenda senatorului Darius Bogdan Vâlcov

Aleşii şi problemele autorităţilor locale, pe agenda senatorului Darius Bogdan Vâlcov

60

Ziua de 25 februarie 2014 este una importantă pentru administraţiile locale. Senatorul Darius Bogdan Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului a iniţiat două proiecte legislative, care au primit votul Senatului, un pas important spre implementarea acestor măsuri ca legi menite să susţină instituţiile administraţiei locale din teritoriu. Totuşi, votul final va aparţine Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Prima iniţiativă legislativă este Legea pentru modificarea şi completarea articolului 56 din Legea Nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.
Modificarea susţinută de către senatorul Darius Vâlcov vizează avizarea documentaţiilor de interes general, toate categoriile din domeniul amenajării teritoriului, precum şi din domeniul urbanismului, solicitate de autorităţile administraţiei publice locale (cu excepţia planului urbanistic de detaliu) să se facă fără perceperea unor taxe.
Această propunere a fost solicitată de către primari, senatorului Darius Bogdan Vâlcov, în urma discuţiilor purtate cu acesta în teritoriu.

Cea de-a doua iniţiativă legislativă, susţinută de senatorul Darius Vâlcov, adoptată de Senat în şedinţa din 25 februarie 2014, vine să reglementeze, prin eliminarea unor proceduri nejustificate, atribuirea licenţelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate într-un mod mult mai simplificat decât se efectuează în prezent, prin adoptarea de hotărâre de consiliu judeţean, la propunerea autorităţii judeţene de transport.
De altfel, sumele încasate din eliberarea licenţelor de traseu, ce vor intra în bugetul judeţelor, sunt necesare pentru dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare. Această lege vine să repare unele inadvertenţe existente prin legislaţia actuală, care nu fixează drepturile precise în această materie pentru consiliile judeţene.

Senatorul Darius Bogdan Vâlcov, salută actul de dreptate făcut pentru toţi aleşii locali, indiferent de apartenenţa politică, de către Camera Deputaţilor, for decizional, care a transformat în lege o propunere din 2013, făcută de un număr de 56 de parlamentari, prin care vor creşte salariile unui număr de 6.339 de aleşi locali, primari şi viceprimari de comună, cu 44,4% – 50,1%, primari şi viceprimari de oraş, cu 8,7% – 16,6%, viceprimari de municipiu, categoria a doua şi primari de municipiu, categoria întâi şi a doua, cu 1,4% – 7,2%.
„Această lege nu vizează, exclusiv, primari de o anumită culoare politică. Am pornit de la principiul că fiecare ales are o responsabilitate imensă, cât şi o legitimitate în consecinţă, dată de votul majoritar al cetăţenilor”, spune senatorul.

Creşterea salariilor va începe cu 1 iulie 2014, iar de pe urma ei nu vor beneficia aleşii din consiliile judeţene, ci doar categoriile menţionate mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.