Acasă Actualitate Lapte, corn şi măr, din prima zi de şcoală. La Olt, furnizorul...

Lapte, corn şi măr, din prima zi de şcoală. La Olt, furnizorul îşi respectă angajamentul asumat!

816

Dacă în unele judeţe, procedura de atribuire a laptelui, a cornului şi a mărului, destinată elevilor de la clasa pregătitoare, până la clasa a VIII, se află încă în derulare, la Olt, prima zi de şcoală a fost primul examen trecut cu succes de părţile implicate în derularea programului care asigură produsele susţinute de stat, privind completarea meselor copiilor – beneficiari ai acestui sprijin alimentar… La noi, sincopele de început au lipsit cu desăvârşire. Practic, cu o experinţă vastă în domeniu, SC MATRA SRL a dislocat surse şi resurse suficiente pentru ca, încă din prima zi de şcoală, elevii să beneficieze de lapte, corn şi măr. Iar asta s-a întâmplat, impecabil, în toate unităţile şcolare din Olt, atât din mediul urban, cât  şi în cel rural.
Produsele au ajuns din timp la şcoală, mult mai devreme de începerea festivităţilor specifice, derulate cu ocazia începutului de ciclu şcolar.

matra_iLa nivelul judeţului Olt, de distribuţia în şcoli a produselor din Programul Naţional „Lapte, corn şi măr”, se ocupă firma SC. MATRA SRL, de la Scorniceşti, conform unui contract asumat.
De la această firmă, produsele pleacă spre beneficiari, acolo unde ajung în locul şi timpul potrivit, mulţumindu-i astfel pe micuţi şi cei ce au grijă ca elevii să fie primească produsele în cele mai bune condiţii calitative şi în timp optim…

Program promovat de Ministerul Agriculturii, derulat de Consiliul Judeţean Olt
Programul pentru ciclul şcolar 2016-2017 pune accent pe componenta educaţională, cele două scheme – fructe şi lapte – susţin, prin măsuri paralele, de tip educativ, o alimentaţie sănătoasă, un model care să fie folosit şi în viaţa de acasă.
Implementarea are nevoie de o autoritate competentă, capabilă să gestioneze o cursă contracronometru. În consecinţă, consiliile judeţene sunt responsabile de întocmirea procedurilor legale de licitaţie.
La Olt, cu o vastă experinţă în domeniu, licitaţia a fost câştigată de firma MATRA SRL. de la Scorniceşti, cea care a început din plin activitatea specifică, asumată prin contract, din prima zi de şcoală. În tot judeţul, acolo unde există activitate şcolară, care se încadrează în zona de vârstă unde se regăsesc elevi de clasa zero, până la ultima clasă de gimnaziu.

Un parteneriat în interesul copilului: Consiliul Judeţean – Inspectoratul Şcolar – MATRA SRL
Organizarea procedurii de achiziţie publică, în vederea atribuirii contractului, aparţine Consiliului Judeţean Olt, cel care verifică centralizatoarele avizelor de însoţire a mărfii şi care, la capătul procedurilor de derulare a contractului, depune, în termen, cererile de plată pentru obţinerea sprijinului comunitar.
În altă ordine de idei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt furnizează evidenţa corectă a beneficiarilor şi prin profesorii delegaţi în fiecare şcoală se asigură de livrarea produselor în parametrii şi condiţii igienico-sanitare. De asemeni, şi nu în ultimul rând, furnizorul produselor, firma MATRA, livrează în condiţiile şi termenii contractuali, alimentele incluse în Programul Naţional. Asumându-şi, direct, relaţia cu producătorii/furnizorii de produse.

Cine sunt beneficiarii din judeţul Olt
În judeţul Olt, la capăt de drum pentru furnizorul MATRA se află 153 de unităţi de învăţământ, unde activează 8.297 elevi preşcolari, din grădiniţe cu program normal. Se adaugă 17.591 elevi din ciclul primar, unde includem şi clasa pregătitoare, pe lângă ciclul I-IV. Iar lista se încheie în zona beneficiarilor, cu cei 15.955 de elevi din ciclul gimnazial.
Un calcul aritmetic simplu arată un număr total de 41.843 de beneficiari, cărora, zi de zi, li se asigură această resursă alimentară. În funcţie de evoluţia situaţiei şcolare, spre exemplu: transfer în alt judeţ, străinătate sau alte situaţii, numărul beneficiarilor se actualizează în timp real, pentru ca nimeni să nu fie privat de acest drept în ziua în vare merge la şcoală.

Produse sigure – alimente certificate de către autorităţile în domeniu
Despre acest program se poate spune că include în cadrul lui şi o componentă de securitate naţională. Este vorba de sănătatea a peste 40 de mii de copii, iar cu aşa ceva nu este de joacă.
MATRA solicită importatorului, depozitarului de fructe, spre exemplu, buletine de analiză, care să ateste calitatea produsului. Astfel, pe eşantioane doveditoare, în cadrul laboratoarelor atestate ale statului, s-au efectuat cercetări care să vadă dacă există reziduri de pesticide în fructele servite elevilor din Olt.

documentDocumentele primite de importator, furnizate către MATRA, dovedesc faptul că nu există prezenţe de substanţe care pot pune în pericol sănătatea consumatorului: elevul preşcolar şi şcolar din judeţul Olt. În consecinţă, concluziile emise recomandă şi garantează sănătatea consumatorului, prin Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.

Depozitul MATRA de la Scorniceşti, securitate şi siguranţă alimentară!
Conform contractului, Matra are obligaţia să dispună de spaţii sigure din punct de vedere sanitar, înainte ca acestea să meargă spre elevi. La Scorniceşti, în apropierea stadionului, societatea dispune de spaţii corespunzătoare, dotate cu staţii de climatizare, unde produsele, odată primite, înainte de a fi transferate către şcoli, unde se află beneficiarii, sunt analizate şi sortate către traseele de livrare cu mijloace de transport specifice, avizate de instituţiile sanitare în domeniu. La efectuarea unui transfer din TIR-ul importatorului, se observă un flux impecabil corespunzător celor asumate în contractul cadrul.

lazi_merePractic, nicio clipă, la produsele lactate, mărul şi cele de panificaţie, nu sunt lăsate la voia întâmplării. Monitorizarea şi manipularea atentă se fac cu personal calificat instruit şi cu analizele medicale efectuate la zi, totul pentru ca elevii din judeţ să beneficieze, în condiţii optime, de corn, lapte şi măr. Experienţa dobândită în anii anteriori, dă un plus de valoare serviciilor oferite încă din prima zi de curs a anului şcolar 2015-2016.

În şcoli, toată lumea e mulţumită
Reporterul Ziarului de Olt a ales să meargă pe un traseu aleatoriu, prin câteva şcoli slătinene, acolo unde, încă din prima zi a noului an şcolar, produsele au ajuns la beneficiari.
Traseul a cuprins un număr de şase şcoli, unde, dincolo de febra pregătirilor specifice debutului de an şcolar, produsele destinate suplimentului alimentar şi-au aşteptat elevii destinatari…

La Şcoala Gimnazială Nr. 3 nu au fost şi nu sunt probleme
Pentru început, în drumul parcurs de reporterul de serviciu al publicaţiei de faţă, Marian Mezdrea, responsabilul cu programul „Lapte, corn şi măr”, la Şcoala Gimnazială 3 din Slatina a precizat: „Programul prin care se asigură hrana elevilor din şcoala noastră este binevenit şi înseamnă foarte mult pentru toţi copiii din şcolile Oltului şi nu numai. Produsele ajung la timp, sunt de bună calitate, sunt în garanţie, nu sunt şi nu au fost niciodată probleme cu distribuirea lor în şcoală. În ceea ce-i priveşte, copiii le consumă cu plăcere şi asta ne bucură cel mai mult”.

La Şcoala Nr. 11 „Constantin Brâncoveanu”, produse aşteptate, beneficiari mulţumiţi
Mai departe, la Şcoala 11 – „Constantin Brâncoveanu”, învăţătorul Laura Zaharioiu, reprezentant al unităţii în programul amintit a precizat: „Alimentele ajung la şcoală de la prima oră. Sunt proaspete, au termen de garanţie valabil şi sunt foarte importante în alimentaţia celor mici. Mai mult, depozitarea lor se face în locuri igienice şi se păstrează la temperaturile indicate. Desigur, pe viitor poate că nu ar strica o diversificare a lor, dar, una peste alta, sunt foarte bune şi cele pe care micuţii le primesc în prezent, iar noi sperăm ca lucrurile să decurgă normal şi de acum încolo şi toată lumea să fie mulţumită”.

La Şcoala Nr. 8 „Eugen Ionescu”, produsele corespund normelor legale
Şi la „Eugen Ionescu”, Carmen Vespescu, director adjunct, responsabil cu buna desfăşurare a programului în şcoală, a ţinut să sublinieze faptul că: „Elevii au primit cu drag alimentele, în special merele, care arată foarte bine. Rar am văzut aşa mere. Calitativ, produsele sunt foarte bune, iar copiii au întrebat dacă vor primi tot anul mere, pentru că le-au plăcut foarte mult. Referitor la diversificarea meniului, prin oferirea unei mese calde, eu cred că ne-am complica momentan. Meniul pe care îl primesc elevii e suficient şi binevenit, iar produsele corespund normelor legale”.

La Şcoala Gimnazială „George Poboran” calitatea este un etalon
Înaintând în demersul său, reporterul a aflat de la Lavinia Prună, responsabilul programului în cadrul Şcolii „George Poboran”, cum se desfăşoară activitatea efectivă la unitatea de învăţământ amintită: „Nu ştiu cum este la alte şcoli, dar eu vă pot asigura că la Şcoala „George Poboran” programul se desfăşoară în cele mai bune condiţii. Sigur, este început de an, mai este până la iarnă, dar nici în trecut nu au fost probleme în ceea ce priveşte distribuţia produselor în şcoli. Calitatea produselor este foarte bună, doleanţele noastre sunt respectate şi rezolvate fără probleme, fapt pentru care ne declarăm mulţumiţi de acest program. Totuşi, dacă ar fi să fie ceva care să afecteze programul, având o colaborare foarte bună cu firma care aduce aceste produse, suntem convinşi că lucrurile s-ar remedia imediat. Mai mult, comparativ cu alte judeţe, unde laptele vine la pahar, noi suntem încântaţi că avem lapte pasteurizat, în timp ce merele arată şi ele foarte bine…”.

La Şcoala Nr. 2 „Ştefan Protopopescu”, un program bun şi necesar
La Şcoala Nr. 2 „Ştefan Protopopescu”, din Slatina, fără ezitare, Iuliana Munteanu, responsabilul programului de distribuţie a produselor alimentare a precizat: „Din punctul meu de vedere, este un program bun şi necesar. Până acum, produsele au ajuns la timp, fără probleme şi fără alte nereguli, iar copiii le-au servit cu plăcere, au fost încântaţi şi mulţumiţi de calitatea şi de gustul lor. De asemenea, merele au aceeaşi mărime şi sunt foarte proaspete. Sigur, poate că pe viitor va exista şi o diversificare a produselor, poate o altă combinaţie, poate un pachet de biscuiţi, poate un alt fruct, dar, oricum ar fi, programul este benefic şi reprezintă un sprijin pentru familiile cu un venit ceva mai mic”.

copiiŞcoala Gimnazială Nr. 1 – locul unde chiar e nevoie de un supliment alimentar
Unitate educaţională cu tradiţie în municipiul reşedinţă de judeţ, Şcoala Gimnazială Nr. 1, din Slatina, primeşte şi oferă cu mare încredere alimentele distribuite de firma MATRA SRL. Aici, reprezentanţii Eugenia Fotescu şi Cristina Fărămuş au precizat că produsele sunt primite în cele mai bune condiţii, sunt proaspete şi foarte bune calitativ, în timp ce directorul adjunct, Denisa Neacşu, a precizat: „Programul e binevenit, mai ales în şcolile în care copiii au un grad ceva mai ridicat de nevoie, faţă de cei care provin din familii mai înstărite. Sunt şi cazuri în care cei ce au o stare mai bună îşi mai oferă alimentele celorlalţi ce au mai mare nevoie. Una peste alta, programul „Laptele şi Cornul” este necesar şi suntem mulţumiţi că la nivelul judeţului Olt se desfăşoară în cele mai bune condiţii”.

Primarii olteni, mulţumiţi de serviciile oferite de MATRA elevilor din judeţ
Aleatoriu, reporterul Ziarului de Olt a contactat  şi edili din judeţul Olt, cărora le-a cerut puncte de vedere în legătură cu modul cum se desfăşoară, încă de la început de an şcolar, repartiţia suplimentului alimentar oferit de Guvernul României, program derulat la nivelul judeţului Olt de către firma MATRA din Scorniceşti.
Opiniile culese de la edili susţin o realitate evidentă şi nu au, în conţinutul lor, decât situaţia efectivă din cadrul şcolilor conduse de către aceştia.

La Caracal, nu sunt probleme
Deşi este nou în funcţie, dar foarte bine ancorat în problemele urbei, doctorul Radu Liviu, actualul primar al Caracalului, a precizat: „Măsura este foarte bună, atât timp cât se respectă toate regulile ce ţin de igienă, transport şi depozitare în şcoli. După cum se ştie, este o măsură cu atât mai bună pentru copiii care au o situaţie mai grea, pentru cei care provin din familii cu un venit mai mic. Sigur, mai sunt şi unii care au, care îşi permit, dar programul este acelaşi pentru toată lumea şi se desfăşoară foarte bine. Ştiţi cum e: degeaba îl pui la frigider, dacă transportul nu s-a făcut corespunzător, iar maşina nu a fost în regulă. Iar la noi, cel puţin până acum, nu au fost probleme de acest gen, programul este implementat de multă vreme, iar oamenii îşi fac datoria aşa cum trebuie”.

La Dobrun, produsele sunt binevenite
Mai departe, Aurelian Bondrescu, unul dintre primarii cu greutate ai judeţului Olt, un bun cunoscător al fenomenului, a subliniat: „Din start, vă spun că această măsură este excelentă. Poate că nu e bună doar pentru cei ce au anumite interese şi şi-au propus s-o critice. Sunt primar cu mai multe mandate în spate, iar la Dobrun nu au apărut niciodată probleme negative în ceea ce priveşte furnizarea şi calitatea produselor oferite. Avem frigidere în toate cele trei şcoli din comuna noastră, depozitarea se face în cele mai bune condiţii, iar asta contează cel mai mult. Copiii le consumă, care are de acasă le oferă celui care nu are, se crează prietenii, iar toată lumea e mulţumită. Mai departe, că programul trebuie urmărit cu atenţie de Inspectoratul Şcolar, de Consiliul Judeţean, de firma distribuitoare, asta revine în sarcina lor, dar suntem siguri că nu vor fi probleme în judeţul nostru”.

La Deveselu programul e foarte bun
Deşi este cunoscut drept un primar perfecţionist, atent la detalii, nici Ion Aliman, primarul comunei Deveselu, nu are nimic de obiectat, precizând că programul se desfăşoară foarte bine, iar: „Produsele ajung de la prima oră, marfa este de calitate, adusă şi păstrată în cele mai bune condiţii. În altă ordine de idei, dacă elevilor de la clasele I-VIII li se oferă şi mere, celor din grupa pregătitoare li se acordă doar lapte şi corn, suplimente alimentare care sunt foarte necesare în hrana de zi cu zi a celor mici. Sigur, se vorbeşte şi de o masă caldă, ideea nu este rea, orice măsură de genul acesta e foarte bună şi dacă va fi implementată, va fi cu atât mai bine. Până atunci, însă, e foarte bun programul actual şi suntem mulţumiţi de calitatea produselor oferite”.

La Piatra-Olt, produsele sosesc la timp
Şi în oraşul Piatra-Olt, edilul localităţii, Tudor Udrescu, a fost atent, încă din prima zi de şcoală, la modul cum se desfăşoară proiectul promovat de Guvernul României, derulat prin Consiliul Judeţean, prin care se furnizează produse şi servicii alimentare destinate beneficiarilor: „Deşi e început de an şcolar, programul se desfăşoară foarte bine şi nu avem probleme. De altfel, nici în trecut nu am întâmpinat obstacole, produsele au sosit la timp, au fost în garanţie, firma şi-a făcut datoria, iar copiii au fost încântaţi de calitatea alimentelor. Măsura e bună, trebuie menţinută şi de acum încolo, iar dacă, pe viitor, se poate face şi o diversificare, cu atât mai bine. Acum că vom avea chiar şi o masă caldă… rămâne de văzut!”.

La Bărăşti, toată lumea e mulţumită
Un alt primar cu experienţă, de fiecare dată conectat la nevoile comunei pe care o conduce, este şi Virgil Gealapu, de la Bărăşti. Astfel, fără ezitare, pe tema dată, acesta a precizat că: „Programul este un lucru foarte bun ce trebuie menţinut! În mediul rural sunt copii care nu au ce pune pe masă, sunt familii care o duc destul de greu, iar alimentul primit la şcoală le este de mare ajutor, este o gură de oxigen. Avem şi o firmă ambiţioasă, o firmă care se menţine la înălţime, nu s-a greşit niciodată şi suntem convinşi că nici de acum încolo nu vom avea probleme”.

dsc04302La Rotunda, copiii consumă alimentele cu mare poftă
„Sunt primele zile de şcoală după vacanţa de vară. Din câte ştiu, produsele au ajuns în şcoli şi nu au fost probleme. În ceea ce ne priveşte, avem camere separate, avem frigidere, avem asistent medical de igienă, se monitorizează totul şi suntem liniştiţi. În rest, aşteptăm să se aşeze lucrurile şi vom vedea ce va mai fi…”, a precizat, cu calm, şi Vergil Sîrbu, primarul comunei Rotunda.

La Şerbăneşti, un program pe gustul tuturor
„Şi anul acesta, ca şi în anii precedenţi, programul se desfăşoară conform calendarului stabilit. Produsele se aduc regulat, sunt proaspete, iar eu, având şi soţia cadru didactic, sunt informat la timp şi cunosc foarte bine  situaţia existentă în şcoli. Una peste alta, firma îşi face datoria, noi suntem mulţumiţi, copiii sunt bucuroşi, fapt pentru care putem să spunem că, în momentul de faţă, programul este pe gustul tuturor”, a conchis Titi Peligrad, primarul din Şerbăneşti, unul dintre edilii judeţului Olt ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind recomandat de faptele şi acţiunile sale la nivelul comunei pe care o reprezintă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.