Nici cutremurele nu mai sunt ce-au fost odată
Duminică dimineaţă, cu puţin înainte să iasă soarele, în Olt a fost cutremur. Evident, de împrumut, venit din Vrancea. Căci, la noi, de când cu schimbarea orânduirii sociale, aproape că nu se mai produce nimic. Nici măcar cutremure. Chiar dacă a avut o intensitate de peste cinci grade pe scara Richter, acesta nu i-a panicat pe olteni. Nu a sunat nimeni la 112, nu a căzut nici un pahar din vitrină, iar senzaţionalul a lipsit cu desăvârşire. În urma lui, doar nişte amintiri ale celor care au prins cutremurul din 1977, atunci când pământul s-a mişcat cum trebuie. Ce e interesant e că ăia de la Bucureşti nu au dat vina, până la această oră, pentru cutremur, pe Traian Băsescu.
Membrii Consiliului Obştesc, tot primesc ceva
Lăudabilă iniţiativa primarului de la Slatina, Minel Prina, de a înfiinţa Consiliul Obştesc. Un for de dezbatere, fără putere juridică, format din persoane care îşi vor depune candidatura atunci când au ceva de spus. Până la urmă, dialogul e cheia succesului. Al unui succes necesar, al unuia în avantajul comunităţii. Pentru alegerea celor patruzeci de membrii ai acestui consiliu va fi o campanie în toată regula. Ca la alegerile când se votează. Mai mult, candidaţii au nevoie de cel puţin o sută de semnături de susţinere, ca semn de recunoaştere din partea cetăţii. Însă, voluntariatul celor în cauză e lovit puţin de existenţa unei recompense. Cei care vor fi aleşi sunt beneficiarii unei scutiri de la plata impozitelor către localitate. Iar în acest caz, voluntariatul devine incompatibil.
Florin Diaconescu, un bărbat de stat
Săptămâna trecută, nişte oficiali din Ministerul Finanţelor au lansat în spaţiul public ideea că la nivel naţional vreo douăzeci de directori de Finanţe Publice sunt daţi afară pentru că nu şi-au îndeplinit planul. Printre aceştia se află şi directorul Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt, Florin Diaconescu. Declaraţiile acestuia, făcute în spaţiul public, pe tema în cauză, sunt năucitoare, irezistibile, chiar. Asta, în contextul în care omul acesta nu a acceptat să iasă la atac, cu scuze fel de fel, cu motivaţii ale situaţiei de fapt, invocate în dreptul altora, sau prin pasarea răspunderii subalternilor. Ei bine, Diaconescu a recunoscut întocmai situaţia încasărilor la bugetul de stat, lăsând, totuşi, subtil, să se înţeleagă că o economie sufocată de impozite, taxe, din care lipseşte cadrul motivaţional, nu poate produce mai mult decât în prezent. Altfel, Florin Diaconescu rămâne un model al tehnocratului care ştie că nu compromisul politic este cheia succesului.
Ce păcat! Meciul s-a terminat după un sfert de oră!
După aproape o jumătate de tur, băieţii de la FC Olt au câştigat acasă, împotriva unui adversar facil, Metalul Reşiţa. O victorie care, după aspectul scorului, nu se aşază în statistici drept una confortabilă, dacă nu mai mult decât atât. Ideea e că cele două goluri ale slătinenilor au fost marcate în primul sfert de oră, după care a urmat implementarea unui sistem românesc, consacrat, care ţine de filozofia lui „Las’ că merge!” Altfel, cu 7 puncte, aproape de mijlocul clasamentului, FC Olt se poate declara mulţumită. În grupa sa sunt şi echipe mai proaste, şi câteva mai bune. Împărţite în mod egal, şi dedesupt şi deasupra…
Dosarul „Referendumul” are şi inculpaţi de la Olt
Inevitabilul s-a produs. Ceea ce era de aşteptat este o certitudine: vice-premierul Liviu Dragnea, eminenţa mustăcioasă a PSD-ului, a fost trimis în judecată pentru presupuse fapte reprobabile, săvârşite pe timpul referendumului din iulie 2012, privind suspendarea preşedintelui Băsescu. În lotul celor 74 de co-inculpaţi sunt şi opt persoane din Olt, de la Piatra-Olt. Merg la judecată un consilier local, membru PSD, o angajată a primăriei din localitate şi alte şase persoane ce au avut legătură directă cu procesul electoral din 2012. Restul oltenilor care au dat dovadă de exces de zel pe tema în cauză răsuflă uşuraţi. Pentru că epicentrul aventurii din vara trecută nu a fost numai la răscrucea drumurilor de fier, ci şi în alte localităţi, unde intensitatea plăcilor tehtonice a fost cel puţin aceeaşi. La cutremurul iniţiat de USL privind demiterea lui Băsescu…
Roşia în… căruţă
În timp ce mai marii neamului analizează, dezbat viaţa publică, cazul devenit celebru, pe care îl cunoaşte tot poporul, de la grădiniţă la pensionar, numit generic „Roşia Montană”, la noi în judeţ, poliţiştii şi jandarmii şi-au dat mâna şi au rezolvat cazul. Aceeaşi jandarmi care, în urmă cu câteva zile, luau la întrebări Mişcarea Populară, au oprit în trafic un atelaj hipo, condus de o femeie care avea asupra sa un bărbat şi şaptezeci de kilograme de tomate. Prin acţiuni specifice, captura s-a dovedit a fi sustrasă de la un legumicultor din Corabia, care şi-a primit înapoi prejudiciul, iar părţile implicate, el şi ea, fără cal, s-au ales cu dosar penal.
În magistratură, băiatul primarului de la Milcov, fata judecătoarei Georgescu
S-a tras linie în ceea ce reprezintă, an de an, examenul de admitere în magistratură. De la Olt au fost înscrişi în concursul organizat de Institutul Naţional al Magistraturii 28 de persoane. Considerat un test destul de dur, examenul a fost promovat de puţini dintre cei înscrişi: doi olteni merg să se pregătească pentru a deveni procuror, în timp ce patru aspiră să devină judecător. La Parchet, cu o notă destul de mare – 8,58, Marinela-Aniela Georgescu, fiica judecătoarei Marinela Georgescu, fost preşedinte al Tribunalului Olt, iar la judecători, cu o notă situată în top – 8,34, Doru Vlad Cîrjan, băiatul primarului de la Milcov. În zona respinşilor se găsesc şi nume celebre, poliţişti în exerciţiul misiunii, cât şi consilieri juridici în diverse instituţii publice. Altfel, nu-i nici un capăt de ţară pentru cei respinşi care mai au dreptul să încerce şi la anul, atunci când, cu mai multe cunoştinţe pot intra în rândul magistraţilor, acolo unde leafa e cu mult, mult peste media economiei naţionale.