„Nu există, la nivelul județului Olt, un plan de măsuri asumat de persoana fizică Virgil Delureanu. E un proiect județean inițiat de PSD, pe care îl susțin oamenii”
Prezența deputatului Virgil Delureanu pe listele de candidați ai PSD la alegerile locale din 5 iunie a surprins pe multă lume. Unii, neîncrezători, vedeau în inluderea sa pe liste doar un exercițiu de imagine pentru a convinge mai multă lume să voteze PSD. Alții, mai puțini, ce-i drept, abia dacă luau în calcul revenirea lui Delureanu într-o poziție în administrația județului Olt. Ultimii au avut câștig de cauză.
După aproape patru ani în Parlamentul României, deputatul Virgil Delureanu, votat cu o majoritate confortabilă, a renunțat la funcția de la Bucurtești și a devenit vicepreședinte al Consiliului Județean Olt.
Un bun prieten al primarilor, aflat într-o relație deschisă cu aceștia, cunoscător al administrației locale (înainte de a pleca în Camera Deputaților, Virgil Delureanu a fost director în cadul CJ Olt), vicepreședintele în cauză nu are nevoie de o perioadă de acomodare pentru a intra în problematica administrației locale.
Iată, în primul interviu de la instalare, cum vede politica românească, administrația Oltului, titularul funcției de vicepreședinte al CJ Olt, economistul Virgil Delureanu…
– A fost greu să renunțați la funcția de deputat pentru a fi vicepreședinte la Consiliul Județean Olt?
– O decizie pe care nu aș numi-o nici grea, nici ușoară. O așez într-un alt mod de abordare. Vedeți dumneavoastră, în urmă cu patru ani, partidul din care fac parte, mi-a oferit șansa de a candida la funcția de deputat. Acum, același partid, a considerat că este nevoie de mine în poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean Olt. Consider că trebuie să existe un respect față de familia politică din care fac parte. Pe de altă parte, lucrurile cred că trebuie văzute și într-un alt unghi! Cunosc, spun eu, destul de bine realitatea din județ. Am un inventar precis al problemelor de interes local, specifice unei localități anume, dar care se regăsesc și într-o arie geografică mai mare. Iar dacă experiența mea este folositoare, așa cum vreau eu să fie, mă consider onorat să fiu vicepreședinte ales din partea PSD, în cadrul Consiliului Județean Olt.
– Cu ce amintiri rămâneți după perioada petrecută în Parlamentul României?
– Camera Deputaților, mă refer la locul unde am activat eu, este o instituție dedicată interesului public. Vedeți dumneavoastră, apar uneori niște excepții care vând foarte bine în presă. Iar când tocmai acestea sunt mediatizate, restul activităților se pierd în detaliu. Sunt o seamă de legi foarte bune adoptate în mandatul pe care eu l-am început, în 2012, care se regăsesc în viața de zi cu zi. Dar, știți cum e: se întâmplă să nu vedem pădurea din cauza copacilor! România de azi este o țară stabilă, liniștită. Contribuția parlamentului la această stare este esențială. Pârghiile democratice funcționează pentru că au suportul cadrului legislativ.
– O victorie categorică a PSD la alegerile locale. Au fost slabi adversarii?
– E o premisă de la care cred eu că plecați greșit. Campania PSD la alegerile locale nu a fost bazată pe o luptă cu cineva, o stare de adversitate cu un electorat aflat într-o altă simpatie electorală. Nu! Noi, ca partid, ne-am adresat românilor și nu am creat ziduri ideologice. Rezultatul, pe măsură. Obținem majorități confortabile în aproape jumătate din țară, cel mai mare număr de primari, Bucureștiul pe linie, semne clare că societatea românească are înc redere în principiile promovate de PSD și în oamenii cu care am venit în fața cetățenilor. Chiar și așa, avem obligația să facem ceea ce trebuie în interesul comunităților, al cetățenilor care formează aceste grupuri de lucru.
– Ce vă propuneți la nivelul județului Olt?
– Nu există, la nivelul județului Olt, un plan de măsuri asumat de persoana fizică Virgil Delureanu. E un proiect județean inițiat de PSD, pe care îl susțin oamenii. Am identificat, în decursul timpului, acele puncte unde trebuie intervenit. Pe lângă modernizarea Spitalului Județean de Urgență Slatina, proiect început de acum câțiva ani, susținut de Consiliul Județean Olt, cu rezultate notabile, apreciate de cetățeni, ca instituție, sprijinim autoritățile locale în ceea ce înseamnă demararea și, după caz, continuarea proiectelor indispensabile satului românesc: apă, canalizare, drumuri asfaltate. Ceea ce este obligatoriu în timpurile de astăzi!
– Cu c e probleme vin primarii la dumneavoastră?
– Bugetele locale sunt insuficiente. Cei aleși, fie că sunt la început de drum, fie că își continuă mandatele anterioare, au nevoie de sprijin, iar solicitările în acest sens sunt îndreptățite. Atragerea de resurse guvernamentale e imposibilă. Deci, devenim, pentru primarii din multe localități, singura speranță, atunci când își asumă și vor să schimbe în bine viața locuitorilor unde sunt aleși. În unele cazuri, intervenția poate fi făcută într-un timp mai scurt, alteori amânată, dar nu există decât bune intenții, iar despre așa ceva puteți să întrebați orice primar din județul Olt!
– Chiar și pe cei din opoziție?
– În pofida unei campanii făcută cu scopul de a se victimiza, întâlnită în perioada electorală, când aleși ai altor partide decât de la PSD și-au pus neîmplinirile pe seama unor refuzuri de susținere a proiectelor dinspre Consiliul Județean, datele problemei nu sunt deloc așa. CJ Olt este o instituție deschisă și nu subordonează cauza de interes public și nici bugetul județului Olt în funcție de apartenența politică a primarului din orice localitate. Este un angajament al actualei echipe de conducere a Consiliului Județean Olt de a nu separa locuitorii județului Olt în funcție de culoarea politică a primarului.
– Ce poate face Consiliul Județean pentru obținerea unor rezultate spectaculoase în planul infrastructurii, al creșterii numărului de locuri de muncă?
– Întrebare bine venită, pe care o așteptam. Marile proiecte de infrastructură, unde se regăsesc, să zicem, centurile ocolitoare de la Slatina și de la Balș, nu sunt atributul Consiliului Județean. Ele aparțin de autoritatea administrației centrale, de cei care fac astăzi politici publice la nivel guvernamental. Avem un guvern tehnocrat, care deși în diverse seminarii propune strategii de dezvoltare pentru următorii douăzeci de ani, nu face decât să mențină partea de tranziție de la ultimul guvern politic, cel condus de Victor Ponta, până la cel care va fi rezultatul alegerilor parlamentare din această toamnă.
– Ce fel de guvern politic i-ar avantaja pe olteni?
– Principalele puncte de dezvoltare, în istoria județului Olt, mă refer la ultimele două decenii, să zicem, sunt cele în care guvernarea a fost social-democrată. Niciodată, dreapta, probabil și din cauza bazinului electoral scăzut pe care îl are aici, nu a considerat investițiile județului Olt o prioritate pentru agenda politicilor publice de interes național. Poate mai țineți minte, eu tocmai acum mi-am reamintit, când un ministru al Transporturilor din Craiova anula pașii făcuți în vederea stabilirii calendarului de lucru la centurile ocolitoare de la Slatina și Balș. Mai mult, un guvern politic, majoritar PSD, nu va mai avea timpi de așteptare. Are identificate probleme, cunoaște soluții și poate trece deîndată la acțiune!
– Vroiam mai de mult să vă întreb despre perioada de acomodare și relațiile inter-umane din cadrul Consiliului Județean Olt…
– Nu-mi cereți să intervin asupra perioadei de acomodare! Am plecat în Parlamentul României din Consiliul Județean. De fiecare dată când am venit acasă am păstrat legătura cu colegii mei. Cu președintele Consiliului Județean – Marius Oprescu, vorbesc despre o relație ce datează cu mult dinainte de a ne fi întâlnit în slujba comunității, în această instituție. Importante poate că nu sunt aceste relații, ci ceea ce putem să facem cu resursa umană actuală pentru ceea ce vrem cu toții, putere și opoziție deopotrivă: dezvoltarea corectă a județului Olt. Asta vor judeca oamenii, în principal, înaintea spiritului de echipă. Fără de care nu se poate însă…
– Ce așteptări are omul politic Virgil Delureanu de la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an?
– Sunt sigur că Organizația PSD Olt va trimite în Parlamentul României cea mai bună echipă. Oltenii, atunci când vor vota PSD, știu că investesc în oameni de-ai lor. În cei mai potriviți să le reprezinte interesele în Camera Deputaților și în Senatul României…