La sediul partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Olt a avut loc, vineri 12 februarie a.c., conferinţa de presă susţinută de preşedintele ALDE Olt, senatorul Mihai Niţă, preşedintele executiv ALDE Olt, Ioan Ciugulea şi co-preşedinţii ALDE Slatina, viceprimarul Cristian Bircea şi Radu Ioniţă. Tema principală a conferinţei a fost noul protocol de colaborare electorală între ALDE şi PSD.
Cele două partide au încheiat, pe 10 februarie a.c., la centru, un protocol de colaborare, document semnat de Liviu Dragnea şi co-preşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Protocolul permite inclusiv înscrierea de candidaţi pe liste comune, în vederea maximizării rezultatelor de la alegerile locale din iunie, anul acesta.
„Protocolul încheiat între cele două partide permite organizaţiilor locale să facă alianţe în aşa fel încât să susţină candidatul care are şansele cele mai mari într-o localitate. Nu este obligatoriu să şi facem asemenea alianţe, decât dacă organizaţiile locale consideră că au şanse mai mari dacă fac această alinaţă. Lucrurile sunt foarte simple, nu e nimic complicat, important este ca cele două partide, în organizaţiile locale, să recunoască valoarea candidaţilor pe care îi propune fiecare partid şi, odată cu reconoaşterea, să îşi dea seama că este mult mai bine să suţinem candidatul cel mai bine plasat în sondaje sau în viziunea cetăţenilor din localitatea respectivă”, a spus Mihai Niţă.
„ALDE şi PSD consideră oportun să constituie împreună majorităţi în consiliile locale şi judeţene, pentru asigurarea unor guvernări locale stabile şi eficiente. După alegerile locale, urmează, potrivit protocolului, să fie stabilite şi condiţiile de realizare a unei alianţe pentru alegerile parlamentare.”, se arată în protocol.
„Am fost surprins şi nedumerit de o iniţiativă a unuia dintre contracandidaţi referitoare la rezilierea unor contracte. Am văzut şi reacţia primarului Emil Popa pe principalele canale media. Este foarte adevărat, fac parte din aceste comisii (n. red. cele care analizează contractele de concesiune), numai că pe mine mă surprinde că respectivul candidat nu ştie de la consilierii proprii că lucrurile acestea se întâmplă. Nu mai târziu de marţi, la comisiile consiliului local, au fost înaintate nişte note de informare din partea serviciilor de specialitate şi din partea unora dintre comisiile de analiză referitoare la unele speţe, punctuale, pe care el le invocă. Dacă este curios, pe Legea 544/2001, poate să solicite respectivele contracte şi să vadă ce şi cum. Oameni nepricepuţi se apucă să vorbească şi vor să mai ajungă şi primari. Aşa ceva este curios şi intolerabil. Sunt oameni nepricepuţi, care vorbesc de vrute şi nevrute. Recunosc stilul în care trebuie să vorbim despre orice, să creăm o anume emoţie, trebuie să creăm o zarvă. Haideţi să fim serioşi! Tehnica a apus demult.”