Acasă Învățământ 165 de ani de la naşterea lui Spiru Haret. La Olt, îl...

165 de ani de la naşterea lui Spiru Haret. La Olt, îl omagiază cineva pe Haret?

424
 
Spiru Haret, s-a născut la 15 februarie 1851, la Iași. La şcoală, copiii nu învaţă despre marele reformator al sitemului de învăţământ românesc. Haret a fost un savant important al României şi un om politic, care nu a plecat fruntea în mod servil puterii.
Spiru Haret a iubit atât de mult învăţământul românesc, încât a avut foarte multe iniţiative care au dus la modernizarea acestuia. Haret a organizat sistemul astfel încât să se bazeze mai mult pe latura practică, s-a ocupat de învățământul meseriilor și agriculturii la sate, școala primară pe baze științifice, a introdus pentru prima oară obligativitatea învățământului primar și aceleași programe școlare la sate și la orașe, dezvoltarea educației fizice și a culturii muzicale în școli și lista continuă.
 
Prezentul ne obligă…
Prezentul ne obligă să-l menţionăm şi pe Adrian Curaj, ministrul tehnocrat de la Educaţie. Cel care, alături de o echipă de profesionişti… a venit cu multe idei inovatoare, demne de a reforma, chiar din temelii, învăţământul românesc. Mai degrabă, de a-l destabiliza, de a modifica lucruri fireşti.
Ministrul tehnocrat are trei variante pentru noulPlan-cadru pentru învățământul gimnazial.
lanul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII si cate ore ii vor fi alocate pe saptamana fiecarei materii. Disciplina Limba si literatura romana pierde o ora la clasa a V-a, in toate cele 3 variante. Concret, daca acum elevii fac 5 ore/saptamana de Romana la clasa a V-a si 4 ore/saptamana la clasele VI-VIII, noile planuri prevad 4 ore/saptamana pentru toate clasele de gimnaziu.
Curaj vrea ca materia Latină să dispară de la clasa a VIII-a, vine cu discipline noi, care inlocuiesc Cultura civica: Educaţie pentru drepturile copilului (clasa a V-a), Educatie interculturală (clasa a VI-a), Educaţie pentru cetătenie democratică (clasa a VII-a) si Educaţie economica (clasa a VIII-a). TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţtiilor) devine obligatorie, iar Religia ramane neschimbata. Iar disciplina Istorie ar putea să devină Educaţie pentru societate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.