Acasă Cultură Flash-interviu cu Cătălin Andronăchescu, un iubitor de istorie a judeţului Olt, povesteşte...

Flash-interviu cu Cătălin Andronăchescu, un iubitor de istorie a judeţului Olt, povesteşte despre arta monumentală din Caracal

1008

 

Până în toamna anului 1950, Caracalul era capitala judeţului Romanaţi, un judeţ în care istoria, cultura şi educaţia au fost mereu la loc de cinste, fiind promovate şi susţinute material. Şi în zilele noastre, tradiţia de a promova cultura, de a scrie despre istoria urbei, de a scrie despre monumentele sale sau despre personalităţile locale, continuă. Unul dintre cei care are un respect desăvârşit, şi a investit mai mult decât suflet în aşa ceva, este Cătălin Andronăchescu, inspector superior la Direcţia pentru Cultură Olt, specialist în monumente de for public. Alături de muzeograful caracalean George Mihai, a realizat un album-document despre monumentele eroilor, funerare şi comemorative, intitutal sugestiv: „Caracalul şi monumentele sale”. Catalogul este realizat într-un format practic şi beneficiază de condiţii grafice excepţionale, iar valoarea sa este una pe care timpul o va recunoaşte.

Cătălin Andronăchescu, autorul principal al lucrării şi iniţiator al proiectului, ne-a răspuns la câteva întrebări despre importanţa Caracalului, a monumentelor din această urbe, dar şi despre respectarea valorilor istorice.

 

– Ce reprezintă Caracalul, în timp, pentru oameni?

– Caracalul este o străveche vatră de istorie, cultură şi civilizaţie, păstrează ceea ce este mai frumos, mai important şi mai de răsunet din istoria monumentală şi prezentul acestui oraş din câmpia romănăţeană. Pentru caracaleni, din totdeauna timpul s-a scurs rodnic şi făuritor, fiecare generaţie lăsând pentru veşnicie ceva din sufletul său, ceva din lucrul mâinilor sale, ziduri de cetate, biserici şi case frumoase, dar şi monumente prin care să-şi cinstească eroii şi cele mai vrednice personalităţi ale locului.

 

– Poate fi cunoscută capitala Romanaţiului prin prisma monumentelor?

Desigur! Toate monumentele, inclusiv cele din Caracal, sunt parte integrantă a patrimoniului naţional, un minunat tezaur al trecutului istoric, constituind mărturii pe baza cărora poate fi cunoscută istoria, arta şi cultura naţională. În această lucrare, pe care am scris-o în cadrului unui proiect iniţiat de mine, sunt prezentate toate monumentele de for public din municipiul Caracal, care pot deveni repere pentru îmbogăţirea cunoştinţelor, dar şi pentru cultura noastră generală. Rasfoind paginile, veţi descoperi patrimoniul cultural, ce reprezintă un adevărat tezaur al trecutului istoric al oraşului, frumuseţea şi continuitatea artei monumentale ce arată importanţa istotică, artistică dar şi turistică a monumentelor, fie ele de eroi, funerare sau artă plastică.

 

 

Ne menţionaţi despre o lucrare la care sunteţi şi dumneavoastră autor. Ne puteţi oferi mai multe amănunte?

Acest catalog se înscrie în seria „Judeţul Olt – istorie, cultură, artă, tradiţie” şi se adresează, deopotrivă, specialiştilor, iubitorilor de informaţii, dar şi marelui public, indiferent de vârstă, nivel de pregătire, fie şi numai în privinţa culturii generale. Catalogul este structurat în trei capitole, respectiv primul capitol „Monumentele eroilor”, în care sunt prezentate 11 monumente ridicate în memoria şi pentru cinstirea eroilor caracaleni şi romanaţeni, capitolul II „Monumente de artă funerară”, unde sunt cuprinse 13 asemenea monumente şi capitolul III „Monumente comemorative – statui şi busturi”, unde sunt prezentate 21 de lucrări. Dincolo de valoarea ei generală, cred ca lucrarea noastră va putea fi un instrument de lucru pentru cei care se vor apleca peste istoria municipiului Caracal. Aş dori pentru toţi cei care deschid paginile acestui catalog să evidenţiem câteva din minunatele comori de artă, pentru ca acestea sunt adevăratele „minuni” ale Caracalului, un oraş încărcat de istorie şi locuit de oameni a căror existenţă în comunitate a lăsat şi continuă să lase urme.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.