Acasă Editorial Între Buliteanu și Știrbu…

Între Buliteanu și Știrbu…

400

Recent, un bun cunoscător al spațiului public de la Olt, om detașat de partide, doctrine, afaceri cu bani publici, spectator de lux la agitația politică de la Olt, a ținut morțiș să mă întrebe de ce nu candidează, cu pieptul în față, ca un bărbat politic ce se află, la Primărie sau la Consiliul Județean, deputatul Gigel Știrbu?

Inițial, nu am știut ce să-i răspund. Ultima oară, cu personajul, am relaționat acum vreo jumătate de an, într-o conferință de presă, atunci când, neștiind să răspundă la o întrebare din aritmetica electorală a unui politician, Gigel a dat vina pe agenturi. Ulterior, când partenerul de conversație a insistat să salute demersul unui liberal singur, în persoana lui Gabriel Dima Buliteanu, am înțeles de ce nu candidează… Gigel la o funcție pe persoană fizică. Acolo unde să fie bătălie, unde să existe confruntare de idei și atitudini, altceva decât o candidatură la parlamentare, într-un colegiu cu primari pesediști, miloși din fire, când e vorba să voteze și pe altul care nu e de-al lor…

De aici vine imposibila comparație între Gigel Știrbu și Gabriel Dima Buliteanu. Primul nu și-a asumat niciodată un proiect politic major, în care să investească încredere, dar de pe urma căruia să nu scoată profit. A evitat, de fiecare dată, confruntările în care nu există cale de mijloc. A avut la purtător înnăscută capacitatea de a ști să se folosească de oameni și, la un moment dat, să se despartă zâmbind de colaboratorii săi (e o listă începută cu Marian Taifas, continuată cu primarul din comuna natală – Stoicănești, în care se regăsesc Ghiță de la Drăgănești și alții, dacă nu cumva unii sunt acum pe drum, deși nu vor să vadă asta).

Într-un spirit creștin, tot Știrbu e cel care și acum trage cu urechea când aude pe stradă un girofar. Speră omul că va veni duba cu mascați să-i ia pe Stănescu, Oprescu, ca să câștige și el alegerile la Olt… Constucții de conjunctură, s-ar zice, într-o sinteză a sintezei. Un om care a primit de la politică infinit mai mult decât a dat și a transpirat pentru nobila idee de liberalism în județul Olt. Ceva ce există, dar nu se vede.

În schimb, Gabriel Dima Buliteanu e un alt profil. Uneori, pare că vine dintr-o lume greu de înțeles. E expresia acelui liberal care a dat partidului mai mult decât s-a gândit vreodată să ceară, nicidecum cât a primit până acum. Nu-l interesează patrimonii acumulate prin trafic de influență, averi sticloase, câștigate pentru că s-ar fi aflat vreodată, în momentul de decizie, la locul potrivit. În dreptul lui se regăsesc cam toate principiile de lucru ale decalogului liberal, un șir de norme și principii de bună practică.

Are curaj să se înscrie în orice competiție unde contează omul, ci nu lista. Așa a intrat în toamna lui 2015, în cursa internă pentru stabilirea candidatului liberal la Primăria Slatina. A avut acolo un scor neașteptat de bun pentru cei care nu îl cunosc, conform însă cu așteptările unor slătineni care fac deja alergie atunci când aud „Slatina, dragostea mea”. Marile pasiuni, ar trebui să înțeleagă asta și cei din administrația de astăzi, se dovedesc și se exprimă în șoaptă, nicidecum cocoțați pe soclul lui Eugen Ionescu, ascuns între doi duzi pitici din mijlocul scuarului de pe bulevardul A.I. Cuza.

Buliteanu, față de Știrbu, e un om liber, care poate spune ceea ce gândește, într-o societate unde, deși declarată, libertatea de expresie e un lux greu de dobândit, într-o lume dominată de mărfuri și atitudini chinezești. El poate să spună că alegerile nu sunt câștigate dacă nu vii cu un candidat care să convingă, fără manifeste de propagandă și fără subite acțiuni de interes public, gândite de niște domnișoare care, crezând că dacă au învățat să producă zaț la filtru, au căpătat și dexteritatea politicii de dreapta.

Dacă vreodată ar fi de ales între Buliteanu și Știrbu, pe ultimul l-aș vota fără reținere: urmaș al lui Dinu Păturică, personajul celebru din Nicolae Filimon, cel care a scris ceva despre moravurile vieții sociale din societatea românească…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here