Constantin Ţârdoiu, o aroganţă. Trezoreria Slatina, o instituţie care nu e a cetăţeanului
E vechi păcatul şi nimeni nu ştie când a avut loc prima oară. Mulţi dintre conducătorii de instituţii, odată ajunşi pe post, încep să trateze utilitatea publică precum o moşie personală. Unii fac din maşina de serviciu microbuz familial, alţii îşi plantează neamuri în funcţii cheie, altora li se aduce mâncare gătită de subalterni acasă, la serviciu, iar lista apucăturilor feudale poate continua… La Slatina, Constantin Ţârdoiu, de pe poziţia de director al Trezoreriei Slatina, a dispus ca, începând cu 1 ianuarie a.c., funcţionarii din instituţie să nu mai ofere relaţii clienţilor, plătitori de comisioane, ca la orice bancă, prin telefon. Şi dacă mai punem la socoteală şi faptul că instituţia nu are un sistem de comunicare prin internet, aşa cum este pe piaţa bancară, e clar: pentru orice relaţie despre debite, credite, instrumente de plată, fie că eşti din Slatina sau de oriunde din ţară, dar conectat la această bancă, trebuie să te duci personal să vezi minunea. Din păcate, decizia sa nu a explodat până acum. În schimb, într-un top al celor mai înjuraţi olteni, Ţârdoiu e primul pe anul acesta. Poate, prefectul de Olt să-şi exercite atribuţiile de serviciu şi să dea de pământ cu domnul Ţârdoiu? „De pământ”, evident, la figurat! Sau, cine ştie, poate citeşte mai repede aceste rânduri responsabilul cu lista presei de la Ministerul de Finanţe. Şi, odată informată doamna ministru, problema poate fi rezolvată. E o coadă la Resurse Umane pentru un şef de post la Trezoreria Olt!
O ruşine de serviciu public: electricitatea de la CEZ
Decidenţii din zona meteo au cu ce să se mândrească: au anunţat zăpada, care a început să cadă sâmbătă-seara, cam de anul trecut. Le-a ieşit tot. Şi cantităţi, şi intensitatea vântului şi densitatea stratului de omăt. În schimb, furnizorii de servicii sunt de fiecare dată luaţi pe nepregătite, de parcă ar fi ceva senzaţional când ninge iarna! Furnizorul de electricitate pentru judeţul Olt, CEZ, a mai dat-o, încă o dată, în bară. 20 de localităţi din judeţul Olt au problemă în furnizarea electricităţii. Iar intervenţiile se fac (căci, ele, totuşi, se fac), cu mare greutate. Prea puţine echipe în raport cu deranjamentele din teren. Semn că această companie nu are un plan bine dimensionat, privind resursa umană, capabilă să gestioneze o situaţie deloc excepţională. Iarna ninge şi cei de la CEZ trebuie să ştie. Mai mult, de la privatizare, nimeni nu a avut curajul să investigheze planurile de investiţii. Stâlpii de lemn sunt o certitudine. Cu putregai cu tot. În schimb, profitul expatriat în ţara de origine a investitorului strategic este uriaş. Ar avea curajul, oare, prefectul de Olt să dispună un control asupra acestei situaţii, care deranjează şi este generată de un partener de interes public, care ştie doar să încaseze bani şi să ofere prea puţin la schimb?
Iarna ninge. Şcolile se închid
Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, impuse de iarnă, şi din cauza deficienţelor la reţeaua electrică, cu consecinţa imposibilităţii încălzirii şcolilor, Ispectoratul Şcolar Judeţean Olt a anunţat, duminică, 17 ianuarie a.c., printr-un comunicat de presă, că la şcolile din localităţile: Alunişu, Bărăşti, Bobiceşti, Brastavăţu, Cezieni, Coloneşti, Cungrea, Curtişoara, Dobroteasa, Găneasa, Grădinari, Leleasca, Morunglav, Obîrşia, Oporelu, Optaşi, Pleşoiu, Priseaca, Tătuleşti, Teslui, Topana, Valea Mare, Vădastra, Verguleasa, Vităneşti, Vitomireşti şi Vultureşti, cursurile au fost suspendate luni, 18 ianuarie 2016. Decizia a fost luată în cadrul Colegiului Prefectural, întrunit de urgenţă pentru a lua măsurile necesare în ceea ce priveşte situaţiile grele pe care le impun condiţiile meteo. Practic, dacă în aceste şcoli ar fi existat surse autonome provizorii pentru furnizarea electricităţii (generatoare), n-ar fi fost nicio problemă. Dar, dacă nu sunt, nu sunt! Stăm acasă.
Validarea lui Bălaşa. Începutul sfârşitului pentru Ştirbu
Domnişoara Ana de la partid a trimis la toată presa olteană un mail cu o informaţie de presă, potrivit căreia luni, 18 ianuarie, profesorul Marius Bălaşa, a fost validat de către Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal, printre alţii, candidat la Primăria Slatina. Într-un fel, Gigel Ştirbu îşi vede visul cu ochii, mai ceva decât ceea ce vede naşul finei la botez. În aceste condiţii, bărbatul politic Gigel Ştirbu (dacă există), trebuie să meargă până la capăt şi să-şi condiţioneze parcursul politic în anul 2016 de cel al lui Marius Bălaşa. Adică, dacă acesta pierde Primăria Slatina, în toamnă, la alegerile parlamentare, Gigel Ştirbu, cel care îl susţine, cam pe cont propriu şi pe persoană fizică, pe Marius Bălaşa, să renunţe la ceea ce înseamnă un loc eligibil în Parlamentul României! Iar cum, în prezent, Bălaşa nu reuşeşte să convingă, e destul de probabil ca la sfârşitul anului 2016 să consemnăm sfârşitul politic al lui Gigel Ştirbu…
Prelungire interimat la Direcţia de Sănătate Publică Olt
Înaintea concursului, tehnocraţii din Ministerul Sănătăţii au decis să prelungească mandatul de director executiv interimar la comanda Direcţiei de Sănătate Publică Olt (DSP) medicului Victoriţa Diaconescu. O decizie surprinzătoare pentru unii, dar, la o privire mai atentă, pe deplin justificată. Victoriţa Diaconescu este unul din puţinii medici din Olt care ştie pe de rost tot ce înseamnă politici publice de sănătate prin aceste locuri. Are capacitatea de dialog, transparentă fără echivoc, în toate acţiunile sale, bună cunoscătoare a relaţiilor dintre casele din sănătate şi nu are cum să nu reuşească la examenul pentru titularizare pe post, acum când au mai pierdut din butoane cei care pun piedici şi faultează pe linie politică, pe ici, pe colo şi prin alte puncte esenţiale…
Gigele, dormi? Dacă nu, culcă-te liniştit! În colegiul tău!
Când poporul votează un parlamentar, crede că l-a luat pe Dumnezeu de picior şi în naivitatea sa milenară, tot cetăţeanul, parte a poporului, crede tot ce i se spune. Şi i se spun multe. De bine. Ai crede că, odată votat stimabilul, va fi pe pământ, aşa cum zice popa la biserică. Numai că, alesul, văzându-se cu sacii în căruţă, de la înălţimea tribunei, face treburi mici pe ei. Şi pe mama lor de votanţi! Ultima oară, în judeţul Olt, au păţit-o alegătorii din Colegiul 6, acolo unde activează Măria sa, deputatul. Gigel Ştirbu. Acesta, preocupat cu validarea lui Bălaşa şi cu pusul de pionieze pe scaunul care stau Siminica Mirea şi alţi liberali veniţi din PDL, a uitat să mai apere interesul locuitorilor din colegiul său. Aşa se face că, prin muşchii unui ministru de Interne, cu o problemă la dosarul de doctor (şi nu e singurul din această poveste) – Petre Tobă, s-a avizat desfiinţarea subunităţilor de jandarmi de la Drăgăneşti-Olt şi Osica de Sus. Exact în arondismentul unde deputatul Gigel a fost ales parlamentar. Împotriva acestei decizii ministeriale, parlamentarul n-a avut timp să reacţioneze. Să ceară şi el un mic punct de vedere şi o poziţie oficială. Că doar, d’aia e demnitar al statului român, nu?
PS. O altă subunitate de jandarmi desfiinţată în judeţ, este la Piatra-Olt. Acolo unde e deputat un alt geniu al triajului din localitate: Florin Iordache. Cel care se ocupă de rufele murdare ale PSD-ului (vezi marţea neagră!)…