La finalul primei săptămâni din luna lui Cuptor, comuna Stoicănești a fost sediul unei manifestări deosebite, prin care comunitatea locală și-a adus un pios omagiu eroilor comunei și în mod deosebit locotenentului Vasile Claru.
Comemorarea pilotului de aviație Vasile Claru a fost inițiată de fiul comunei Stoicănești, Comandor (rtr) Ion Breazu, acesta alegând această dată, nu numai pentru proximitatea Zilei Aviației ci, pentru că faptele eroice s-au derulat la începutul lunii iulie 1941, când se duceau lupte sângeroase pentru eliberarea Basarabiei.
După intonarea Imnului Național, deasupra locației evenimentului, și-a făcut apariția un avion privat, apoi, două avioane de la Baza Militară Otopeni. Slujba religioasă a fost ținută pentru pomenirea eroului lt. Vasile Claru, precum și pentru sfințirea monumentului eroilor.
Au participat reprezentanți ai comunității locale, în frunte cu primarul comunei Stoicănești, reprezentanți ai Asociației Generale a Aviatorilor „Radu Theodoru” din București, Voica Theodoru, fiica generalului Radu Theodoru care a transmis din partea tatălui său un emoționant mesaj, actrița Doina Ghițescu, impresionând auditoriul cu versuri recitate cu patos, oameni de cultură din județul Olt etc.
Fiii satului, Comandorul (rtr) Breazu Ion și colonelul Dinu Ștefan, personalități care, la finalul manifestării, au primit și titlul de Cetățeni de Onoare ai comunei Stoicănești, au prezentat detaliat actele de eroism ale aviatorului Vasile Claru.
Născut pe 15 februarie 1918, în comuna Vâlcele, județul Bacău, părinții săi din comuna Stoicănești, fiind declarați chiaburi, au fost nevoiți să se refugieze în Moldova, Vasile Claru, după ce a devenit pilot pe avioane de vânătoare, a fost repartizat, în iulie 1940, în Grupul 8 de Vânătoare, pilotând avioane IAR 80. A participat din prima zi la războiul împotriva URSS, executând un număr de 13 misiuni de luptă.
În dramatica luptă din 12 iulie 1941 a armatelor română și germană pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, aviația militară a avut un rol decisiv la înfrângerea ofensivei sovietice, la Țiganca. Când au fost semnalate avioane de vânătoare sovietice, apropiindu-se de câmpul de luptă de la Țiganca, a fost trimisă o patrulă de avioane IAR 80, din care făcea parte și sublocotenentul aviator Vasile Claru. Rămas fără muniție, a intrat deliberat în avionul inamic, ce îl urmărea pe un coleg de-al lui, ambele sfărâmându-se în aer, faptă pentru care a fost înaintat post-mortem la gradul de locotenent și i-a fost conferit Ordinul ,,Mihai Viteazul” clasa a III-a, prin Înaltul Decret Regal nr. 2844 din 11 octombrie 1941.
Au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor din Primul și Al Doilea Război Mondial și la monumentul simbolizând o aripă de avion, în memoria locotenentului Vasile Claru.
Ștefania Marineanu