Marea Adunare Națională a luat act de decretul semnat de preşedintele României, Nicolae Ceauşescu. Prin acest decret, oraşele Alexandria din judeţul Teleorman, Bistriţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, Miercurea-Ciuc din judeţul Harghita, Sfîntu Gheorghe din judeţul Covasna, Slatina din judeţul Olt, Slobozia din judeţul Ialomiţa, Vaslui din judeţul Vaslui şi Zalău din judeţul Sălaj, se organizau ca municipii, pe data de 1 iulie 1979. Decretul, devenit Legea nr. 28/1979, a fost publicat în Buletinul Oficial nr. 69/1 august 1979.
Această zi, cu semnificaţie deosebită pentru capitala Oltului, nu este în agenda celor care, vremelnic, conduc destinele Slatinei. Oamenii din primărie sunt ocupaţi cu cea mai amplă acţiune de fotocopiere a mii şi mii de pagini din documentele interne pentru a fi predate instituţiilor publice centrale. Mai mult, chiar, cine să-şi amintească din Primăria Municipiului Slatina de ce a fost în urmă cu 36 de ani?
Senatorul Ion Toma, la Slatina. Întâlnire cu tinerii progresişti din Olt
- Duminică, 28 Iunie 2015 16:58
- Scris de George Pițulescu
- 1 comentariu
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
În ultimul week-end din luna iunie, liderii tineretului progresist au efectuat o vizită la nivel judeţean, acolo unde au participat la diferite acţiuni special organizate de tinerii din Olt. La aceste întâlniri a fost prezent şi senatorul Ion Toma, preşedintele UNPR Olt, un aliat al tinerei generaţii, pe care o susţine pentru o clasă politică nouă.
Acesta a susţinut un discurs în faţa tinerilor aflaţi la sediul Organizaţiei Judeţene a UNPR Olt:
„Dragi prieteni, cu bucurie, văzându-vă într-un număr atât de mare astăzi la Slatina, nu pot decât să mă gândesc la o poveste de acum patru ani, din 2011. Cum bine mă știți, am fost mereu un prieten și un promotor la tinerilor în politică. Cu rezultate mai bune sau mai puțin fericite, am căutat întotdeauna să fac ca vocea tinerilor să se audă mai puternic în politică. Indiferent de dezamăgirile pe care le-am avut, am continuat să spun un lucru: este datoria oricărui politician matur să pregătească viitorul printr-un parteneriat cu tânăra generație. Așa am ajuns în 2011 să propun UNPR să-și asume public susținerea votului de la 16 ani. Instinctul meu a fost corect, iar conducerea partidului a îmbrățișat fără rețineri ideea mea. Astăzi votul de la 16 ani face parte din brandul UNPR, alături de impozitarea marilor averi. Chiar și cei din PNL s-au grăbit să susțină ideea noastră. Am de aceea toată încrederea că, atunci când vom revizui Constituția, votul de la 16 ani va deveni realitate. Este unul din marile mele proiecte politice, un crez în progres pe care îl împărtășesc cu voi, tânăra generație progresistă. Cred cu tărie că noi trebuie să reușim acolo unde alții au eșuat. Dacă tinerii României n-au dat până acum vreo șansă stângii este pentru că nu a existat un dialog autentic între stânga politică și viitorul României. Credința mea este că UNPR va reuși acolo alții nici măcar nu au încercat cu adevărat. Optimismul și hotărârea pe care le văd la voi sunt contagioase și pentru mine și pentru generația mea politică. Vreau să fiți de acord să ne asumăm noi rolul de a distruge miturile din politica românească și de a pune în loc parteneriate trainice. Se spunea adesea că există o ruptură generațională în România, că tinerii votează cu dreapta, iar cei mai în vârstă cu stânga. Că tinerii și cei mai experimentați nu se mai pot înțelege. Dialogul nostru arată cât de greșită este această idee. Eu nu cred în aceste diferențe. Eu cred că UNPR poate fi atât partidul pensiei minime, dar și al votului de la 16 ani și al primului loc de muncă. Am devenit un partid prea important ca să nu propunem lucruri cu adevărat importante. Dovadă sunt acțiunile noastre: astăzi la Slatina vorbim despre și pentru tineri, mâine la București semnăm un parteneriat cu pensionarii. Vreau să fiți de acord cu mine și să facem ca, în anii următori, o adevărată generație progresistă să prindă aripi, dând vigoare proiectului nostru politic. UNPR este astăzi un partid solid, pe picioarele lui, care poate câștiga alegeri de unul singur și care poate intra în Parlament prin forțele proprii. Dar susținerea tinerilor este ceea ce ne poate face cu adevărat cea mai progresistă forță politică a țării. Vă las să vă gândiți la acest obiectiv și vă asigur că aveți în mine unul dintre cei mai buni prieteni ai voștri. Mult succes, dragi mei prieteni și aliați! Împreună, sunt sigur, putem face istorie!”.