• Capacitatea de reciclare a Companiei crește cu 60.000 tone pe an, în urmă instalării a două cuptoare cu dublă camera, a unui cuptor de menținere și a instalației aferente de captare și tratare a gazelor arse;
• ALRO își continuă programul de reducere a consumului specific de energie electrică și de gaze naturale, crescând, în același timp, sustenabilitatea afacerii sale;
• Tehnologia de ultima generație va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, mențînând emisiile ALRO sub cotele aprobate la nivelul UE.
Slatina, 29 iunie 2023 – ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a inaugurat o investiție de 11 milioane USD în tehnologie și protecția mediului la unitatea să de Eco-Reciclare din Slatina. Compania a instalat două cuptoare cu dublă camera, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse.
„Deși mediul de afaceri, foarte provocator, ne-a forțat să ne adaptăm planurile de dezvoltare pentru a ne menține poziția pe piață internațională, o direcție strategică a rămas neschimbată, și anume angajamentul nostru de a crește eficientă și de a reduce consumurile totale, iar investiția în Instalația de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „Suntem hotărâți să ne continuăm eforturile pentru a diversifică portofoliul de produse, a crește eficientă și a reduce amprenta asupra mediului”.
În 2013, ALRO a pus în funcțiune Instalația de Reciclare Ecologică (etapă I), constând dintr-un cuptor cu dublă camera, un cuptor cu inducție, un cuptor de menținere și stația de captare și tratare a gazelor aferentă, având că scop furnizarea unei părți din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parțial aluminiul produs prin electroliza. Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deșeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producția de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producție. De asemenea, aluminiul poate fi reciclat la infinit fără a-și pierde proprietățile, ceea ce îl face un metal ideal pentru economia circulară și cu emisii reduse de carbon.
Urmând această strategie, la sfârșitul anului 2023 capacitatea de reciclare a Companiei urmează să fie mărită cu circa 60.000 tpa, în urmă instalării a două cuptoare cu dublă camera, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse (etapă ÎI). Proiectul reprezintă prima etapă de dezvoltare a Instalației de Reciclare Ecologică și va susține decizia strategică a ALRO de a reduce dependență de alimentarea cu energie electrică și de a crește producția cu valoare adăugată.
Că urmare a acestor investiții, ALRO face un pas important într-o lume cu emisii scăzute, deoarece compania a crescut constant capacitatea de reciclare a deșeurilor de aluminiu, iar în curând va ajunge la 100.000 tone pe an deșeuri solide din aluminiu reciclate.