Acasă Actualitate Sub egida sloganului „Fii activ!” – Ziua Dunării la Corabia, un proiect...

Sub egida sloganului „Fii activ!” – Ziua Dunării la Corabia, un proiect al Sistemului de Gospodărire al Apelor Olt

215
Ziua de 29 iunie (dată ce marchează semnarea Convenţiei privind Cooperarea pentru Protecţia şi Utilizarea Durabilă a Fluviului „Dunărea”), este una extrem de importantă pentru anticul fluviu, cel care a „udat” atâtea generaţii: DUNĂRE. Fluviul a fost mereu inspiraţie pentru scriitorii din antichitate şi din vremurile noastre, pentru compozitori de diverse genuri de muzică şi chiar pentru regizori. Dar, cel mai important rol, pe lângă multe altele, este acela al uniunii. Fluviul Dunărea, care izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania, al doilea ca mărime după Volga, este singurul care curge de la est spre vest.
 
Zi specială pentru Dunăre
Ţările dunărene au venit cu iniţiativa sărbătoririi Dunării prin marcarea zilei cu diverse activităţi. Sub egida Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR),
Ziua Internațională a Dunării este celebrată la 29 iunie. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria). Activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanţă deosebită conştientizării şi participării populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este acela de a implica cetăţenii ţărilor dunărene în multiple activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, naţional şi regional. Autorităţile guvernamentale centrale şi locale, municipalităţile, organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile, şcolile şi grădiniţele, comunităţile ştiinţifice şi instituţiile religioase sunt încurajate să se implice în organizarea şi desfăşurarea acestor activităţi, ocazie deosebită pentru promovarea imaginii României în lume, a eforturilor pe care ţara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului Dunărea, precum şi a activităţilor de informare şi conştientizare.
În România, Ziua Dunării 2015 va fi marcata la nivel national prin numeroase evenimente sub sloganul „Fii activi“, o adaptare a sloganului transmis de ICPDR, care simbolizează importanţa protejării râurilor din întregul bazin dunărean. Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfăşoară in toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele in sprijinul protejării acestui fluviu unic in Europa. Cu acest prilej Administraţia Bazinală Olt condusă de Ion Stoenescu, prin Sistemul de Gospodarire Apelor Olt, instituţie condusă de Adi Barbu, va marca acest eveniment pe raza oraşului Corabia.
„În acest sens, cu sprijinul autorităţilor locale vom prezenta copiilor din ciclul primar cartea lansată de Administraţia Naţională Apele Române «Ovi işi face noi prieteni», realizând astfel un joc educativ/interactiv prin care copiii vor învăţa principalii afluenţi ai Dunării şi necesitatea protecţiei apelor, de asemenea va avea loc şi 0 expoziţie de desene având ca temă «Mediul şi apa»”, conform unui comunicat de presă al Sistemului de Gospodarire al Apelor Olt
 
Mesajul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor
În contextul sărbătoririi fluviului Dunărea, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, transmite următorul mesaj:
„Apele fluviului Dunărea şi ale afluenţilor săi cuprind un ecosistem acvatic de o mare valoare economică, socială şi ecologică. Ele reprezintă sursa de apă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentări cu apă potabilă, navigaţie, hidroenergie şi agrement pentru o regiune dens populată a continentului european. Ca ţară cu ponderea cea mai mare ca suprafaţă şi populaţie şi ca stat aval în bazinul Dunării, România este deosebit de interesată în consolidarea şi intensificarea cooperării între ţările dunărene, prin care să se promoveze acţiuni coordonate de protecţie a calităţii apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul intregului bazin. Aceasta va fi calea asigurării condiţiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni. Cele mai importante acţiuni ce trebuie întreprinse pentru îmbunătăţirea calităţii apelor din bazinul fluviului Dunărea sunt cuprinse în cadrul Planului de management al bazinului fluviului Dunarea, plan de management care reprezintă nucleul Directivei Cadru pentru Apă. Acest plan este elaborat în comun cu statele dunărene, în cadrul Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, şi este alcătuit dintr-o componentă conţinând probleme comune la nivelul bazinului şi din planurile naţionale ale ţărilor din bazinul Dunării. Trebuie să recunoaştem, însă, că rezultatele satisfăcătoare la nivelul regional se pot obţine numai prin stabilirea şi realizarea unorobiective concrete la nivel naţional. Guvernul României acordă o atenţie deosebită programelor şi proiectelor ce au drept obiectiv protecţia calităţii apelor la nivel naţional, alocându-se pentru aceste activităţi fonduri atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene şi credite externe. Astfel, în noua perioadă de programare bugetară 2014-2020, componenta de apă are alocată cea mai mare parte din fondurile disponibile. Este, însă, necesar să se depună eforturi susţinute pentru utilizarea acestor fonduri şi pentru creşterea gradului de absorbţie. De aceea, prioritatea numărul unu al activităţii de gospodărire a apelor, trebuie să fie implementată proiectelor cu finanţare europeană.”
 
SGA Olt, partener al proiectului
Sistemul de Gospodărire al Apelor Olt este o instituţie subordonată Administratiei Bazinale de Apa Olt Rm. Valcea, din cadrul Administraţiei Naţionale “Apele Române”. Nu este singurul proiect desfăşurat în judeţul Olt. De-a lungul timpului, SGA Olt a desfăşurat diverse activităţi tematice, care au avut ca scop conştientizarea importanţei apei în rândul adulţilor şi copiilor. Proiectul „Ziua Dunării” se va desfăşura în judeţul Olt, mai precis la Corabia, sub coordonarea profesioniştilor din cadrul SGA Olt, care vor organiza cele mai interesante şi documentate prezentări despre Dunăre sau vor participa alături de cei care sărbătoresc bătrânul fluviu.
 
Despre Dunăre
Dunărea este al doilea mare fluviu al Europei după Volga, atât ca lungime (2.857 km) cât şi ca debit (aproximativ 5.600 m3/sec la intrarea în România). Reprezintă o adevarată axă a Europei Centrale, pe care o leagă de Marea Neagră. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania prin două izvoare (Brege şi Brigach) şi se varsă în Marea Neagră prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. El ”călătoreşte”, de mii de ani, pe acelaşi „traseu”: Germania, Austria (prin capitala Viena), Slovacia (prin capitala Bratislava), Ungaria (prin capitala Budapesta), Croația, Serbia (Belgrad), România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.