Pe 20 ianuarie 2022, se împlinesc 654 de ani de atestare documentară a Slatinei. La începutul anilor 1900 era comună urbană, cu timpul a devenit oraş, iar în anul 1979 devine municipiu, eveniment pentru care se ridică arcada de la ieşirea dinspre Piteşti. Slatina are o frumuseţe aparte. Slatina se dezvoltă. Slatina e mai mult decât un oraş, este viaţa noastră, este povestea noastră. Peste 100 de ani, un tânăr jurnalist are datoria să aducă completări la acest articol. Să scrie despre lucrurile care s-au făcut şi cum s-a schimbat oraşul, ce personalităţi au mai apărut. Trebuie să-l scrie ca pe o poveste frumoasă. Pentru că Slatina este cea mai frumoasă poveste a cetăţeanului din noi…
1368, anul când domnul Ţării Româneşti, Vladislav I Vlaicu (Vlaicu Vodă) conferea, în scris, scutirea de vamă pentru nişte negustori braşoveni la trecerea peste râul Olt. Aceşti negustori nu erau unii simplii, deoarece aveau grija documentelor. Documentul de atestare a Slatinei se află la Braşov, este păstrat şi în zilele noastre la Muzeul de Istorie Braşov, aflat în Casa Sfatului. În Slatina se găsesc copii ale acestui document. În acelaş document este menţionat şi oraşul Brăila, ca loc important din Ţara Românească. Şi brăilenii sărbătoresc, odată cu noi, atestarea ducumentară, în aceeaşi zi. Un portret al lui Vladislav Vlaicu se află pe rama unui tablou de la mănăstirea de pe Muntele Athos, Grecia.
Denumirea de Slatina are origini slave, formându-se din cuvintele „slam”, ceea ce înseamnă sărat şi „tina” – pământ. Slatina, pământ sărat, datorat faptului că Oltul „spală” pământul vestic al urbei cu apa sa sărată. Denumirea de Slatina este purtată cu mult înainte de localităţi şi locuri importante, mai ales în ţările vorbitoare de limbi slave: Ucraina, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Cehia şi chiar în Germania. Descoperirile arheologice arată că Slatina exista încă din perioada neolitică (aprox. 5500-4700 îHr). De-a lungul timpului, Slatina a fost: punct vamal, târg, oraş de scaun, comună urbană şi municipiu. Slatina a fost mereu într-o continuă dezvoltare.