În septembrie 2020, în România aveau loc alegeri locale, decalate din iunie pentru toamnă, pe motiv de pandemie. O știre făcea înconjurul planetei: rezultatul scrutinului de la Deveselu. Acolo unde, Ion Aliman, primarul în funcție, decedat după tipărirea buletinelor de vot, când a fost împosibilă înlocuirea sa din procedura electurală, câștiga zdrobitor, cu 63,98% alegerile locale…
Ce s-a întâmplat la Deveselu, cum a fost posibil așa ceva, întrebări pe care și le-au pus analiștii politici din România, dar care au devenit și titluri pentru Washington Post, Daily Telegraph, BBC, CNN și multe alte canale de informații din toată lumea.
E drept, rezultatele administrative ale lui Ion Aliman au fost bune, dar ele trebuie recunoscute și în conjunctura dată de prezența în comună a Scutului Antirachetă, obiectiv militar care a impulsionat autoritățile de la București să susțină aparte planul de dezvoltare al localității de la sud de Caracal. Nu a contat, în ecuația numărătorii voturilor, nici problema pe care o avea, la momentul când se afla în viață, înainte de a fi răpus de Covid, Ion Aliman, cu justiția din România, trimis în judecată pentru o presupusă faptă de corupție…
Peste câteva săptămâni, la aproape zece luni distanță, în competiția pentru Primăria Deveselu, cu ocazia alegerilor parțiale anticipate, se înscriu în cursă doi candidați cu legături strânse cu fostul primar.
Din partea PSD, vine în fața alegătorilor, Nicolae Dobre, rudă apropiată a lui Ion Aliman, viceprimar cu atribuții de primar. Un bun cunoscător al administrației locale, un continuator fără sincope al procesului de administrare corectă a comunei, Dobre este, prin consecvență, un social-democrat, fără abateri de la partid, lider recunoscut al majorității echipei consilierilor locali. În contextul dominației pesediste de la Olt, al ambiției celor care conduc Organizația Județeană, Dobre are o șansă reală de a câștiga la acest scrutin, alegerile de la Deveselu.
Din partea PNL, candidatul anunțat de Liviu Voiculescu este Marius Aliman, fiul fostului primar. Ar avea de partea sa tinerețea, deși unii nu o consideră o virtute, dar, în primul rând, legătura cu fenomenul de la alegerile locale: emoția colectivă.
Deja intrat în competiție, Marius Aliman mizează, exclusiv, pe numele devenit marcă înregistrată, cel puțin la nivelul localității Deveselu. Tocmai asta este principala sa formă de dialog cu cetățenii localității natale, deși acesta trăiește în Caracal, iar asta chiar nu este un păcat…
E de urmărit ce se va întâmpla la Deveselu, din multe puncte de vedere! Unde se va duce emoția din septembrie? Va rămâne în echipă, și implicit va merge la Nicolae Dobre sau va translata spre Marius Aliman, fiul celui pe care oamenii l-au votat majoritar, chiar dacă la momentul votului toată lumea știa că nu va putea fi învestit primar. O ecuație al cărei răspuns va fi cunoscut abia târziu în noapte, la sfârșitul zilei de 27 iunie, data scrutinului din Deveselu.
Până atunci, sunt multe zile de campanie, de discuții purtate la firul ierbii cu alegătorii, de construit și dezvoltat stări de spirit, menite să genereze emoții, fie pentru victoria unui candidat, fie pentru succesul celuilalt.
Alegerile de la Deveselu, din sfârșitul acestei luni, pot constitui un suport științific pentru o lucrare reală de doctorat în sociologia poporului român, pentru a-l înțelege pe acesta de ce votează într-un fel sau în altul. Fără a fi o exagerare din partea autorului, alegerile parțiale pentru funcția de primar de la Deveselu sunt mult mai complicate decât prezidențialele din 2009, atunci când, tot pe o emoție, Băsescu îl învingea pe Geoană. Cel puțin așa reiese din numărătoarea oficială a acelui moment. Aici, în comuna devenită de notorietate mondială, la alegerile parțiale pentru funcția de primar, contează mai puțin cu ce proiecte vin candidații și ce vor ei să facă pentru localitate, în raport cu emoția ce va fi generată în mentalul colectiv.