Acasă Fără categorie Gigel Ştirbu: „21 decembrie 1989 pentru România reprezintă trecerea de la totalitarism...

Gigel Ştirbu: „21 decembrie 1989 pentru România reprezintă trecerea de la totalitarism la democrație”

77

Vicepreședintele PNL, deputatul Gigel Știrbu, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, transmite un mesaj cu ocazia comemorării a 31 de ani de la Revoluţia din 1989 şi împlinirea a 31 de democraţie.

„Astăzi, 21 decembrie, se împlinesc 31 de ani de la ultima zi la putere a dictaturii comuniste în România și prima gură de aer de libertate a românilor aflați atunci, în anul 1989, la sfârșitul epocii Nicolae Ceaușescu. O epocă traumatizantă pentru românii lipsiți complet de drepturi și libertăți și aflați în permanență sub controlul centralizat al Partidului Comunist Român, control asigurat prin intermediul Securității și al Miliției, care instituiau pentru cetățeni numeroase obligații și limitări. Să nu uităm că oamenii trăiau zi de zi într-o permanentă stare de frică de a vorbi și de a acționa liber și de a nu fi turnați la Securitate de către cetățenii racolați chiar din rândul societății, de către prietenii sau chiar de către propriile lor rude constrânse să facă acest lucru.
21 decembrie 1989 pentru România reprezintă trecerea de la totalitarism la democrație. Din nefericire această trecere s-a realizat cu pierderea a sute de vieți omenești, mulți tineri secerați de gloanțe în timpul Revoluției, eroi martiri care s-au sacrificat pentru ca noi toți să ne bucurăm astăzi de libertate. Libertatea de exprimare a gândurilor și a opiniilor, libertatea credințelor religioase, libertatea de a călători, libertatea de a conduce propriile afaceri, libertatea individului de a-și dezvolta spiritualitatea și de a accede la valorile culturii naționale și universale.
Să ne amintim, astăzi, că în comunism individul nu conta, totul se rezuma la binele colectiv iar pentru a avea o societate dezvoltată întreaga națiune era jertfită. Să ne amintim acest lucru și să apreciem democrația la adevărata ei valoare fără să o încălcăm, nici măcar din când în când, deoarece ea garantează individului drepturile și libertățile câștigate cu sânge în decembrie 1989.
Comunismul a provocat răni adânci românilor care se vindecă greu, unele poate niciodată. La „momentul“ 21 decembrie 1989 o națiune asuprită și terorizată de Partidul Comunist, sătulă de interdicții și sufocată de cultul personalității lui Ceaușescu fierbea și s-a dezlănțuit. În toată țara protestele, luptele de stradă și demonstrațiile au dus la căderea regimului comunist din România.
21 decembrie reprezintă o zi critică pentru istoria națională. Este ziua ultimului discurs al lui Nicolae Ceaușescu la un miting organizat chiar de el la București, în Piața Revoluției, discurs întrerupt abrupt de revolta poporului nemulțumit și furios, apoi a urmat baricada de la Piața Universității, o scenă sângeroasă, de tristă amintire, când forțele represive au tras în demonstranți fără milă, după care, în ziua următoare, cuplul Ceauşescu a părăsit sediul puterii cu elicopterul și acesta reprezintă momentul în care dictatura comunistă s-a prăbuşit. Numai respectând astăzi cu sfințenie democrația ne putem cinsti cum se cuvine, adică cu imensă recunoștință eroii uciși în Revoluția din 1989.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.