Acasă Actualitate Legea este o barieră, peste care sar dulăii, pe sub care trec...

Legea este o barieră, peste care sar dulăii, pe sub care trec cățeii și o iau în piept doar…

392

Spun nostalgicii, că în vremurile de odinioară, legea – fie ea bună sau rea – era lege, fiind respectată pe tot teritoriul țării, de la Tulcea la Baia Mare, pe când acum este oarecum la mica înțelegere…
Drumul Expres Pitești-Craiova a bucurat pe toți locuitorii județelor Olt și Dolj, așa că proprietarii terenurilor agricole, anunțați de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R) că sunt obligați a vinde suprafețele de teren necesare, la un preț – mic – impus de cumpărător, au cam fost de acord. Deși prețul impus era mult mai mic decât prețul pieții, aceștia – în mare parte, au depus actele de proprietate și cărțile funciare, cu atât mai mult cu cât firma fusese aleasă de stat, deci firmă serioasă.

Prin adresa 58775/25.IX.2019, C.N.A.I.R anunța că în termen relativ scurt vor fi încheiate contractele, se vor întocmi noile cărți funciare ale terenurilor rămase proprietarilor, după expropriere, și se vor face plățile prin CEC, a terenurilor expropriate.
Adresa Nr. 58775/25.IX.2019 este semnată de: Ing. Scarlat Florin Sorin – director general, Ing. Cristina Amărăjanu – director Direcția Planificare, C.J. Tiberius Mihai – director adjunct Direcția Planificare, C.J. Ion Cupanache – șef departament Pregătire Proiecte.
De precizat că mai nimic din ce s-a promis în adresă nu s-a realizat. Nu a existat o întâlnire a C.N.A.I.R cu proprietarii terenurilor ce urmau a fi expropriate. Nu credem să se fi întocmit cărțile funciare ale terenurilor agricole rămase după expropriere și nici vorbă să fie plătite prin CEC sumele aferente, stabilite de C.N.A.I.R și comunicate în aprilie 2019. Și, cum leii românești se tot devalorizează, iar prețurile cresc…

Culmea ticăloșiei constă în faptul că deși anul agricol s-a încheiat, ajutorul acordat de A.P.I.A fermierilor agricoli a sistat acest ajutor pentru terenurile expropriate. Deși aceste terenuri au fost cultivate, odată cu toate celelalte suprafețe, căci nici nu era posibil altfel, deoarece nu s-a precizat poziția terenului ce urma a fi expropriat, față de restul tarlalei, deși fusese plătit impozitul agricol și fusese prestată munca, fermierul nu a beneficiat măcar de ajutorul A.P.I.A. Altfel spus, esta ca în gluma aceea: „Și bătută… și cu banii luați”, sau… „Trage pe țăran că ăsta muncește și tace…”
Gospodarii țării ar trebui să știe că la tunsul de toamnă al oilor nu trebuie luată toată lâna de pe oaie, altfel în iarnă aceasta va muri de frig și în anul următor miei de unde?
Oare parlamentariI de Olt și de Dolj vor ajuta pe fermierii cu pricina, impunând C.N.A.I.R să urgenteze întocmirea actelor și efectuarea plăților? Poate ar putea determina A.P.I.A să plătească ajutorul și pentru aceste terenuri de vreme ce și pentru ele s-au plătit, către primării, impozitele agricole și s-au prestat muncile în agricultură? Dăăăă Doaaamneee…
Oricum, de parcă nu ne ajungea în acest an pandemia și seceta, C.N.A.I.R și A.P.I.A au ținut să ne mai facă o surpriză plăcută la început de an….

LA MULȚI ANI, parlamentarilor de Olt și Dolj!
LA MULȚI ANI, C.N.A.I.R…
LA MULȚI ANI, A.P.I.A…

VICTOR CONSTANTIN
Slatina, Olt (21.XII.2020)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.