Acasă Administrație Marian Gulie – omul faptelor! Raport de activitate despre Izbiceni

Marian Gulie – omul faptelor! Raport de activitate despre Izbiceni

2296

Interviu cu MARIAN GULIE, primarul comunei IZBICENI, județul Olt

        Candidatul Partidului Social Democrat la funcția de primar al comunei Izbiceni, Marian Gulie, primar al localității din anul 2016, este un adept al faptelor. Proiectele sale derulate sau aflate în diverse faze, sunt certitudini ale Izbiceniului de astăzi.
Un interviu despre starea națiunii de la Izbiceni, la sfârșit de august 2020, luat direct de la sursă. Cu Marian Gulie, primar dedicat comunității…

– În 2016, încrederea majorității a decis ca dumneavoastră să deveniți primar…
– Un candidat care vine în fața alegătorilor este obligat să aibă o listă de investiții pe care trebuie să o respecte în cazul în care ajunge în funcția de primar. Discutând cu cetățenii din comuna noastră, am constatat că nevoile lor majoritare se regăseau în cele zece puncte pe care le trecusem în platforma-program întocmită la acea dată. Obligat, am trecut la fapte!

– Pas cu pas, care au fost obiectivele și ce s-a realizat?
– Păstrez și acum lista respectivă și am să dau citire, în rândurile care urmează, la fiecare obiectiv în parte. În primul rând, „curățenia lasă de dorit”, spuneam la momentul acela, fapt pentru care aici am un proiect amplu care vizează atât modul de colectare a resturilor vegetale și menajere, cât și groapa de gunoi. Suntem 112 localități incluse într-un program de salubritate, aflat în impas deocamdată, dar care va demara în cel mai scurt timp în vederea strângerii deșeurilor selectiv, în timp ce pe partea de resturi vegetale am căutat să menținem sub control platforma de gunoi. Astăzi, față de ceea ce era cândva, oamenii se pot duce oricând la groapa de gunoi, având libertate deplină și putând să arunce, în mod civilizat, gunoiul strâns. Un alt obiectiv constă în amenajarea șoselelor principale cu trotuare, dar și a drumurilor ce duc până la ultima grădină din câmp. În ceea ce privește drumurile de exploatație agricolă, am reușit să le pietruim, astfel încăt să fie practicabile, urmând să facem și trotuarele în viitorul mandat, așa cum mi-am propus. Mai departe, construirea unui dispensar uman și renovarea celui veterinar existent deja. Ei, bine, am construit acest dispensar medical uman, un centru în care activitatea sanitară se desfășoară în cele mai bune condiții. Referitor la renovarea dispensarului veterinar, am căutat să-l aducem mai întâi în proprietate publică, el neavând acest statut, am făcut toate demersurile necesare pentru a afla cine este proprietarul pe terenul respectiv, au apărut și blocajele inevitabile, dar se va rezolva și cu acest obiectiv.
– Izbiceniul, o comună cu o dinamică comercială intensă…
– Prioritară, amenajarea piețelor și a târgurilor de animale, luând în calcul faptul că gospodarii din Izbiceni vând produsele lor. Ne-am ocupat de lucrul acesta, am înțeles nevoile oamenilor, chiar dacă mai avem de lucru în ceea ce privește târgul de animale, aici fiind nevoie de mai multe avize care, din păcate, ne-au încetinit foarte mult. Mă bucur, însă, că piața agroalimentară este prinsă într-un proiect de aproximativ o sută de mii de euro, pe GAL, lucrările urmând a fi încheiate în cel mai scurt timp, conform graficului de execuție. Avem constructorul, ne-am apucat de treabă, mai avem și o curte care nu este amenajată și nu este inclusă în proiect, dar vom interveni și acolo pentru a crea un ansamblu complet. Va ieși ceva plăcut și util, va fi o piață așa cum ne dorim și merităm la Izbiceni. O clădire modernă, cu aer condiționat, cu zonă specială pentru brânzeturi, carne, lapte, ouă… De asemenea, în piața industrială am făcut investiții importante, am schimbat iluminatul public, am acoperit mesele printr-un acoperiș cu tablă, am turnat o alee principală și am creat un alt aspect pieței respective…

– Educația și pagina sa din agenda primarului Marian Gulie…
– Învățământul a fost și a rămas una dintre prioritățile mele. În acest sens, am reușit demararea lucrărilor privind renovarea și modernizarea școlii și a grădiniției din comuna Izbiceni în vederea aducerii lor la standarde europene. Astfel, la școală proiectul este în derulare, constructorul este acolo, iar până la finele acestui an lucrarea va fi gata. Aici finisajele sunt de cea mai bună calitate, constructorul este și el pe măsură și sunt convins că va ieși exact așa cum ne dorim. În ceea ce privește grădinița, proiectul e gata, urmează a fi depus la Compania Națională de Investiții, după care vom demara și aici lucrările de modernizare.
– Utilități publice: apă, gaz?
– Un alt obiectiv s-a numit „apă curentă potabilă în toată comuna”. Avem un proiect comun cu comuna Giuvărăști, suntem la faza de licitație și în funcție de viteza cu care se vor mișca cei de la centru începem treaba și vom implementa acest proiect. În ceea ce privește gazele naturale, ne-am propus racordarea la conducta de gaz ce trece prin apropiere, chiar dacă la vremea aceea mulți priveau cu neîncredere acest obiectiv. Astăzi, avem proiectul tehnic finalizat, cel mai probabil acesta va fi depus pe săptămâna viitoare, împreună cu Giuvărăștiul și Gârcov, fapt pentru care comuna noastră va dispune de gaze naturale începând cu anul 2021.
– Ce alte obiective se regăseau în urmă cu patru ani pe agenda candidatului Marian Gulie?
– Înființarea unui birou pentru accesarea fondurilor europene, pe mai multe linii de finanțare, cu personal calificat care să informeze și să îndrume corect cetățenii, fără a mai fi percepute comisioane. Îmi doream atunci ca această comisie să funcționeze în interiorul primăriei, dar neavând personal pregătit în acest sens am apelat la consultanță externă. Și, iată că ceea ce la vremea aceea era numai o viziune, astăzi varianta cea mai bună o reprezintă consultanța de bună calitate în vederea accesării tuturor măsurilor deschise pe fondurile europene. Așadar, aceasta este soluția dezvoltării rapide și sigure a unei localități.
– Vorbeați de zece obiective. A mai rămas ceva?
– Un ultim obiectiv, dar nu cel din urmă, l-a reprezentat continuarea și finalizarea investițiilor începute de vechea administrație a comunei Izbiceni. Nu am dat niciodată la o parte ceea ce era început și era bun pentru comunitatea noastră. Nu m-am apucat să demolez ceea ce am considerat că este util pentru oamenii de aici, chiar dacă unii sau alții m-au etichetat ca fiind un „demolator”. Sincer să fiu, lucrul acesta mă onorează, atâta vreme cât am conștiința împăcată și știu că nu am vizat nimic altceva decât interesul comunei pe care o reprezint. Da, am demolat niște clădiri mai mici sau niște scuaruri care blocau inutil circulația, dar prin asta am igienizat locurile respective și am creat spațiile necesare pentru confortul și siguranța cetățenilor de aici.
– Obiective multe și îndrăznețe, domnule primar…
– Obiective utile, domnule Dorobanțu. Proiecte necesare pe care mi le-am propus, pentru care m-am zbătut foarte mult, iar dacă ar fi să facem o analiza asupra lor, este corect să spunem că nu sunt 100% gata. Motivele sunt multe, de la hârtii, avize și semnături, până la multe altele neprevăzute. În plus, nu am vorbit de asfaltare, iar astăzi avem asfalt proaspăt la Izbiceni, vreo 6 kilometri la care se vor adăuga și alții în perioada ce va urma…
– Așteaptă multă lume rețeaua de canalizare la Izbiceni. Unde suntem astăzi și când credeți că va fi gata, domnule primar?
– În primul rând, trebuie să facem o racordare la rețeaua existentă care, din păcate, ne crează foarte mari probleme în clipa de față. Mai exact, avem o rețea veche, îngropată și cu două stații de epurare independente de rețeaua respectivă, neracordate la curent. Ei, bine, la una din stații, am făcut racordul necesar pentru energia electrică și vom vedea ce va urma, dar pentru mine, o rețea de canalizare funcțională ar însemna o rețea mult mai scurtă, pe un număr mai mic de străzi, dar corect și foarte bine făcută.

– Mai sunt și alte obiective pe care vi le doriți realizate la Izbiceni?
– La Izbiceni au fost, sunt și vor mai fi proiecte de pus în practică. Așadar, dispensarul medical uman este realizat, asfaltarea este și ea în proporție de 90% rezolvată, urmând podețele, marcajele și indicatoarele. Mai departe, anveloparea și vopsirea grădiniței, obiectiv realizat cu bani de la bugetul local, însemnând undeva la 50 de mii de lei. De asemenea, parcul pe care noi l-am numit „amenajare paisagistică în comuna Izbiceni”, l-am transformat dintr-o zonă murdară din centrul comunei într-o zonă curată și bine îngrijită. Așadar, aici pot spune cu mândrie că am demolat un lucru vechi și am pus în loc un lucru de cea mai bună calitate.
Locurile de joacă vechi și părăsite, cu aparatură deteriorată au fost și ele în atenția noastră, reușind să schimbăm fața acelor spații, plus un altul în zona de centru unde se adună foarte mulți tineri, cu mămici și copii care au nevoie de astfel de zone liniștite și curate. Revenind la Târgul industrial, vă spuneam că acolo s-au făcut investiții consistente, printre acestea și grupuri sanitare puse la punct, cu dușuri, gresie, faianță, o alee de acces pentru cei care vin atât duminica, la târgul de mărfuri, cât și în timpul săptămânii la târgul pentru legume în care producătorii noștri își expun recolta la prețuri foarte bune. Am modificat și iluminatul public, având în vedere că activitatea se desfășoară predominant noaptea, se percepe și o taxare corespunzătoare, dar condițiile sunt cu totul și cu totul altele. Ar mai fi de pus acolo și un cântar care să cântărească până la 40 de tone. În plus, pe strada pieței erau niște scuaruri care încurcau circulația foarte mult, ele fiind de fapt niște coșuri masive de gunoi, fără iarbă, cu un fel de pomi pădureți și câteva lampadare învechite și neîntreținute. A trebuit să radem tot ce era acolo, să reamenajăm zona respectivă, să dăm un alt aspect, cu pavele, jardininiere de flori, gazon și băncuțe, pe unde vor avea acces și autovehicule.
– Despre iluminatul public, domnule primar? Cum era și cum se prezintă în clipa de față?
– Iluminatul stradal a fost o prioritate pentru mine. De ce? Pentru că Izbiceniul era pur și simplu în întuneric având nevoie de un sistem de iluminat nou, cu tehnologie avansată. Astfel, au fost schimbate o parte din lămpile arse și au fost completate cele care lipseau, cu lămpi de tip led, având în clipa de față un proiect mult mai amplu, pentru toată comuna, depus la Agenția Fondului de Mediu. Așteptăm finanțarea de un milion de lei și îi asigur pe cetățenii comunei noastre că în perioada următoare vor avea un iluminat inteligent și corespunzător.
– În multe comune ale județului, prin cimitire e multă nepăsare și lipsă de respect față de înaintași. La Izbiceni cum se prezintă situația?
– Nici la noi, cimitirele nu aveau o administrare corespunzătoare, ele intrând ani de zile în grija Parohiei Izbiceni. Legea ne-a permis să luăm în administare aceste cimitire, să le dăm un alt aspect, am îndepărtăm gunoaiele, iar tot ceea ce se construiește acolo se face acum corespunzător, conform normelor din regulament. De asemenea, magazia de lemne de lângă primărie era într-o stare foarte proastă, cu pămând pe jos și un aspect dezolant. Am reamenajat-o și am împărțit-o în două, având acolo și un atelier mecanic, având în vedere că tot avem atâtea utilaje în curtea primăriei care necesită un spațiu de întreținere. Și pentru că tot am amintit de utilaje, vreau să se știe faptul că am achiziționat doar acele utilaje necesare în vederea desfășurării unor activități corecte de curățire a străzilor, a spațiilor care nu sunt curate sau a zonelor înzăpezite din timpul iernii. Astăzi avem un parc auto cu care ne mândrim, iar oamenii pot apela oricând la ajutorul nostru atunci când au nevoie…
– Aveți sistem de monitorizare video la Izbiceni?
– Avem și sistem video, cu 15 camere de supraveghere puse în mai multe zone importante, un sistem bun, care pe de o parte oferă o siguranță în plus cetățenilor din localitate, iar pe de altă parte oferă garanția că dacă s-a comis o infracțiune făptașul poate fi mult mai repede prins. Și, da, au fost cazuri în care s-au comis astfel de gesturi, cu furturi, cu mașini zgâriate, cu scandaluri… Toate s-au rezolvat mult mai ușor datorită acestui sistem de care am amintit.
– Se face sport la dumneavoastră în comună?
– În urmă cu patru ani, când am venit primar, stadionul din localitate era și el într-o formă deteriorată, asta și din cauza faptului că nu au mai fost fonduri suficiente pentru finalizarea lui. Am intervenit și aici, am înlăturat igrasia, am făcut reparațiile necesare, iar aspectul este cu totul și cu totul altul acum. Desigur, sunt acuzat că nu mai avem echipă de fotbal, dar asta nu pentru că nu vreau eu, nu pentru că aș fi împotrivă, ci pentru că nu mai vor tinerii, că nu se organizează așa cum trebuie. De altfel, noi am înființat și o asociație sportivă, dar modul în care aceștia au înțeles să mențină această activitate n-a fost așa cum am fi vrut. Sigur, proiectul nu e abandonat, se pot schimba multe, iar baza respectivă e a comunei și oricine poate merge acolo să-și desfășoare activitatea în aer liber și în condiții foarte bune. Acolo avem dotări, avem dușuri, avem tot ceea ce este necesar pentru organizarea unei competiții sportive.

– Ar mai fi ceva de amintit, domnule primar?
– Da! Spre exemplu, mai avem la Izbiceni și parcul pescarilor făcut pe fonduri europene. L-am numit așa pentru că posibilitatea de a accesa sumele respective ne obliga să aibă specific pescăresc, chiar dacă au fost destule controverse legate de faptul că noi suntem legumicultori. Dar pentru noi e simplu: dacă ni se impun niște condiții, suntem obligați să le îndeplinim. Până la urmă, noi avem destui pescari în zonă, fiind suficient să vină doi-trei care să se așeze în grupul acesta pentru a ne putea atinge obiectivul. Iar asta nu înseamnă că doar pescarii au voie aici, tot așa cum și în școală, pe lângă elevi și profesori, au voie și aparținătorii, tot așa cum în Căminul Cultural „Tudor Gheorghe” au voie și cetățenii acestei comune, ci nu doar maestrul Tudor Gheorghe, cel căruia așezământul îi poartă numele…
– Relația Marian Gulie – Partidul Social Democrat?
– O relație ce definește o echipă puternică. Am sprijinul Consiliului Județean Olt, contez pe el în continuare, iar o parte din proiectele Izbiceniului de astăzi și de mâine sunt susținute de echipa social-democrată condusă de Marius Oprescu la CJ Olt.

Realizat la comanda Partidului Social Democrat Olt,
Executat de SC REX MEDIA PRESS SRL.
CMF 21200019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.