Acasă Actualitate Ziua Drapelului – 2020. Eveniment unic în România, la Colonești!

Ziua Drapelului – 2020. Eveniment unic în România, la Colonești!

410
       De Ziua Drapelului Național, vineri – 26 iunie 2020, în comuna Colonești, condusă de bravul primar Nicolae Stan, a fost moment de mare sărbătoare. Alături de gazda amintită, numeroase oficialități, locale dar și centrale, printre care Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea – vicepreședinții aceleiași instituții, primari ai mai multor comune din județ, parlamentari, oameni de cultură, istorici, reprezentanți ai Armatei Române și nu în ultimul rând cetățeni comunei, au asistat la un eveniment unic în țara noastră, marcat prin deschiderea oficială a Centrului Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”.
De reținut că proiectul, cu totul și cu totul deosebit, a devenit realitate datorită strânsei colaborări dintre Primăria comunei Colonești, reprezentată de edilul Nicolae Stan și Fundația „Erou Căpt. Av. Alexandru Șerbănescu”, condusă de președintele Eleonora Arbănaș.
Spectacol aviatic pe cerul din Colonești
Pentru început, cei prezenți au asistat la un show aviatic spectaculos, patru avioane militare, aparținând Aviației Române, trecând de câte două ori, pe deasupra noului Centru Muzeal din Colonești, județul Olt. Ulterior, după ce a fost depusă și o coroană de flori la monumentul eroilor, amplasat lângă primăria din localitate, cei prezenți au participat la o adevărată lecție de istorie predată de cei care au făcut posibilă această realizare la 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, acolo unde căpitanul Alexandru Șerbănescu, as și erou al aviației române de vânătoare, originar din satul Vlaici – comuna Colonești, a luptat pe frontul de Est, la Stalingrad, Karpovka, Nikolaev, Nelintopol, Rostov, Tuzov, Odessa, împotriva aviației sovietice și în apărarea teritoriului național, împotriva aviației americane.
Marius Oprescu, președintele CJ Olt: «Comuna Colonești se transformă pe zi ce trece, iar într-o zi primarul ne va cere s-o transformăm într-un oraș…»
„Este un eveniment de excepție, organizat astăzi, la Colonești, de Ziua Drapelului Național. Îl felicit pe Nicolae Stan, primarul acestei comune pentru ambiția domniei-sale, și o felicit, în egală măsură, și pe doamna Eleonora Arbănaș, președintele fundației «Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu», pentru implementarea cu succes a acestui proiect.
(…) Comuna Colonești se transformă pe zi ce trece, iar într-o zi primarul va cere s-o transformăm într-un oraș. Vă felicit pe toți și vă asigur de tot sprijinul nostru și de acum încolo”, a precizat Marius Oprescu, președintele CJ Olt, omul care a fost aproape de primarul Stan și comuna Colonești, ori de câte ori a fost nevoie.
Nicolae Stan, primarul comunei Colonești: «La Colonești se scrie o nouă și importantă pagină de istorie, în cartea de onoare a României»
„Sunt deosebit de onorat că în această zi de mare importanță națională – Ziua Drapelului Național, Primăria Colonești, autoritate publică locală, împreună cu Fundația „Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu” și Forțele Aeriene Române, inaugurăm Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”. Astăzi, la Colonești se scrie o nouă și importantă pagină de istorie, în cartea de onoare a comunei, a județului și chiar a României”, a spus primarul Nicolae Stan, omul de care le leagă destinul comunei oltene aflate la granița cu județul Argeș.
Eleonora Arbănaș, președintele Fundația „Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu”: «Acest centru este un edificiu destinat aviației și aviatorilor români»
„Se scrie astăzi o filă de istorie în cartea de onoare a aripilor românești pe care o datorăm făuritorilor ce au zidit temelia acesteia cu faptele lor de arme, dăruire, curaj și patriotism. Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”, reprezintă mai mult decât o clădire și exponate muzeale. Acest centru este un edificiu destinat aviației și aviatorilor români, pe care doar privindu-l, fie și în trecere, gândul te poartă în istorie, iar cel ce vrea să găsească un răspuns, cu siguranță, se va opri. A fost greu să ajungem până aici, au fost sincope, dar nu ne-am plâns, am mers mai departe în proiectul nostru comun și avem acum o redută ce pună stavilă uitării, în semn de recunoștință pentru aviația română”, a menționat Eleonora Arbănaș, președintele Fundația „Erou Căpt. Av. Alexandru Șerbănescu”, cea care, pentru contribuția adusă la implementarea acestui proiect, a primit și titlul de cetățean de onoare al comunei Colonești.
Radu Theodoru: «Alexandru Șerbănescu, un cavaler al aerului, un cavaler al aviației românești»
Despre generalul-maior de flotilă aeriană, veteranul de război, Radu Theodoru, născut la data de 17 ianuarie 1924 la Ineu, judeţul Arad, se poate spune, fără greșeală, că este o adevărată legendă vie a istoriei aviatice românești. Făcând parte din Flotila 1 – Vânătoare, unde a pilotat aparate Fleet, IAR-27 şi Nardi, Radu Theodoru a participat, ca infanterist, la operaţiunile de curăţare a teritoriului nostru de trupele inamice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Pentru mine, care l-am cunoscut pe Alexandru Șerbănescu, un cavaler al aerului, un cavaler al aviației românești, acest eveniment organizat aici, la Colonești, este unul cu totul și cu totul deosebit. Sunt impresionat de acest act de recunoștință pe care oamenii locului îl fac față de memoria unui aviator de excepție. Ca un veteran de război, camarad al căpitanului Alexandru Șerbănescu, eu vă mulțumesc din inimă pentru tot ceea ce ați realizat aici. Asta demonstrează că românii rămân români, că nu își uită istoria, indiferent de valurile care trec peste noi”, a precizat, printre altele, generalul în retragere – Radu Theodoru, unul dintre cei care, în urmă cu 76 ani a avut onoarea de a purta pe umăr sicriul cu corpul neînsuflețit al căpitanului aviator Alexandru Șerbănescu.
Cine a fost Căpitanul Aviator Alexandru Șerbănescu…
Printre altele, despre Căpt. Aviator Alexandru Șerbănescu („Alecu”) se știe faptul că a îndeplinit cu succes 590 de misiuni de luptă și a susținut un număr de 237 lupte aeriene, în urma cărora a fost creditat cu 55 de victorii. A făcut parte din Grupul 7 și Grupul 9 Vânătoare, pilotând avioane Fleet-10 G, IAR-27, Nardi-305, IAR-80, Me-109E.
Din păcate, în data de 18 august 1944, Alexandru Șerbănescu a participat la ultima sa misiune, acolo unde, aflat în fruntea ultimilor 12 aviatori din Grupul 9 Vânătoare, le-a spus următoarele: «Nu înțeleg ca un inamic, oricât de mare și de puternic ar fi, să intre în țara mea ca într-un sat fără câini și s-o pustiască. Dar eu voi continua să lupt, de va fi nevoie, singur. Nu se va putea spune că în România nu a ieșit niciun român în fața americanilor, chiar dacă pierdem bătălia».
Aviatorul oltean a căzut eroic la Rușavăț – Viperești (județul Buzău), luptând alături de camarazii săi într-o teribilă inferioritate numerică. În semn de respect și prețuire, astăzi, Baza 95 Aeriană de la Bacău îi poartă numele. În decursul timpului, Alexandru Şerbănescu a fost decorat cu ordinele „Virtutea Aeronautică”, „Steaua României”, „Crucea de Fier”, „Coroana României”, şi cu cea mai înaltă distincţie – Ordinul Militar „Mihai Viteazul”.
Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu” din Colonești, o capodoperă a județului Olt
Amplasat lângă primărie, Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu” din Colonești reprezintă un vis mai vechi al edilului Nicolae Stan, devenit, iată, realitate. Ambițios, așa cum a fost de fiecare dată în decursul timpului, primarul localității a făcut numeroase demersuri și alături de președintele Eleonora Arbănaș au reușit să ducă la bun-sfârșit un proiect deosebit pentru județul Olt, la Colonești, locul de naștere al eroului aviator Alexandru Șerbănescu.
Așa a ieșit o construcție impunătoare, compusă din Sala numărul 1 – „Căpitan Alexandru Șerbănescu”, Sala numărul 2 – „Aviație și aviatori” și Sala numărul 3 – „Tradiții și documentare”. Astfel, cei interesați pot vedea numeroase obiecte specifice domeniului aviatic, printre care: machete ale avioanelor de luptă, insigne, cărți poștale, expoziții cu instantanee, arme, uniforme de aviație, documente și informații din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar și costume tradiționale specifice zonei folclorice oltenești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.