Acasă Interviu « Trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în fruntea instituțiilor publice »

« Trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în fruntea instituțiilor publice »

1057

Interviu cu deputatul liberal, GIGEL ȘTIRBU

          Constanța este linia roșie care marchează activitatea omului politic Gigel Știrbu. Un deputat activ, inițiator și susținător al multor proiecte acceptate de opinia publică, devenite, ulterior, legi aflate în vigoare…
Activ la nivelul comisiei parlamentare pe care o conduce, Gigel Știrbu a ridicat în atenție, nu de puține ori, derapajele grosolane de la menirea inițială petrecute în zona radiolului și televiziunii publice. Și asta în numele unui drept corect la informare al cetățenilor din această țară.
Începutul de an 2020 îl situează pe Știrbu pe poziții de comunicare față de temele actualității: alegerile anticipate, politicile guvernamentale, proiectele puterii liberale. Răspunde, ca de fiecare dată, reporterului de serviciu, și își asumă o atitudine constructivă față de actualitatea societății românești.
Un interviu fără întrebarea de prezentare. Gigel Știrbu nu mai are nevoie de reiterarea suplimentară a cărții sale de vizită. Este un politician liberal, cu o notorietate pozitivă…
-Tema începutului de an: alegeri parlamentare anticipate. Cui folosește graba asta? Fie că sunt în mai, fie că sunt în noiembrie, nu se pot schimba prea multe…
– Președintele României și premierul PNL Ludovic orban au hotărât că cel mai bine pentru România este să fie declanșate alegeri anticipate. La momentul actual, PSD acționează „ca o frână” în Parlament și singura soluție este să se organizeze alegeri anticipate cât mai aproape de alegerile locale. Parlamentul actual este rezultatul votului din decembrie 2016, chiar dacă prin traseism au mai plecat PSD-işti, s-au dus la Pro România sau au plecat unii pe la ALDE. Structura actualului Parlament este o structură care, după opinia mea, aproape nu are capacitatea de a genera o guvernare responsabilă, care să dea cu adevărat un program de reparare a stricăciunilor în primă fază şi care să reaşeze toate echilibrele economice.
– Alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Care este poziția dvs. față de această solicitare venită îndeosebi din partea societății civile?
– PNL susţine alegerea primarilor în două tururi si a depus un proiect de lege care este în dezbaterea Camerei Deputaţilor. PNL are ca obiectiv ca acest tip de alegeri să fie folosit la alegerile locale de anul acesta. Este normal ca primarii să fie aleşi printr-un vot democratic, legitim. Noi ne dorim ca alegerile locale de anul acesta să se bazeze pe alegeri democratice şi primarii să fie aleşi în două tururi. Românii îşi doresc peste 85% ca alegerea primarilor să se facă în două tururi, pentru a conferi o legitimitate solidă. Există o mare parte a cetățenilor români care în urma votului într-un singur vot la alegerile locale se simt nereprezentati. Sunt localități în care primarul a fost ales cu 27-30 % din numărul voturilor cetățenilor localității, acesta nefiind în posesia unui bagaj de vot reprezentativ. În democrația funcțională, majoritatea este cea care hotărăște funcționarea și bunul mers al societății, iar majoritatea înseamnă 50%+1 din numărul celor care se prezintă la vot.
– În spațiul public, apar informații că PNL ar vrea să crească vârsta de pensionare la 70 de ani. Nu e prea mult?
– PNL nu crește vârsta de pensionare la 70 de ani, ci oferă persoanelor care doresc să muncească și peste vârsta actuală de pensionare, să aibă această opțiune. În România se simte o lipsă acută de forță de muncă, iar acest lucru lasă urme în ceea ce privește sistemul bugetar și bugetul de pensii și salarii. În România, ți se cere experiență la 22 de ani la angajare, la 50 de ani ești prea bătrân să muncești, iar la 62 de ani esti prea tânăr să te pensionezi. Așa că tot ceea ce a ieșit în spațiul public în această săptămână pe această speță, este o dezbatere care are loc în orice societate normală, iar acest lucru poate da naștere unei propuneri la care orice român care își dorește, repet, care își dorește, să continue să fie activ pe piața muncii și după 65 de ani, poate să o facă. Gândiți-vă că sunt profesioniști care ajung la capacitatea maximă de exprimare a profesionalismului lor după vârsta de 50 de ani. Sunt meserii în care te pregătești continuu pe tot parcursul carierei, iar atunci când ești în măsură să oferi societății rezultatele pregătirii tale și a investiției acesteia în tine, tu ești obligat să te pensionezi. De aceea, cred personal, că este o discuție ce trebuie să aibă loc într-o societate normală, iar în situația în care guvernanții vor ajunge la concluzia că este o idee bună, nu va exista o notă de obligativitate în sensul măririi vârstei de pensionare.
– Așteptările privind depesedizarea instituțiilor publice rămân tot așteptări. Se naște cumva un nou USL și nu este oficializat încă?
– Nici vorbă! Guvernul PNL a început procedura de curățare a instituțiilor publice, s-au semnat și se vor semna multe decizii de demitere ale secretarilor de stat, consilierilor de stat, secretarilor generali și a celorlalte categorii de funcții care depind de ministru și de premier. Trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în fruntea instituțiilor publice. Guvernul Orban, prin deciziile pe care le-a pus în aplicare în ultima perioadă, a început să curețe instituțiile statului căpușate de progeniturile și beizadelele pesediste. Am colegi care atunci când au ajuns în ministere, s-au luat cu mâinile de cap văzând numărul mare de rubedenii, neamuri ale foștilor guvernanți. Pe plan local, în deconcentrate trebuie readuse profesionalismul și seriozitatea și înlăturați politrucii care au folosit toate resursele acestor instituții în scop personal și de partid.
– Un președinte de consiliu județean ales din rândul consilierilor județeni, nu e mai puțin democratic decât un președinte ales prin voturile tuturor locuitorilor din județul respectiv?
– Nu este mai puțin democratic pentru că și consilierii județeni sunt aleși direct prin voturile locuitorilor județului. Actualul sistem de vot uninominal este cel care a dat naștere baronilor locali care țin județele în subdezvoltare, în lipsă de conectivitate, folosind resursele județene în scop politic. Cred că dacă președintele consiliului județean este ales din rândul consilierilor județeni, acesta va avea de dat un raport de activitate atât în fața cetățenilor, cât și în fața consilierilor județeni, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.
– Asociația Pro-Infrastructura a văzut alocarea infimă de fonduri în bugetul de stat pe 2020, pentru Drumul Expres Craiova-Pitești, tronsoanele de la Craiova la Valea Mare. Ce mesaj le transmiteți oltenilor în raport cu cele de mai sus?
– După teatrul penibil și absurd în care pesediştii au declarat că au dat drumul la lucrările pentru Drumul Expres Craiova-Pitești fără să aibă proiectarea făcută, fără să aibă ordin de începe a lucrărilor, fără să aibă exproprierea făcută, premierul Orban a dat în noiembrie 2019 ordinul de începere al lucrărilor, pe bune. Pentru acest început de an s-au alocat resurse bugetare necesare continuării lucrărilor la Drumul Expres. Am văzut și eu punctul de vedere al reprezentanților acelui ONG și am solicitat o discuție pe această temă cu premierul și ministrul transporturilor care m-au asigurat că nu există nici un pericol de subfinanțare la această investiție în anul 2020 și veți vedea că începând cu luna februarie, atât ministrul transporturilor cât și premierul vor fi prezenți foarte des pe acest șantier. Vorbesc pe această temă și trag semnale de alarmă, personal, de aproape 10 ani și vă garantez că indiferent de culoarea politică a guvernului României voi lua poziție vizavi de orice întârziere la acest obiectiv extrem de important pentru Oltenia.
– Vă interesează să candidați pentru un nou mandat de parlamentar la Olt? Cu ce proiecte?
– Da, voi candida pentru un nou mandat de parlamentar la Olt. Mă voi implica efectiv în proiectele de dezvoltare a infrastructurii în județul Olt. Lucrurile se indreaptă către o zonă acceptabilă în ceea ce privește construcția Drumului Expres Craiova-Pitești, vital pentru județul Olt. Sper să avem o administrație liberală în județul Olt care, ajutată de parlamentariii liberali de Olt, să îmbunătățească vizibil si simtitor condițiile de trai pentru locuitorii acestui județ. Agenții economici si cei care produc plus valoare în jud. Olt trebuie văzuți ca entități ce aduc bunăstare si siguranță cetățenilor acestui județ si nu doar ca persoane juridice plătitoare de taxe si impozite. Din atitudinea mea de până acum, cred că v-ați convins că mă implic efectiv în rezolvarea problemelor comunității locale din jud. Olt si a celor care susțin bunăstarea cetățenilor. Totodată v-aș ruga să faceți o analiză obiectivă între activitatea mea ca parlamentar și activitatea altor parlamentari de Olt care s-au perindat în aceste funcții.
– Câți primari credeți că poate să obțină PNL la alegerile locale din județul Olt, la scrutinul din această vară?
– Cred că nu numărul primarilor contează, ci calitatea acestora. Când vorbesc de calitate mă refer la calitatea umană, la capacitatea administrativă de a gestiona problemele localității. Cred că la alegerile locale din acest an, filiala Olt PNL are capacitatea de a câștiga un număr suficient de mare de primării care să conducă la câștigarea consiliului județean prin votul politic obținut și la schimbarea direcției de dezvoltare a acestui județ, poate unul dintre cele mai subdezvoltate județe ale României. Cred că anul acesta este un an hotărâtor pentru cetățenii județului Olt și îi rog să se gândească că așa cum s-a putut în alte zone ale României, sunt convins că se poate și în județul Olt.

– Președintelui Iohannis par să-i iasă toate. Chiar și așa, nu credeți că se implică prea mult în treburile guvernării?
– Klaus Iohannis a candidat din partea PNL pentru a doua oară pentru mandatul de președinte al României și a fost ales de către români! Este normal ca între președintele ales și Guvernul PNL să existe un parteneriat pentru ca proiectul ”Împreună pentru România Normală” să devină realitate. PNL și Klaus Iohannis vor acţiona cu aceeași fermitate ca și până acum pentru întărirea statului de drept și a democraţiei, respectarea Constituţiei și a legilor, consolidarea instituţiilor statului, combaterea corupţiei, prezervarea memoriei naţionale, promovarea educaţiei ca proiect fundamental în normalizarea și modernizarea României, cultivarea spiritului civic, garantarea drepturilor și a libertăţilor fundamentale, promovarea valorilor și a principiilor europene, protejarea drepturilor tuturor minorităţilor, consolidarea profilului internaţional al României. Imi aduc aminte că într-o discuție cu dvs, acum 4 ani, îmi reproșați că președintele României nu este vizibil! Păi, hotărâți-vă, vreți un președinte neimplicat sau un președinte vizibil, garant al respectării Constituției?
– Întotdeauna, cineva spune că la Olt PNL este parte într-un proiect de non-agresiune cu PSD. Care este opinia dvs?
– Nu este adevărat. Dacă ați urmărit activitatea mea de parlamentar și pe cea de vicepreședinte regional, ați observat că sunt cel mai vehement critic al PSD-ului și ale fostelor guvernări ale acestei formațiuni, în ultimii ani. Știți destul de bine, atât dvs cât și ceilalți oameni din presă, că în PSD sunt considerat inamicul public numărul 1. Nu cred că poate exista între PNL si PSD un proiect de non-agresiune, atât timp cât PSD a demonstrat de fiecare dată când a fost la guvernare că Oltenia și județul Olt, implicit, sunt numai rezervoare de voturi și nimic altceva.
– Vă gândiți cu drag la pensia specială pe care o veți primi de pe urma activității dumneavoastră parlamentare?
– Vă reamintesc că eu sunt unul dintre cei 4 inițiatori PNL ai propunerii legislative care taie pensiile speciale. În februarie 2019, am depus la Parlament un proiect de lege pentru interzicerea tuturor pensiilor speciale. În urma doleanțelor a peste 80% din români, am luat act și am propus interzicerea tuturor pensiilor speciale, eliminând privilegiile financiare pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, militari, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. O ţară întreagă aşteaptă ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivităţii, iar privilegiul aflat la discreţia politicienilor să fie eliminat. Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an cheltuiţi de statul român cu pensiile speciale, iar reglementarile inițiativei vizau alinierea legislației naționale privind sistemul de pensii cu recomandările Uniunii Europene. La momentul actual, inițiativa legislativă se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, camera decizională. PSD nu a dorit ca în decembrie 2019 să fie dezbătută și votată! Vă garantez că guvernul PNL va face tot ce îi stă în putere pentru a elimina această nedreptate socială și vă rog să păstrați acest interviu pentru că eu sunt convins că în următoarele săptămâni vă veti aduce aminte de cuvintele mele.
– Ce le spuneți oltenilor nedeciși la început de an 2020?
– Doresc să le transmit oltenilor că PNL va duce România acolo unde trebuie să fie: pe peronul normalității. După 30 de ani de la Revoluție, depășim în sfârșit tranziția și începem construcția României normale. După aproape 3 ani marcaţi de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eșuat în dimensiunile sale esenţiale — economice, sociale, politice și instituţionale, Președintele Iohannis și PNL propun românilor programe prin care să construim împreună România normală. Programul de guvernare al Partidului Național Liberal pentru anul 2020 are ca obiectiv general pregătirea reformelor necesare pentru intrarea României într-o nouă etapă, a modernizării în spirit european a instituțiilor și serviciilor publice. Principalele direcții de acțiune vor fi profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menținerea orientării euroatlantice în politica externă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.