Preşedintele României, cel care s-a dus la presupusul marş al solidarităţii, de duminică, de la Paris, cheltuind banii contribuabililor români pe o cursă privată Bucureşti-Paris şi retur, a semnat vineri, 9 ianuarie 2015 decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a doamnei Magdalena Iordache, prin pensionare, începând cu data de 19 ianuarie 2015. Magistratul Iordache este soţia deputatului Florin Iordache, membră în completul de judecată al ÎCCJ, care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosaul „Mătuşa Tamara”. Ascensiunea doamnei judecător a coincis cu cea a soţului, deputatul oltean, în ale politicii dâmboviţene treburi. Dincolo de toate, Magdalena Iordache s-a ţinut departe de scandalurile în care au fost implicaţi magistraţi ai Înaltei Curţi. Estimativ, pensia Magdalenei Iordache va fi în jurul sumei de 10 mii de lei. Bani, nu glumă!
Întâlnirile organizate de preşedintele României cu partidele politice pe tema alocării suplimentare din Produsul Intern Brut către Apărare, desfăşurate luni, 12 ianuarie 2015, la Cotroceni, au produs un consens naţional. După ce Vâlcov a făcut parte din delegaţia PSD, din cea a UNPR, pe lângă Oprea şi Onţanu, s-a aflat şi senatorul Ion Toma. La masă, cei doi, Ponta şi Iohannis, au apucat faţă în faţă. Şi, uite aşa, ziua de 12 ianuarie 2015 este ziua oltenilor la Palatul Cotroceni. Doi senatori în două delegaţii: Toma la UNPR, Vâlcov la PSD. Asta, în timp ce, până acum, pentru politicienii de la Bucureşti, Oltul însemna doar un afluent al Dunării…
Între 20 şi 24 ianuarie, municipalitatea Slatinei susţine proiectul cultural „Slatina, dragostea mea”. Cu un buget corect, de şase sute de mii lei, cu iminentele excese care vor avea loc în unităţile şcolare unde unii profesori nu au uitat de perioada comunistă, manifestările sunt anticipat reuşite. Numai că, acel cârcotaş de serviciu are o părere despre acest festival. Una care nu ştirbeşte cu nimic nevoia aniversării anilor trecuţi de la prima atestare documentară. „Slatina, dragostea mea” e un proiect aproape personal, realizat în urmă cu mulţi ani de fostul primar, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. Iar actuala administraţie ar trebui să înţeleagă că o schimbare de agendă nu face rău şi nu supără pe nimeni. Altfel, lumea e în mişcare, să ştiţi: Păunescu avea „Parada liceelor”, Vâlcov o transforma în „Olimpiada liceelor”. Deci, precedente există…
A fost cândva cel mai mare producător de pâine şi produse de panificaţie din judeţul Olt. Cu o infrastructură aproape militarizată, frământată de scandaluri interne şi nepotisme, ALUTA Slatina a pierdut pariul cu economia de piaţă. Poate şi din cauza încăpăţânării, până la un punct, a celor care conduceau firma, de a juca cu reguli corecte pe câmpul economiei de piaţă. Din păcate, destructurarea firmei s-a făcut, totuşi, din interior. Aşa se face că, în prezent, compania slătineană trece la deschiderea unei… galerii comerciale în care vor vinde branduri puternice cum sunt: DEICHMANN, TAKKO, FLANCO… Fostele locaţii destinate panificaţiei îşi găsesc o nouă întrebuinţare. Pe o piaţă unde, astăzi, pâinea de ALUTA este cotată drept cea mai sănătoasă, cea mai bună la preţ. Însă, pantofii şi electrocasnicele vin tare din urmă…
Un grav accident a avut loc acum câteva zile la Studina. Un şofer neatent a plonjat cu maşina după ce a alunecat pe gheaţă în pârâul cu numele localităţii. Din păcate, pasagerul a decedat în urma impactului cu solul îngheţat, malul pârâiaşului, cel mai probabil leziunile fiind amplificate şi de nepurtarea centurii de siguranţă. La faţa locului au sosit, cu girofaruri, sirene şi toate cele pornite, şi pompierii de la SMURD. Băieţii lui Arafat, de la garda din Vişina, au făcut drumul degeaba. Conducătorul auto şi însoţitorul său fuseseră deja scoşi din fiarele contorsionate ale maşinii de către ceilalţi participanţi la trafic, oameni săritori, mult mai operativi decât garda de intervenţie a SMURD-ului.
Cea mai mare golănie electorală, servită în anul 2012, a fost milionul de locuri de muncă promis de domn’ doctor Victor Ponta. La nivelul judeţului Olt, s-au creat aşteptări cât cuprinde şi ceva locuri de muncă efective în sistemul bugetar, acolo unde, pe ici, pe colo, s-au mai angajat nişte administratori publici pe la primării pentru a rezolva pilele unora, obligaţiile altora. În schimb, sub coordonarea statului, prin AJOFM Olt, se va desfăşura, la Târgu-Jiu, o selecţie pentru 800 de locuri de muncă, culegători de căpşuni, în Spania. E, practic, singura ofertă pentru acest an, făcută în mod concret, iar ea presupune, pentru cei care vor fi selectaţi, un salariu de sub 40 de euro pe zi. Câştig brut. Pentru această acţiune, cei interesaţi trebuie să ştie că AJOFM nu decontează drumul până la Târgu-Jiu şi doar oferă consultanţă pentru întocmirea dosarului. Iar pentru neştiutorii din România trebuie spus că Spania nu e condusă de Victor Ponta. Ce fericire pe ei…!
Comasarea suprafeţelor agricole de pământ nu mai e doar o poveste de adormit reformatorii sistemului agrar. La nivelul judeţului Olt, agricultura e o afacere profitabilă. Iar cei care şi-au luat devreme elan chiar au ajuns sus. Iar alţii vor să vină din urmă sau să se reprofileze. Astfel, AGROMEC Scorniceşti, prestator în zonă, a fost achiziţionat de la proprietar de un om de afaceri piteştean, de către o subsidiară a constructorului CAFMIN. În aceeaşi afacere se pregăteşte să intre şi exploataţia lui Constantin Nedelea, fostul primar de la Scorniceşti, aflat într-un incident penal cu legea română. Mai mult, tot pe nord, oferta subsidiarei CAFMIN i-a răvăşit pe toţi arendaşii şi deţinătorii de suprafeţe de teren mai mari. Multă lume este dispusă să vândă sau să cedeze acţiunile, în condiţiile în care o ofertă atât de tentantă pare că nu se iveşte a doua oară în viaţă. Astfel, la nivelul judeţului Olt, potrivit unor statistici ţinute la sertar cu sfinţenie de oficialii din Direcţia Agricolă, peste 70% din terenul arabil e în posesia a 15-16 entităţi fizice sau juridice.
E ştirea începutului de an: în noaptea de Revelion, doi doljeni din comuna Călăraşi au fost reperaţi drept autorii unei spargeri ciudate. Aceştia sunt cei care au devastat o farmacie din comuna Orlea, unde, atât prin bunuri, cât şi prin valori băneşti, au produs o pagubă de 80 de mii de lei. Oricum, prinşi, încarceraţi, prăpădiţii din judeţul vecin produc mult mai puţine pagube sistemului sanitar decât gulerele albe, asortate pe halate de aceeaşi culoare. Practic, devalizarea sistemului sanitar este o realitate care astăzi se desfăşoară cu mănuşi chirurgicale. Numai în 2014 s-au înregistrat cazuri celebre de situaţii când, din bugetul public, au fost decontate operaţii estetice de reformare a sânilor, cât şi alte combinaţii năucitoare, gen Clinica Polisano de la Sibiu.
În PSD, se ascut din nou baionetele. Conştiincioşi, social-democraţii ştiu că s-a terminat pauza dedidată sărbătorilor de iarnă şi că urmează războiul. În timp ce exclusul Mircea Geoană este colindat de… interesul naţional al uneperiştilor, nici puterea pesedistă din jurul lui Ponta nu stă degeaba. Pusă la cale de Liviu Dragnea, viaţa în PSD – 2015 începe cu vânătoarea de la Turnu-Măgurele. Prima întâlnire de taină (sic!), ştiută de toată lumea, a avut loc în judeţul condus de Dragnea, la care, pe lângă Ponta, s-au mai aflat vreo douăzeci de şefi de organizaţii judeţene, oameni consideraţi fideli celui care a pierdut la prezidenţiale… douăzeci de procente în două săptămâni. Pe lângă Oprişan – de la Vrancea, Prioteasa – de la Dolj, Bojin – de la Timiş, Benea – de la Bacău, Buzatu – de la Vaslui, s-a aflat şi Paul Stănescu – de la Olt. Vânător cu acte în regulă, carnet vizat la zi. Discuţiile au plecat, iminent, spre susţinerea lui Ponta, drept preşedinte la partid şi prim-ministru la guvern. Asigurările date de participanţi sunt apă de ploaie. Cine ar crede astăzi că vreun pesedist mare e mai degrabă preocupat să-l susţină pe Ponta decât să se apere pe sine? Pericolele pândesc la tot pasul: viroze, DNA, răceli, DIICOT şi alte prăpădenii de sezon care ofilesc timpuriu barometrul pesedist în ţara unde Iohannis e preşedinte.
PS. O veste bună: în urma vânătorii, nu a fost împuşcat nici un pesedist. Informaţia este extrem de necesară. În 2003, Ilie Sîrbu, socrul lui Ponta, a fost lăsat la singular, în zona testiculară. La o vânătoare tematică asemănătoare celei de sâmbătă, 10 ianuarie 2015. Atunci, invitat de onoare era Adrian Năstase…
Mai bine de douăzeci de ani, zi de zi, iarnă, primăvară, vară sau toamnă, Florica Radu vindea ziare pe bulevardul A.I. Cuza. Sub geamul fostului Restaurant Femina, mai târziu, la adăpostul vitrinelor de la Leonardo. De fiecare dată, femeia reuşea să-şi convingă cumpărătorii într-un mod inedit. Ştia, aproape în detaliu, ce cuprind publicaţiile pe care le vinde. Lucru rar într-o lume unde analfabetismul stă cu prinţii la masă. Obosind să vândă atâtea ziare, femeia s-a retras acasă. Acolo unde, în preajma sărbătorilor, alarmaţi de vecini, poliţiştii au găsit-o inconştientă după ce fusese tâlhărită de un telefon mobil şi patru sute de lei. Ulterior, la Spitalul din Craiova, tanti Florica a decedat. Poliţiştii olteni s-au apucat de anchetă. Autor necunoscut. Aproape imposibil de găsit. Asta, dacă ne raportăm la conduita cazurilor asemănătoare, acolo unde, pe coperţile dosarelor scrie, din ce în ce mai des, „A.N.” (Autor Necunoscut).
Cel mai tumultuos partid politic al începutului de an este Partidul Conservator. După săgeţile trimise de preşedintele fondator Dan Voiculescu, din închisoare, către ministrul Daniel Constantin, în formaţiune au apărut curente, tabere, poziţii divergente. Efectele se văd şi la Olt. Mihai Niţă şi ai lui vor să urmeze linia tradiţională spre… Penitenciarul Rahova, acolo unde este încarcerat fondatorul. Alţii nu sunt încântaţi de capul lui Constantin şi vor să se afle în graţiile puterii guvernamentale, acolo unde mai e ceva de fiert în oală. Mai sunt şi voci care susţin o a treia cale, iar asta se întâmplă într-o formaţiune care nu a depăşit niciodată unu la sută intenţie de vot, dar căruia i-au reuşit toate pasenţele, prin jocuri politice făcute cu alţii.