Acasă Administrație Dobrosloveni – dreptul la adevărul istoric

Dobrosloveni – dreptul la adevărul istoric

464
Una dintre cele mai importante vetre de istorie romană, de pe teritoriul românesc, actuala comună Dobrosloveni, pe raza căreia se află vestigiile așezării antice Romula (fostă capitală a provinciei Dacia Malvensis), intră vertiginos pe harta locurilor unde istoria se transpune pentru timpul prezent cu aceeași încărcătură și stare de emoție, din timpul istoric…
Luni, 11 martie 2019, la Reșca, în incinta complexului care adăpostește cabana de vânătoare unde venea Nicolae Ceaușescu, gazda, primarul comunei, Gheorghe Tudorașcu, a fost primitoare pentru o delegație venită din oraşul (obştina) Mezdra, Bulgaria, parteneri în cadrul proiectului european transfrontalier: „Welcome to The Middle Ages” (Bine ați venit în Evul Mediu). Prin acesta, co-finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg România-Bulgaria 2014-2020, se susține colaborarea transfrontalieră, dar și organizarea unor festivaluri eveniment: unul medieval, la Mezdra, altul roman, la Dobrosloveni. Festivalul din comuna Dobrosloveni va fi organizat între 22 și 25 august 2018. Valoarea totală a proiectului este de 495,103.46 euro, din care 420,837.93 euro FEDR.

Proiectul a fost lansat la Dobrosloveni

Evenimentul de lansare al proiectului a beneficiat de sprijinul și asistența echipei de la Muzeul Județean Olt, condusă de directorul Laurențiu Guțică, de Gheorghe Iorga – director la Direcția Județeană de Cultură Olt, cât și de coordonatorul lucrărilor arheologice de pe raza Dobrosloveniului – conf. univ. dr. arheolog Mircea Negru.

Un proiect unic la nivelul județului Olt, menit să arate că satul românesc poate trăi și prin altceva decât prin cămine culturale, transformate în discoteci, și prin recolte crescute an de an la porumbi și floarea soarelui. Militantul Gheorghe Tudorașcu, primarul de la Dobrosloveni, este, iată, un exemplu despre modul cum înțelege să găsească valorile patrimoniului moștenirii culturale.
„În cadrul acestui proiect vor fi multe activităţi: de la alteliere la tras cu arcul, olărit, tehnici şi reproduceri de lupte, dar şi tehnici medicale din acea vreme. Restul vrem să rămână surpriză, astfel încât cei care vor aprticipa să fie surprinşi plăcut de ceea ce se va întâmpla în august, la Reşca.”, a spus primarul Tudoraşcu.

„Welcome to the Middle Ages”
Cultura și istoria sunt prezente puternic în municipalitățile Mezdra și Dobrosloveni. Cetatea „Kaleto” din Mezdra și ruinele romane de la Romula din Dobrosloveni sunt monumente naționale, care păstrează cultura antică și medievală a mai mult de 70 de secole.
Obiectivul general al proiectului „Welcome to the Middle Ages” este îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și cultural al municipiilor Mezdra și Dobrosloveni prin înființarea a două importante festivaluri – roman și medieval, reconstruind în mod atractiv pentru turiști viața autentică și tradițiile din acele perioade, reunind părțile interesate capabile să contribuie din toate regiunile transfrontaliere sis a promoveze cultura și istoria regiunii. Proiectul va crește popularitatea ambelor regiuni transfrontaliere pentru turism și va stabili evenimente durabile care vor atrage oamenii să prezinte cultura antică în aceste țări. Proiectul va crea, pentru România, un produs turistic și va promova tradițiile străvechi în  întreaga zonă transfrontalieră dar și la cele două importante târguri internaţionale de turism din Bulgaria şi Romania (Sofia și București). În același timp, proiectul va crea o strategie comună de promovare a tradițiilor antice și medievale pentru dezvoltarea turismului durabil în regiunea transfrontalieră prin organizarea festivalurilor.
„Vrem să punem la baza festivalului informația științifică, pentru că atunci când construiești o casă trebuie să ai o fundație solidă. Asta înseamnă că facem un festival cât mai aproape de realitate. Studiul nostru conține numele unor veterani militari romani de la Romula, numele unor sclavi, numele împăratului Filip Arabul, care a fost aici”, a spus conf. univ. dr. arheolog Mircea Negru.

„Este un lucru bun că un asemenea loc a fost conservat”
Teritoriul transfrontalier actual al Bulgariei și al României a fost stabilit de diferite triburi și oameni, fiecare lăsând amprenta sa asupra istoriei și culturii în memoria noastră istorică.
Proiectul pune bazele dezvoltării turismului pe bogatul patrimoniu istoric și cultural, care va aduce turiștii înapoi în timp pentru a asista și a experimenta viața strămoșilor lor, creând astfel un produs turistic comun capabil să stimuleze turismul în regiune.
Realizările pe care beneficiarii fondurilor europene le aşteaptă, în cadrul programului sunt: 1.100 mai multe vizite la siturile de patrimoniu cultural, natural și de atracție sprijinit, două produse/servicii turistice integrate create, o strategie politică sau plan comun de management pentru valorificarea (inclusiv creșterea gradului de conștientizare) a patrimoniului cultural și natural prin restaurare și promovare pentru o economie durabilă; 1.000 de înnoptări turistice în regiunea transfrontalieră.

„Este un loc foarte interesant și autentic. Natura este conservată și toate aceste animale pe care le-am văzut au fost impresionante. Este un lucru bun că un asemenea loc a fost conservat și că oamenii pot vedea cum foștii lideri comuniști trăiau. Istoria este conservată și oamenii pot vedea aceste lucruri: bună sau rea, aceasta este istoria”, a declarat Elena Nanova, reprezentantul municipalităţii Mezdra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.