Nu este cel mai bun politician de la Olt. Știe asta, și folosind un ton critic, nu face nimic pentru îndreptarea situației. Însă, este mai bine așa. Pentru sistemul sanitar, pentru pacienții săi de la Slatina, cărora le-a dedicat și le dedică în continuare cantitatea majoritară de energie pe care o deține la purtător medicul, doctorul în medicină, Renică Diaconescu…
Aflat în poziția de senator în Parlamentul României, beneficiar al unui vot pe listă, deși se găsește acolo printr-o empatie emoțională, de tip uninominal, medicul Renică Diaconescu iese din linia frontului și nu-și consumă energiile principale pentru a se așeza într-o tabără sau alta, din cele care formează astăzi bâlciul unei puteri agonizante, dedicată în mare parte obiectivului de interes național: amnistia și grațierea.
Face ceea ce știe cel mai bine: proiecte de interes public în domeniul sanitar, în zona neurologiei, acolo unde se întâlnesc bolile începutului de mileniu, din ce în ce mai multe. Poate prea multe pentru cât poate să ducă o societate divizată, frământată și așezată cu arma la picior, gata oricând de lupta internă, cea a românilor cu românii.
Prin eforturile lui Renică Diaconescu, pacienții de la Spitalul Județean de Urgență Slatina vor beneficia de o șansă în plus la viață, prin tromboliză (o perfuzie administrată suferinzilor de un accident vascular cerebral ischemic, prin care o substanță introdusă astfel, neutralizează cheagul apărut pe vasul de sânge). O procedură care până acum era dedicată numai unui număr limitat de unități sanitare spitalicești din țară, iar pentru restul pacienților ajutorul rămânea să vină de la hazard și de la Dumnezeu.
Mai mult, prin… trafic de influență, prin eforturi făcute personal, va crește numărul unităților medicale, unde se va putea face această procedură, nu doar la Slatina, ci și în alte unități spitalicești de nivel județean, de pe teritoriul țării.
Va fi nevoie de un proiect amplu: achiziția substanței în sine, alocarea de paturi speciale și pregătirea tuturor etapelor intermediare. Dar, sănătatea nu are preț, iar prin grija doctorului Renică Diaconescu, la Comisia de Sănătate din Senatul României s-a făcut tot ceea ce ține de această componentă pentru ca procedurile să fie urmate, pas cu pas, de ministerul de resort. Pe un singur front: cel al salvării omului aflat în suferință, ajuns în situația de a beneficia în timp util de o procedură care să salveze viața.
Iată că, lăsând politica pe locul doi, având pe lista de priorități viața semenilor, Renică Diaconescu își depune o demisie în alb din rândurile celor care, deși pot, nu se implică. O situație onorantă pentru un medic prin excelență și un politician care nu se adaptează timpurilor în care minciuna e o virtute, iar absența adevărului produce monștrii.
De aici încolo, judecându-i pe aleșii Oltului, se cuvine să privim mai atent spre ceea ce înseamnă diferențele dintre unii și alții. Renică Diaconescu e diferit și o excepție prin modul cum înțelege că omul e obligația fundamentală, atunci când vorbim despre respect și cei de lângă noi…