Acasă Fără categorie „Femeile, prin capacitatea de a empatiza, reprezintă conexiunea cu societatea, sunt alternativa...

„Femeile, prin capacitatea de a empatiza, reprezintă conexiunea cu societatea, sunt alternativa diplomatică a argumentării prin utilizarea unui limbaj accesibil și persuasiv, sunt echilibrul societății.”

776

Interviu cu Luminiţa Popescu, preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Olt

Luminiţa Popescu este profesor de limba română la Colegiul Național „Ioniță Asan” din Caracal, iar o parte din bucuria care se citeşte pe chipul său se datorează performanţelor elevilor pe care îi îndrumă în cunoaşterea limbii române. Despre rolul femeii în poliică, despre România de azi şi despre sine, în interviul care urmează.

– Se spune că lumea e condusă de bărbaţi, iar în spatele fiecărui bărbat e o femeie puternică. Ce aveţi de zis?
– Faptul că de-a lungul istoriei societatea a promovat patriarhatul , fiind cultivat modelul femeii docile, tolerante, sensibile, cu activități canalizate pe universul familiei, în special, este o realitate pe care nu o putem nega. Printr-o simplă analiză la nivel macro, vom avea reprezentarea unei lumi conduse de bărbați, ei fiind vizionarii, cu un rol decisiv în stabilirea strategiilor politice. La nivel micro, femeile conduc lumea, prin capacitatea lor de a acționa multifuncțional. În viziunea mea, lumea ar fi condusă perfect de OAMENI, indiferent de gen, respectând condiția ca acțiunile lor să aibă un obiectiv comun, binele semenilor. O aparentă apreciere la adresa femeii, expresia evidențiază faptul că aceasta a trăit în umbra bărbatului chiar și atunci când a dovedit că abilitățile ei au fost superioare celui pe care îl îndruma către o carieră de succes. Cred în ideea că o femeie puternică este o femeie independentă, inteligentă, pozitivă, cu atitudine, care nu va accepta niciodată condiția de „umbră” , concretizată în poziționarea ierarhică inferioară și susțin principiul egalității în relațiile interumane ca garant al succesul individual.

– Dacă ar fi să identificaţi un podium cu cele mai puternice femei din ultima sută de ani, pe cine aţi poziţiona pe Locul I, II sau III?
– Ultimul secol relevă faptul că femeile remarcabile dobândesc, în spațiul public, o vizibilitate și o influență crescută, rezultatele activității lor, impunându-se și celor mai conservatoare păreri.
România se poate mândri cu un portofoliu de personalități feminine, care au avut un rol esențial în dezvoltarea societății. Pe Podiumul celor mai puternice femei din ultimul secol prima poziție i s-ar cuveni Reginei Maria, soția regelui Ferdinand, stâlpul vieţii politice şi culturale din primele decenii ale secolului XX, care a avut un rol cheie în recunoaşterea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 de către marile puteri ale lumii și a rămas în memoria românilor prin generozitate și altruism, locul secund, Anei Aslan, Savanta care a învins bătrânețea și a avut contribuții excepționale în domeniul me-dicinii , numarându-se printre pionierii gerontologiei medicale mondiale, urmate de pleiada de doamne marcante în diferite domenii de activitate: Elena Văcărescu – prima femeie din România membru de onoare al Academiei Române, Martha Bibescu – una din cele mai inteligente şi fermecătoare femei din prima parte a sec. XX, din Europa, Elena Ghica – prima femeie din lume ce a escaladat vârful Mont Blanc, Maria Rosetti – Cantacuzino – prinţesa cu destin tumultos, Elena Negruzzi – prima femeie avocat din România şi Marina Stirbey – unul din cei mai bine pregătiţi piloţi europeni, Virginia-Andreescu Haret – una dintre primele femei arhitect din lume, Smaranda Brăescu – prima femeie paraşutist din România.

– Cum reuşesc să convingă argumentele dvs. aici, pe plan local, unde activaţi, în faţa partenerilor din echipa din care faceţi parte?
– Deși discriminarea femeilor în politică se înscrie în seria de atitudini misogine și este problemă structurală a întregii societăți, caracteristică culturii noastre, echipa PNL Olt, din care fac parte, exclude stereotipurile de gen.
Leadershipul autentic și principiul meritocrației sunt fundamentele activității PNL Olt.
Conform principiului democrației egalitatea democratică implică egalitate de șanse. Fiind un om al faptelor și nu al vorbelor, argumentele mele au fost implicarea, seriozitatea, profesionalismul, concretizate în activități cu impact pozitiv asupra populației. Responsabilitatea, ambiția și dorința continuă de a performa au concurat la poziționarea femeii în cadrul organizației ca o importantă componentă calitativă.

– Care este cel mai important moment din politica românească de după 1989?
– Semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană a fost cel mai important moment din politica românească postdecembristă, deoarece României i s-au oferit multiple oportunități. Participarea la cea mai mare piață unică din lume, cu toate posibilitățile legate de creșterea economică și crearea de locuri de muncă, beneficiul apartenenței la o mare familie de națiuni și la securitatea pe care această apartenență o conferă, consolidarea ireversibilă a reformelor economice și politice realizate după 1989, facilitarea accesului la Fondurile structurale destinate dezvoltării regiunilor mai puțin prospere ale UE și, nu în ultimul rând, dreptul de a călători și de a se stabili în orice stat membru reprezintă garanții ale îmbunătățirii continue a calității vieții.

– Când şi cum aţi decis să vă implicaţi, prin politică, în viaţa comunităţii de la Olt?
– Calitatea de membru al  PNL o dețin din anul 2005, când, impulsionată de încrederea că, prin acțiunile mele voi lupta împotriva nedreptăților sociale și voi adera la un ideal colectiv, materializat în influențarea pozitivă a societății, m-am înscris în PNL, deoarece m-am identificat cu valorile liberale. Libertatea, onestitatea, demnitatea și altruismul sunt coordonatele existenței mele.
Debutul politic a fost în cadrul unei organizații de femei , urmat de ocuparea succesivă a diferitelor funcții în Biroul Politic Local al organizației municipale PNL Caracal.
Începând cu anul 2016, în urma alegerilor locale , am fost învestită în funcția de consilier local în cadrul UAT Caracal, funcție care mi-a oferit oportunitatea de a propune proiecte pentru comunitatea locală.
Preluarea interimară a funcției de președinte al Organizației Femeilor Liberale, la propunerea regretatului nostru președinte, domnul Costel Moisescu, în primăvara anului 2017, m-a onorat și responsabilizat, deopotrivă.
Implicarea mea în viața comunității din județul Olt s-a materializat prin proiecte pe diferite domenii de interes public: sănătate, familie, educație și protecție socială. Proiectarea și derularea activităților OFL Olt a fost posibilă prin seriozitatea, implicarea continuă și profesionalismul doamnelor liberale din Biroul Politic Județean Olt și al doamnelor președinți de organizații locale.
OFL Olt este o componentă integrată a PNL Olt, cu responsabilități clare în cadrul organizației județene, realitate confirmată prin susținerea continuă din partea domnului președinte, Liviu Voiculescu, a tuturor inițiativelor menite să producă schimbări pozitive în societate.

– Cu ce ar fi mai bună echipa aleasă de dvs decât celelalte de pe scena politică?
– Am convingerea că Partidul Național Liberal este singura alternativă a românilor la guvernarea dezastruoasă a coaliției PSD- ALDE. Istoria a demonstrat că reformele economice liberale au fost singurele reforme care au condus la dezvoltarea și modernizarea României.
PNL este singurul partid din România care poate realiza o integrare adevărată a tradiției naționale în modernitatea europeană occidentală.
Modelul de succes al administrațiilor locale liberale este cel mai dinamic și viabil model administrativ, economic și social din România ultimilor decenii.
Partidul Național Liberal va guverna în interesul cetățenilor și nu în interes personal sau de grup, garantând că obiectivele politice publice ale administrației centrale și locale vor fi materializate în îmbunătățirea calității vieții oamenilor.
Doar într-o echipă puternică, determinată, guvernată de profesionalism, vom reuși să ne atingem toate obiectivele propuse, contribuind la schimbarea mentalităților și, implicit, la modernizarea societății. O societate elitistă impune o guvernare axată pe democrație, drepturile și libertățile individului, egalitate de șanse, dialog și toleranță, competiție și meritocrație.

– Sunt românii pregătiţi să aibă, într-o zi, o femeie preşedinte de consiliu judeţean sau preşedinte de ţară?
– Derapajele puterii actuale au condus, inevitabil, la scăderea încrederii românilor în clasa politică și la o radicalizare a societății. Viziunea asupra societății conduse de femei este eronată și bazată pe generalizări simplificatoare, din cauza factori decizionali ai puterii actuale, care au adus grave prejudicii de imagine femeii–politician. Implicarea femeii în politică este o necesitate. Femeile, prin capacitatea de a empatiza, reprezintă conexiunea cu societatea, sunt alternativa diplomatică a argumentării prin utilizarea unui limbaj accesibil și persuasiv, sunt echilibrul societății. Seriozitatea, devotamentul, puterea de sacrificiu, determinarea și altruismul, statuează poziționarea femeilor ca piloni de bază ai societății, recunoaștere de care, sunt convinsă, că vor beneficia din partea electoratului, care va conștientiza importanței promovării femeilor în funcții publice, la nivel local, județean, național sau internațional. În politică, când femeile ating un procent considerabil prin raportare la reprezentarea masculină, se produc schimbări , atât în atitudinea și eficiența lor, cât și în luarea deciziilor, fapt care influențează pozitiv politicile sociale și, implicit, cresc calitatea vieții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.