Acasă Actualitate „100 de ani de Arta Tranșeelor” – Expoziţie-eveniment, la Muzeul Judeţean Olt

„100 de ani de Arta Tranșeelor” – Expoziţie-eveniment, la Muzeul Judeţean Olt

72

Centenarul Marii Uniri, dar şi ziua de 25 octombrie a.c., când se sărbătoreşte Ziua Armatei Române, sunt un bun prilej de a arăta publicului o expoziţie dedicată memoriei eroilor căuţi în tranşee pentru o Românie Mare. Astfel, joi, 25 octombrie 2018, ora 13,00 la sediul Muzeului Județean Olt, va avea loc vernisajul expoziției „100 de ani de Arta Tranșeelor”. Inginerul Cristian Dumitru va expune lucrări realizate din foste proiectile sau obuze. (G.P.)

„Expoziția cuprinde peste 200 de bunuri culturale realizate de soldați, prizonieri de război anonimi sau de invalizi de război, din obuze, proiectile, grenade, cartușe, în timpul și după primul război mondial, transformate cu ingeniozitate și măiestrie în vaze pentru flori, râșnițe de cafea, brichete, spirtiere, veioze, sfeșnice pentru lumânări, căni pentru cafea sau ceai ș.a. Majoritatea obiectelor aparțin colecționarului ing. Cristian Dumitru din Bucureşti fiind achiziționate pe parcursul a 25 de ani din târguri de antichități, consignații, de la centre de colectare a fierului vechi din România și din Europa (Franța, Germania, Italia, Belgia) fiind încadrabile în ceea ce la nivel european face parte din conceptul «Trench Art – Arta Tranșeelor», fenomen artistic practicat însă mai puțin cunoscut în România.
Un număr de 20 obiecte precum căni din proiectil de tun, sfeșnice pentru lumânări, suport toc de scris, brichetă din cartuș, aparținând căpitanului slătinean Ioan Călugăru (pe ele fiind gravate anul și inițialele numelui și prenumelui posesorului «I.C. 1917»), cască de soldat german din al doilea război mondial folosită ca veselă, fotografii ale Regimentului 3 Olt înainte de plecarea în primul război mondial (20 august 1916), carte poștală de pe frontul din Moldova datată „9 februarie 1917, orele 12 noaptea”, semnată de „ofițerii Regimentului 43 Infanterie Olteni”, Albumul Patriotic întocmit locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, Comandantul Centrului de Recrutare Olt (1927) cu imagini inedite de la inaugurarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu în Slatina la 31 mai 1925, eveniment onorat cu prezența de Regina Maria a României, Registru cu Brevetele de Înaintare în grad și decorare ale colonelului Ioan Călugăru, uniforme ale armatei române din cele două răzoaie mondiale, Tablou cu Ofițerii Regimentului 3 Dorobanți Olt în anul 1935 fac parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Olt.
Una dintre piesele de rezistență ale expoziției este o pală de elice a unui avion IAR 39, al armatei române. Piesa a fost recuperată din casa unui mecanic de avion participant la cel de-al doilea război mondial care şi-a dorit să ajungă monument funerar, dar pentru că nu avea statutul de pilot, de teama comuniştilor, a ascuns-o, fiind recuperată de ing. Cristian Dumitru prin anii ’90, de la moştenitorii acestuia.”, spune Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.