Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, a venit la Olt, pentru a inaugura cea mai nouă amenajare de irigaţii din judeţ, infrastructură creată pe raza oraşului Piatra-Olt, la Bucşani – Cioroiu. Sistemul a fost dat în funcţiune, după un amplu proiect de modernizare, invi 23.435.262 lei, fiind amenajată o suprafaţă de 27.696 ha. Acest gen de proiecte se află abia la început. De asemenea, mai sunt în derulare, la Olt, alte trei proiecte: amenajare sistem Stoeneşti-Vişina, Terasa Caracal şi Terasa Corabia.
Marţi, 19 iunie a.c., în sala de conferinţe a Prefecturii Judeţului Olt, Florin Barbu, directorul ANIF, a prezentat, alături de Silviu Neacşu, prefectul judeţului, Daniel Bărbulescu, director AFIR Oltenia, Ion Anuţa, director al Direcţiei Agricole, Cristian Vruse, director ANIF Olt şi fermierul Florin Chirea, unul dintre cele mai bun proiect pentru agricultorii de la Olt.
„Am venit să vă prezint astăzi cele două obiective importante din programul de guvernare: apă gratuită până la stația de punere sub presiune și reabilitarea infrastructurii principale de irigații, conform programului de guvernare, a două milioane de hectare din aducțiunea principală. Apa gratuită a fost prinsă în programul de guvernare în anul 2017. S-a constatat că a avut o eficiență foarte bună întrucât în anul 2016 undeva la nivel național ANIF avea contractate de la fermieri o suprafață de 346.000 de hectare. În momentul de față după anul 2017 și în 2018 ANIF a ajuns la aproape 1 milion de hectare contractate și pune la dispoziția fermierilor prin apă gratuită 1.700 de kilometri de canal și suprafața pe care se poate iriga 1,3 milioane hectare. În anul 2017 ANIF a irigat 508.000 de hectare și până în momentul de față dacă anul trecut aveam 39.000 de hectare irigate la data de astăzi avem 201.000 hectare irigate în România. Sperăm ca până la sfârșitul anului să creștem undeva între 700.000 și 750.000 de hectare. Ceea ce trebuie înțeles din apa gratuită pentru fermieri este că toate costurile cu energia electrică pe aducțiunea principală sunt suportate de ANIF, toate costurile cu reparații care până în anul 2017 cădeau în sarcina fermierilor și a organizațiilor de udători toate sunt suportate de către noi”, a declarat Florin Barbu.
Butonul verde. verde la irigare
După conferinţa de presă, a urmat o vizită la noul sistem de irigaţii de la Piatra-Olt, acolo unde a fost activat, printr-un buton verde, de către un lucrător în prezenţa persei.
„Ne aflăm la amenajarea Bucşani-Cioroiu. Este una dintre staţiile reabilitate în cadrul proiectului în valoare de 23 de milioane de lei, care cuprinde în total trei astfel de staţii din judeţul Olt. Această amenajare n-a mai funcţionat în ultimii 15 ani. Au fost modernizate trei staţii, au fost schimbate toate grupurile electro-pompe, motoare, partea electrică, totul fiind automatizat. S-a refăcut şi partea de canale – au fost conductele de refulare pe 1,2 kilometri. Avem în obiectiv refacerea diferenţei de amenajare pentru alte 7.000 de hectare, pe care trebuie să o reabilităm. Execuţia începe săptămâna viitoare. Noi, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, ne-am făcut treaba pe infrastructura principală, acum depinde de fermieri să ia apa din aducţiunea principală şi să o ducă la plantă”, a spus directorul ANIF.
Daniel Bărbulescu: „O adevărată revoluție în domeniu”
Prezent la conferinţa de presă, director în cadrul AFIR Oltenia, Daniel Bărbulescu, a apreciat proiectul implementat la Olt şi îşi doreşte ca relaţiile de colaborare între ANIF şi AFIR să continue:
„Ceea ce se întâmplă în sistemul de irigații din România din punctul meu de vedere reprezintă o adevărată revoluție în domeniu și pe această cale țin să vă felicit pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute. Sunt mândru să fiu astăzi aici ca reprezentat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, o instituție parteneră a ANIF-ului prin măsura 4.3 componenta de irigații, investiții în modernizarea sistemelor de irigații pe care o s-o redeschidem spre finanțare la finalul lunii iulie. Deja din discuțiile avute cu reprezentanții organizațiilor de udători există în continuare o apetență foarte mare pentru accesare acestor fonduri și acesta este un lucru foarte bun. Nu cred că este puțin lucru să obții finanțare nerambursabilă în proporție de 100% de un milion de euro per beneficiar și sunt absolut convins că se vor depune foarte multe proiecte și suma va fi cheltuită foarte rapid. Eu cred că am avut o colaborare foarte bună între cele două instituții ANIF şi AFIR și sper ca această colaborare va continua și pe viitor”.