Acasă Cultură Drama „Soarta”, pusă în scenă şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din...

Drama „Soarta”, pusă în scenă şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina

354

În cadrul sărbătoririi zilei Colegiului Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, s-au desfăşurat o serie de activităţi ca: sesiune de comunicări ştiinţifice, ianugurarea unui corp nou de clădire, premierea olimpicilor (60) etc.
Ziua s-a terminat cu o piasă de teatru „Soarta”, susţinută de elevii liceului în amfiteatrul şcolii, în faţa a 200-300 de spectatori (invitaţi, presă, elevi, cadre didactice etc.).
Drama „Soarta”, având ca autori pe Victor Constantin şi Valerian Iliescu, a trezi mare interes prezentând o acţiune petrecută în urbea noastră prin anii 1965-1970, astfel că în repici se regăsesc expresii ca: „Piaţa Zahana”, „A.C.R.”, „Întreprinderea Textila”.
De altfel, în mai toate scrierile celor doi autori – „Doamna”, „Peste ani şi ani”, „Peregrini prin America”, „Dragoste pe Vit” – subiectele sunt luate din realitate, astfel că atât Constantin Victor şi Valerian Iliescu scriu un fel de istorie romanţată a judeţului nostru, ceea ce este foarte bine. Cititorul are senzaţia că s-a întâlnit cu personajele prin oraş, că-i par cunoscute. Prezentarea piesei şi a autorilor a fost făcută de domnul Karol Covacs, directorul şcolii, iar la finalul piesei a fost invitat în aplauzele tutror spectatorilor să ia cuvântul domnul Victor Constantin. După ce a mulţumit doameni profesoare Jaga Magda, care a asigurat regia spectacolului, l-a prezentat spectatorilor pe fostul său elev cms.-şef Valerian Iliescu, astăzi, profesor la Colegiul „” din Turnu-Măgurele. Sperând că a avut onoarea de a fi fost cândva profesor al acetui prestigios lăcaş de învăţământ a scos caracterul educativ şi antisuicid al piesei, preferând crudul adevăr în prezentarea vieţii, decât falsificarea acesteia, pentru a nu fi controvesat.
Altfel spus, a preferat un adevăr crud cu consecinţe neplăcute decât o minciună frumpasă cu avantajele de rigoare…
După spectacol cei doi autoti au invitat pe elevii artişti şi presa în altă sală, unde le-au mulţumit acestora petru intepretare, oferindu-le tutror şi cu dedicaţie, – textul integral al dramei prezentate.

„«Soarta»- povestea unei iubiri fulminante, care se termină în moarte, este scrisă în special pentru acei tineri studioşi din oraşele mai mici Slatina, Alexandria, Turnu-Măgurele, Caracal etc, unde aproape fiecare se cunoaşte cu fiecare, unde omul bun este urmat fără a fi repsctat cât de cât. Odată ajunşi în marile centre universitare din metropole, în care eistă o adevărată junglă umană, aceşti tineri studioşi se ghidează după principiile de acasă fără a-şi pune întrebări la adresa prietenului sau prietenei dacă e ste aatât de sincer precum pare, dacă nu cumva Dumnezeu i-a dat vorbă spre a-şi ascunde gândul sau fapta, riscând a intra în unele capcane ale vieţii de multe ori fără ieşire. La vârsta marilor întrevederi coleg de gupă sau de an , coleg de cameră în campusul universitar etc, a iubirilor pătimaşe din când în cand, stimate spectator, să te gândeşti la Ion, care pentru prietenul şi binefăcătorul lui ar fi sărit şi în foc, iar pentru unica dragoste a vieţii lui soţia sa – şi-ar fi dat oricâdn viaţa. Pnetru faptul că nu a pus niciodată la îndoială sentimentele lor, a platit cu viaţa, căci prietenul lui l-a trădat, iar unica iubire a vieţii lui l-a trădat. Numai opera – căci era şi un bun sculptor – opera lui nu l-a trădat, urmându-l şi în moarte. Mesajul „Soartei” pentru toţi spectatorii, dar mai ales pentru tineri este ca din timp în timp să se întrebe: oare este atât de alb imaculat, atât pe dinăuntru cât şi pe dinafară «şi cnd râde face şi gropiţe în obraji»…
«Soarta» se realizează pe fapte reale în Slatina prioadei 1965 – 1970.”, spune Victor Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.