Într-o țară care se afundă în neputință, în mediocritate și în fatalitate, confiscată de un partid-stat, transformat într-o agenție de plasare a forței de muncă (clientelară și obedientă), pe fondul murmurului general, care spune „n-avem alții”, „n-avem cu cine”, sâmbătă, la Tineretului, cu prilejul unei reuniuni informale a liberalilor de la Olt, Gabriel Dima Buliteanu, președintele organizației Slatina, a aprins lumina. Fără să ceară voie, prin PNDL sau prin alte pârghii guvernamentale, de la puterea roșie… Acea lumină, ca o stare de fapt, menită să… stingă neîncrederea în starea de fapt a fatalității, fără timp și fără spațiu.
Buliteanu a venit la microfon conștient că pentru liberali sau pentru opozanții partidului doamnei Veorica e nevoie de un moment al adevărului. Și-a asumat să spună că există o generalizare în ceea ce privește lipsa de credibilitate a clasei politice. A punctat acolo unde politicienii nu vor să audă adevărul, în zona electivă, când poporul chemat să vină la vot alege de fiecare dată răul cel mic, aproape niciodată pe cel mai bun. Am văzut o mirare pe chipul unor colegi providențiali, căci politicienii rar suportă adevărul, iar când îl văd îl trimit de urgență în tunel.
Buliteanu știe și spune că alegerile se câștigă și altfel decât cu excesul de organizare dat de matematica cnp-urilor, de arhitectura străzilor și de nevoia fiecărui alegător în parte. Timpul oamenilor serioși e de fiecare dată! Onestitatea luată la pachet stârnește emulație și provoacă descătușări. Când propui astfel de profile, așa cum spunea Buliteanu, se crează un val necontrolabil, iar rezultatul e o victorie în alegeri. Nu pentru candidați, ci pentru poporul cel așteptător…
Un lux, aș spune, când vezi un politician vorbind despre unitate și efort, ca sisteme motrice de actiune pentru echipe capabile să includă pe cei mai buni oameni. Aici, tânărul președinte al liberalilor slătineni are dreptate! E un rezultat direct, atunci când unii nu-și explică de ce alegerile sunt câștigate de oameni și nu de mașini de vot. Un obiectiv de acest gen nu presupune știință politică profundă, ci doar o stare pozitivă și o credință în ideea că, așa cum spune Buliteanu, reconstrucția nu se poate face decât cu cei mai buni!
Altfel, din zona cuvintelor știute și nerostite, Gabriel Dima Buliteanu invită la coeziune și nu la sabotaj intern, gruparea liberală de la Olt. O structură unde e ceva ce nu aduce spre unitate. Vorba lui, tradusă liber: și-n PSD sunt tabere, dar ei se ceartă după ce câștigă alegerile. Lucru văzut în fiecare zi, în preajma evenimentelor, când Dragnea vrea să-și schimbe prim-ministrul…
E adevărat ce spune Buliteanu. N-are rost să ținem adevărul ascuns: în societatea românească există un potențial de răzbunare imens. Masa latentă așteaptă clipa și oamenii, iar momentul votului trebuie să-i găsească pe liberali acolo! Altfel, alții mai isteți…
La doar câteva zile după o dată din calendar când este celebrată ziua presei, Gabriel Dima Buliteanu spune că cel mai prețios lucru al democrației este libertatea de exprimare, iar el vede necesară, obligatorie, libertatea de exprimare în cadrul partidului, ca o necesitate fără de care PNL n-ar mai trebui să se numească partid liberal. Un partid, vorba tânărului de la Slatina, capabil să promoveze simultan caractere, principii și transparență. Fără ele, poate deveni, chiar și atunci când ajunge la putere, o agenție de plasare a intereselor personale din jurul unui grup format din profitori ce se dau salvatori de nație.
Discursul lui Buliteanu, de sâmbătă, 12 mai 2018, salvează un partid de dreapta unde, până acum, mulți și-au dat doctoratul în explicații, fără să ofere, așa cum a făcut-o răzvrătitul Gabriel, asumându-și poziția de om care trebuie să spună că adevărul are și el dreptul să umble liber, și-n partidul lor, dar și pe strada unde oamenii caută cu cine să voteze!