Săptămâna trecută titram cu litere de-o şchioapă: „Berlinezii au avut zidul lor, noi avem gardul Vilei Bărbulescu”. Articolul respectiv făcea referire la acţiunea Consiliului Judeţean Olt de demolare a gardului fostului simbol al comunismului din Slatina, vila unde a locuit Elena Bărbulescu, sora preşedintelui Nicolae Ceauşescu, înainte de 1989. Numai că, acţiunea de demolare este de fapt, din ceea ce se vede, una de cosmetizare. Demolarea salutată a gardului respectiv se realizează pe jumătate. Între trotuarul public şi incinta imobilului rămâne o bordură betonată, praspăt renovată, care va aminti mai departe de fostul perimetru interzis. Să nu cumva slătinenii să uite ce a fost pe timpul Partidului Comunist Român! Altfel, iluzia că într-o zi, întreaga vilă să fie demolată pentru a face loc unui parc central, aşa cum sugera fostul primar al Slatinei, rămâne o… certă iluzie.
La FC OLT e nevoie, urgent, de un popă! În nici un caz de popa Costinel Alecsandrescu. Echipa din Slatina a jucat, în acest sfârşit de săptămână, în ziua când se lansa Victor Ponta pentru Cotroceni, pe teren propriu, cu cei de la Fortuna Câmpina. Un meci anost, un gol marcat imediat după pauză de gazde, iar când lucrurile păreau că duc spre o victorie confortabilă a oltenilor, pe fondul unui joc de genul dă-mi-o mie, ia-o tu, când slătinenii plecaseră la cabine, crezând că s-a terminat partida, în minutul 89 oaspeţii de la Câmpina egalează. După gol, nu mai e rost de nimic. Prea mult plumb în picioare, iar meciul se încheie cu 1-1. Mai trebuie spus că la gazde în poartă e Nuno Claro, fost campion cu CFR, iar undeva, prin atac, acolo unde se taie cocenii, e Bobi Verdeş, o mare promisiune a fotbalului românesc, născut speranţă…
A avut loc, şi anul acesta, a patruzeci şi una ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară „Corabia de Aur”. Treptat, treptat, festivalul devine o chestiune amestecată. Muzica uşoară e asortată cu cea populară, iar numele mari ale muzicii româneşti, care soseau an de an în grădina de vară din oraşul de la Dunăre, au altă treabă în serile festivalului. Practic, acest eveniment cultural, la nivelul micii aşezări, este cam singurul care se întâmplă aici, un loc unde administraţia locală e plată, iar sărăcia comunităţii îi apasă chiar şi pe cei care au ceva bani, dar nu se pot bucura de ei aici. În rest, cam aceeaşi parlamentari de anul trecut, invitaţi de onoare, cam aceleaşi figuri de primari, sortaţi pe bază de carneţel politic, aşa cum se întâmplă în România. Acolo unde un deputat, coleg de partid cu primarul, anunţă oficial deschiderea evenimentului.
S-a terminat bâlciul cu marea doamnă a Antenei3, cu vedeta de la Drăgăneşti-Olt, Izaura. Cea care începuse să eclipseze la notorietate alte doamne din spaţiul public, precum Gabriela Firea, Daciana Sârbu, Rovana Plumb. Marţafoaica de la Drăgăneşti, care nu a descoperit rolul şi importanţa săpunului în relaţia cu pielea de sub unghii, a fost arestată la domiciliu. Asta, pentru că în puţul gândirii ei se afla ideea că poate mitui un gardian de la Penitenciarul Colibaş pentru a-i permite tatălui ei, doctor în economie contemporană, Bercea Modial, să-şi schimbe telefonul cu un smartphone ceva mai performant. Evident, deşteapta a fost prinsă, reţinută 24 de ore, iar la final magistraţii au decis s-o aresteze la domiciliu. Să dea ţâţă copilului nou-născut şi să vegheze la lupta puterii cu regimul lui Băsescu. Cel mai probabil, Izaura speră că după căderea preşedintelui, tatăl ei va fi eliberat şi va primi un titlu de erou martir.
La intrarea în municipiul Caracal, dinspre Slatina, pe partea dreaptă, sunt două blocuri. Monumente ale degradării fiinţei umane, imobile aproape distruse de cei care cred că traiul bazat pe bun-simţ în colectivitate se învaţă la facultate. Acestui peisaj, jegos cât cuprinde, i-a pus gând rău primarul urbei, Eduard Ciocăzanu, cel care, printr-un parteneriat cu o fundaţie, a decis să susţină refacerea urmelor civilizaţiei ţigăneşti. Mai mult, în nota de fundamentare, e şi o replică de-a dreptul haioasă. Cică, intemperiile sunt cele care au distrus faţada locaţiei, cât şi incintele în care locuiesc cele 24 de familii de nomazi, aşezate prea brutal în case cu etaj, în blocurile de pe strada Carpaţi. Nu cumva intemperiile în sine sunt tocmai cei ce locuiesc acolo?
Unul de la noi, din Slatina, a descoperit meandrele concretului din lumea internetului. Aşa se face că respectivul s-a apucat să racoleze naive pe internet. Pe respectivele fete le convingea să pozeze şi să posteze, aproape dezbrăcate. Ulterior, începea şantajul. Pe favoruri sexuale, pe bunuri, pe bani, în schimbul nedivulgării materialelor obţinute. O puştoaică proastă, dar dornică de rezolvarea problemei, a apelat, prin cei de acasă, la oamenii legii. Mai departe, poliţia capitalei s-a implicat pe fir şi într-un final Gabriel Ilie, aşa cum îl cheamă pe ciudat, a fost săltat de oamenii legii. La reuşita acestei acţiuni a lucrat Direcţia Operaţiuni Speciale, din IGPR, cât şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Predat la instanţa de fond de la Judecătoria Sectorului 2, Gabriel Ilie a fost arestat pentru 30 de zile. El nu riscă o pedeapsă, pentru că singur va primi una de început în arestul capitalei.
Unul dintre indicatorii care măsoară sărăcia unei populaţii într-o zonă delimitată este cel care dă incidenţa populaţiei respective la predispoziţia de îmbolnăvire cu bacilul Koch. Popular, TBC-ul e boala sărăciei. O boală care alege oameni cu sistem imunitar precar, cu posibilităţi de viaţă limitate. Aşa că, cu cele 634 de persoane aflate în evidenţă, fără a-i socoti şi pe cei care nu mai apar în statistici, pentru că au dat colţul, sau pe cei care sunt bolnavi, dar nu ştiu asta, Oltul e în top. Până la urmă, un top al ruşinii naţionale. Însă, la altceva nu ne întrece nimeni. La mândria de a fi… mândri că suntem ceea ce suntem.
Ceea ce trebuia să fie un proiect de succes a sfârşit într-o acţiune de propagandă confiscată de oamenii politici aflaţi în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt. Mai precis, proiectul „Toamna se numără rechizitele – Copiii mai aproape de şcoală”, prin care s-au constituit 110 pachete personalizate cu rechizite pentru copii de la Şcoala din Schitu, nu a scăpat de ochiul vigilent al doamnei Felicia Man, inspector-şef ISJ Olt. Cea care a participat, efectiv, la înmânarea cadourilor copiilor de la Schitu, cadouri strânse de Consiliul Elevilor , acolo unde, evident, a monopolizat totul. Poate, data viitoare, cei care conduc această structură a elevilor din judeţul Olt vor fi mai atenţi şi nu vor mai chema oamenii politici în mijlocul lor. Pentru că, Felicia Man este preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD Olt. Sau, cine ştie, poate chiar Consiliul Elevilor e o structură pesedistă…
Atunci când a plecat din PNL, Călin Popescu Tăriceanu anunţase că şi-a făcut Partidul Liberal Reformator. Din partea căruia urma să candideze la funcţia supremă în stat. Din păcate, în ziua depunerii candidaturii la BEC, Tăriceanu a ajuns… independent. Deşi are liste de semnături strânse cu sigla PLR. Mai mult decât atât, în această poveste numită PLR se află şi câţiva primari olteni, nişte consilieri locali care au dat PNL pentru noul partid. În aceste condiţii, în situaţia dată, oamenii ăştia, traseişti de bună-credinţă, se văd în situaţia de a fi membri într-un partid care nu există. E ca şi cum cumperi din iarnă un bilet la mare, vara, iar atunci când trebuie să pleci constaţi că nici măcar hotelul unde urmează să fii cazat nu există. Şi, uite aşa, derizoriul îşi face loc în viaţa românilor de zi cu zi, acolo unde regină e băşcălia…
Preşedintele CJ Olt, vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Olt, Paul Stănescu, a mai obţinut un titlu. Unul la care orice părinte visează într-o bună-zi: acela de socru mare. Acum câteva zile, atunci când a avut loc nunta fiului său, Ştefan, cu aleasa sa, Iulia Grecu. Nunta s-a ţinut într-o atmosferă de vis, la un restaurant din Caracal, acolo unde oaspeţii au fost de seamă, bucatele de soi, iar lângă miri s-a aflat, în rol de naş, Marius Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, alături de soţia sa. Pentru invitaţi, evenimentul la care au participat a fost mult mai important decât celelalte acţiuni de piaţă publică, desfăşurate în acelaşi sfârşit de săptămână. Nici nu putea fi altfel…