După încheierea Summit-ului NATO din Ţara Galilor (Wales, una dintre cele patru ţări care formază Regatul Unit, lângă Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord), au fost voci care au criticat şi altele care au salutat această adunare istorică a ţărilor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlansticului de Nord. Printre cei care văd cu ochi buni această întrunire istorică, care a avut ca temă principală consflictele şi derapajele democratice ale Rusiei împotriva Ucrainei, se numără şi Klaus Iohannis, candidat la preşedinţia României. Acesta se bucură de rolul important pe care îl are România pe harta geopolitică a lumii:
„Summit-ul NATO, desfăşurat în Ţara Galilor, a fost un eveniment de o importanţă istorică. Deciziile luate cu această ocazie, multe dintre ele consemnate în Declaraţia finală a Summit-ului, sunt paşi concreţi, eficienţi, care arată capacitatea de reacţie a Alianţei şi faptul că rolul ei crucial nu s-a redus în niciun fel la nivel global. Declaraţia finală a subliniat faptul că statele membre au resursele, capabilităţile şi voinţa politică necesare pentru a se asigura că Alianţa „rămâne gata să facă faţă oricărei provocări” şi să apere libertatea individului, drepturile omului, democraţia şi statul de drept.
Summit-ul a dat un mesaj clar de unitate a lumii euroatlantice, extrem de aşteptat şi pe care România trebuie să îl salute. Această unitate euroatlantică a fost limpede exprimată în Declaraţia finală, inclusiv prin condamnarea în termeni limpezi şi fermi privind agresiunea Rusiei în Ucraina. Mai mult, Alianţa i-a cerut acesteia să se conformeze urgent valorilor şi angajamentelor care au făcut posibil construirea unui parteneriat NATO – Rusia. Cu excepţia celor politice, toate canalele de comunicare între Alianţă și Federaţia Rusă au fost închise.
Summit-ul a trimis mesaje clare, unanime că NATO rămâne cea mai puternică şi solidă garanţie de securitate pe care o poate avea un stat astăzi. Prin măsurile care s-au luat la Summit, ţara noastră şi-a îndeplinit obiectivele, iar România are astăzi cele mai mari și consistente garanţii de securitate din toată istoria ei. Acest fapt trebuie subliniat de fiecare dată. Aşa cum arată foarte clar exemple tragice foarte recente, petrecute la frontierele României, fără a avea securitatea asigurată, nu poţi construi nimic durabil din punct de vedere politic, economic sau social.
Este de salutat efortul Alianţei de a deschide o cooperare mai strânsă cu Republica Moldova, la nivel de expertiză, reformă a sistemului de securitate, construcţie instituţională. De asemenea, R. Moldova trebuie încurajată să continue şi să întărească această colaborare, inclusiv să deschidă o dezbatere la nivelul societăţii în ceea ce priveşte opţiunile de securitate ale statului.
După cum a arătat şi Summit-ul NATO din Țara Galilor, în contextul actual tensionat şi instabil din regiune, poziţia strategică a României este mai importantă decât oricând. România, stat euroatlantic, partener strategic cu SUA și învecinat cu Marea Neagră, va trebui să fie capabilă să fructifice aceste avantaje strategice. Niciodată după 1989 România nu s-a aflat într-o poziţie geostrategică mai favorabilă. Într-o regiune plină de incertitudini, România trebuie să fie un reper ferm, iar Bucureţtiul punctul de plecare al unor iniţiative diplomatice şi strategice care să vizeze frontiera de Est a Uniunii Europene şi a NATO. În parteneriat cu Polonia, alături de statele baltice şi Bulgaria, este sarcina politicienilor responsabili să construiască şi să-şi asume un asemenea proiect regional şi să valorifice aceste oportunităţi.”
Klaus Iohannis, Preşedintele Partidului Naţional Liberal