Cu 99 de voturi „pentru” şi un singur vot împotrivă a trecut proiectul Legii Vaccinări. Trei voturi „pentru” sunt date de cei trei senatori al Oltului: Siminica Mirea – PNL, Paul Stănescu şi Renică Diaconescu PSD. Adoptarea proiectului a a vut loc luni, 23 octombrie 2017. Acum urmează ca proiectul să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.
Proiectul de lege, inițiat de Guvernul României, prevede că vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație, devine obligatorie.
Astfel, responsabilitatea vaccinării revine părinților sau celorlalți reprezentanți legali ai copilului. Părinţii care vor refuza vaccinarea vor trebui să consemneze refuzul în scris, pentru că altfel se va considera că sunt de acord cu vaccinarea. Totuși, cei care au o contraindicație constatată medical la un anumit tip de vaccin, nu vor fi obligați să-l facă, dar vor fi obligați să prezinte documentul de la medicul care a constat contraindicația.
În lege se mai stipulează că, la data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă și din care să rezulte efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii. Lipsa vaccinării nu va atrage respingerea copilului la înscrierea la școală, însă, aceștia vor fi luați în evidențele unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare, comisie care urmează să fie înființată potrivit legii în fiecare județ din țară. Acest grup tehnic va încerca să convingă părinții să își vaccineze copiii, pentru că, în caz contrar sunt prevăzute și amenzi. Părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităţilor de învăţământ, respectiv sesizări din sistemul de protecţie a drepturilor copilului. Părinții pot primi o amendă de la 5.000 la 10.000 lei dacă au fost consiliați de comisia județeană de vaccinare și totuși nu au făcut acest lucru. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.
Guvernul a propus intrarea în vigoare a noilor prevederi începând de la 1 ianuarie 2018, prevedere eliminată însă de Comisia de muncă, al cărei raport a fost însușit și de plenul Senatului.