Acum 18 ani se deschidea filiala de la Slatina a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară ( USAMV). De atunci, generaţiile de absolvenţi au ales să lucreze în în domeniul antreprenoriatului şi cel agricol, acolo unde au performat. Semn că la USAMV Slatina se află o pepinieră de elite. Anul acesta se împlinesc 18 ani de la înfiinţare, iar instituţia de învăţământ are un nou director, în persoana tânărului Victor Tiţa.
La festivitatea de deschidere au fost prezenţi: Dinu Toma, decanul facultății de la București, Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina, Gabriela Șerban, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, Virgil Delureanu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Ion Bozgă, profesor în cadrul USAMV Slatina, Emil Marinescu, directorul Direcției pentru Agricultură Olt, Jenel Copilău profesor în cadrul USAMV Slatina, dar şi directori de la câteva licee din Slatina.
USAMV Slatina, la majorat
Zeci de studenţi în sala de festivităţi a filialei de la Slatina a USAMV, mai mulţi ca niciodată, deoarece toate scaunele din sală erau ocupate şi a fost nevoie ca unii să stea şi în picioare. Oferta educaţională, renumele şi resursele umane ale filialei au atras, anul acesta, mulţi studenţi. Marţi, 03 octombrie 2017, a avut loc ceremonia de deschidere a unui nou am universitar la universitatea de la Strehareţi.
„Cu bucurie şi emoţie, vă spun că astăzi, când filiala noastră împlineşte majoratul, scriem un nou an în istoria învăţământului universitar în Slatina, în judeţul Olt. 18 ani de existenţă neîntreruptă. Au fost şi sunt alături de noi autorităţile judeţene, autorităţile locale, Consiliul Judeţean, Prefectura, Primăria, Inspectoratul Şcolar, Facultatea de Management, prin profesorii pe care îi aduce aici, de la Bucureşti, colegii noştri, studenţi, părinţi, tuturor le mulţumesc foarte mult că, prin existenţa şi implicarea lor, reuşesc să dea speranţă unor tineri şi să schimbe destinele tinerilor care s-au gândit că prin educaţie, venind aici la noi, reuşesc să îşi atingă visul propus!”, a spus directorul USAMV Slatina, lector univ. dr. Victor Tița.
La această ceremonie de început de an universitar a participat şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, în persoana inspectorului Gabriela Şerban, care a transmis un mesaj din partea inspectorui școlar general, Adrian Bărbulete,care nu a putut fi prezent, deoarece se afla la Ministerul Educaţiei:
„Prezența dvs. aici, a studenților, în număr atât de mare, demonstrează, pe de o parte, preocuparea pentru propria dezvoltare profesională, dar, în egală măsură, demonstrează că specializările oferite de această universitate vă oferă posibilitatea de a vă dezvolta profesional și, totodată, aceste specializări au mare căutare pe piața muncii.
Avem convingerea că vă veți forma anumite competențe profesionale, teoretice și practice, dar, dincolo de aceste lucruri, avem convingerea că d-nii profesori, care sunt foarte bine pregătiți profesional, sunt nume sonore în domeniu, vă vor oferi posibilitatea de a vă dezvolta atât competențele teoretice și practice. Vă urez un an școlar plin de succese!”
Prefectul judeţului Olt, profesorul Silviu Neacşu a fost cel care a conchis seria alocuţiunilor dincadrul festivităţii, spunând că universitatea de la Strehareţi şi-a dovedit utilitatea și necesitatea.
„Despre activitatea științifică, care se desfășoară în această instituție, pot spune numai lucruri bune. Drept urmare, vedeți modalitatea în care absolvenții au reușit să se integreze după absolvirea facultății. Vă rog, împreună cu autoritățile județene, să găsiți modalitatea să vă faceți simțită prezența în Slatina și în județul Olt. Sunteți studenți, este o perioadă excepțională din viața dvs. pe care trebuie s-o trăiți și s-o simțiți așa cum trebuie!”
Excelenţa, susţinută de autorităţi
Succesul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară ( USAMV), filiala Slatina, nu ar fi deplin fără o susţinere din partea instituţiilor administraţiei judeţene şi locale. Alături de această unitate de învăţământ superior au fost aproape, de la înfiinţare şi până în prezent, Consiliul Judeţean Olt şi Primăria Slatina. Prezent la festivitatea de deschidere a noului an universitar, Marius Oprescu, președinte al Consiliului Județean Olt, care a ţinut să arate importanţa pe care o are filiala de la olt a universităţii pentru judeţul Olt:
„Mă bucur să fiu astăzi alături de dvs. Parcurgerea unei facultăți este importantă în pregătirea profesională a fiecărui tânăr, pentru că el face un pas către viitor. Așa cum bine știți, județul Olt, mai puțin Slatina, care are o platformă industrială destul de puternică, este un județ preponderent agricol și faptul că aici este prezentă o universitate, care are o experiență vastă în învățământul agronomic, nu face decât să ne bucure. Este foarte important să vă aplecați asupra studiului, să faceți și practică, astfel încât, la final, să fiți specialiștiI care vor reuși să creeze dezvoltarea durabilă agricolă din județul Olt! Mult succes!”
De asemenea, cu o bucurie uşor de sesizat, Toma Dinu, decanul Facultăţii de Management, a declarat a fost nevoie ca locurile de la Slatina să fie suplimentate, datorită numărului mare de tineri înscrişi. 500 de studenţi, atât de la învăţământul la zi, cât şi de la învăţământul la distanţă au trecut pragul noului an universitar:
„USAMV Bucureşti, prin Facultatea de Management, are filiale la Slatina şi la Călăraşi, iar acestea înseamnă un total de 307 – 308 studenţi la concurenţă. Suntem prezenţi în Slatina din anul 1999 şi sperăm să continuăm. Ne bucurăm de sprijinul autorităţilor locale, ne bucurăm de acest loc minunat în care funcţionăm şi sunt convins că toate acestea se fac şi în sprijinul judeţului Olt şi în sprijinul economiei României. Ne străduim să facem şi mai bine, iar în acest an am alocat încă şapte locuri la «buget», faţă de cele 28 care erau deja. Sunt 35 de locuri astăzi la «buget», la Slatina, acordăm burse din Fondul de Burse, din fonduri proprii şi ţinem aproape de colegii de la Olt şi încercăm să ne permanentizăm aici”.